SLOVENACKA VOJSKA - LIVADICI NE VOLE PAPARAZZE

Ljubljana Oct 14, 1997

Tajni sastanak dva visoka oficira slovenacke vojske sa predsednikom SDS Janezom Jansom je zbog fotografa zavrsio sa tucnjavom odnosno "sukobom kod OK Livade" - Kakve "Diane", takav i paparazzo

Policija je podnijela prijave protiv J.J. , bivseg (smjenjenog ) ministra odbrane , danas poslanika slovenackog parlamenta i predsjednika Socijaldemokratske stranke , T.K., nekadasnjeg visokog starjesine Teritorialne odbrane Slovenije i prvog komandanta specijalne brigade Ministarstva odbrane MORIS, smjenjenog zbog upetljavanja u civilne poslove u koje se vojska ne smije mijesati,makar im to i ministar naredio, danas sekretara Socijaldemokratske stranke, R.K. i B.M., visokih starjesina Slovenske vojske , oba zaposlena na Ministarstvu odbrane , te M.S. ,direktora i vlasnika preduzecha " Tisa" , zbog krsenja javnog reda i mira, unistavanja tudje imovine i sumnje neovlastenog fotografisanja. Ovo posljednje odnosi se na M.S., sve ono ranije odnosi se na one bivse koji bi htjeli postati buduci.

Sta se u stvari desilo i ko se sakriva iza navedenih inicijala iz vijesti objavljene u " crnoj kronici " dnevnih listova ?

U gostioni " Livada " na periferiji Ljubljane ( tako je izjavio Janez Jansa odnosno J.J.), trebao se sastati sa prijateljima na rodjendanskom rucku . Nema veze sto mu je od rodjendana proslo podosta vremena ,svi su bili strasno zauzeti,nema veze sto je "Livada " ne samo zabacena ,nego i kafana bez imidza i ugleda cak i medju onima koji se na kafanski zivot puno ne razumiju ,pa uglavnom samuje , ali je zato kao stvorena za diskretne sastanke svih vrsta . Na rucak su bili pozvani jos i Tone Krkovic (T.K.) , Rado Klisaric (R.K.) i Boris Mikuz (B.M.), nekadasnji organizatori Manevarske strukture Narodne zastite u vrijeme priprema za osamostaljenje Slovenije, kada je trebalo sprijeciti da oruzje TO Slovenije zavrsi u skladistima JNA . Ocito da Klisaric i Mikuz ni toga dana nisu imali puno vremena ,jer su na rodjendanski rucak dosli direktno sa posla , u uniformama. Radno vrijeme ,doduse ,jos nije bilo zavrseno ,bilo je oko jedan sat poslije podne . Postoji i pravilo da starjesine Slovenske vojske ,koja je depolitizovana , u uniformi i u radno vrijeme ne smiju odlaziti na sastanke sa liderima politickih stranaka .Privatno se mogu druziti sa kim i kako hoce, ali u uniformi i u radno vrijeme ,to je prekrsaj . Nedaleko od " Livade " je preduzece " Tisa ", ciji je vlasnik i direktor Milan Sercer (M.S.) ,koji je takodje dao svoj doprinos kao " obicni" pripadnik MSNZ . Sercer je inace zavrsio srednju sumarsku skolu u Postojni . Kada je vidio svoje nekadasnje komandire , Sercer je izvadio fotoaparat i napravio nekoliko snimaka . Jansa mu je prisao i pitao zasto ih smeta dok jedu ,neka sjedne sa njima i popije pice . Krkovic mu je poceo otimati fotoaparat, pridruzio mu se Klisaric , Mikuz se povukao . Fotoaparat je zavrsio u Ljubljanici , Sercer je dobio malo batina ,iako su Krkovic i Klisaric, takodje pokazivali modrice. Kako je po njihovim izjavama ispalo , Sercer je njih napao , oni mu stvarno nista nisu htjeli ,samo im je " paparazzo" smetao .

Kakve Diane, takav i paparazzo . Tako ispade da je amaterski fotograf i sumar ko macke prebio dvojicu heroja slovenskog osamostaljivanja.

Policija je podnijela prijave i svi su vec pomislili da je stvar zavrsena .Ali ,ne i kad je Jansa u pitanju . Parlamentarnoj komisiji za nadzor nad obavjestajnim i sluzbama bezbjednosti Jansa je podnio prijavu zbog sumnje da je Sercer radio , odnosno fotografirao po narudzbi jedne od obavjestajnih sluzbi pri Ministarstvu odbrane - civilne bezbjednosno informativne (VIS ) ili obavjestajno bezbjednosne ( OVS) ,koje su tako neovlasteno koristile "posebna sredstva i metode protiv starjesina Slovenske vojske ". Komisija je zasjedala i jos nije zavrsila rad, saslusala je i ministra odbrane Tita Turnska , koji je birtijsku tucu nazvao " sramotom na Livadi " , ali i negirao svaku umjesanost vojnih obavjestajnih ili sluzbi bezbjednosti u taj slucaj , jer " te poslove za nas obavlja SOVA" ( civilna obavjestajna sluzba slovenacke vlade ) . Kad je ta varijanta propala, Jansa je pronasao novi prilog teoriji zavjere , koja se protiv njega vodi jos od kada je smjenjen sa mjesta ministra odbrane : ako i nije vodjena sluzbena istraga ,ona je vodjena na zahtjev direktora kontraobavjestajnog odjeljenja Ministarstva odbrane ,Braneta Lukaca. Lukac je ,kao i Sercer ,zavrsio sumarsku skolu u Postojni i dobro ga je poznavao. Tako je Lukac koristio Sercera,tvrdi Jansa ,jer ili mu je " namignio " da cetvorku fotografira na "Livadi " , ili je ovaj uistinu slucajno dosao u susjedstvo na pice ,ali u svakom slucaju je djelovao po uputstvima sefa kontraobavjestajnog odjeljenja .

Parlamentarna komisija ,iako jos nije zavrsila rad , uputila je zahtjev obavjestajnim sluzbama da " pojacaju zastitu obavjstajnih podataka povezanih sa ovim slucajem . " Naime , Rade Klisaric vodi komisiju Ministarstva odbrane koja istrazuje eventualne nepravilnosti prilikom nabavki oruzja u Izraelu . Zakljucak parlamentarne komisije navodi na pretpostavku da je Klisaric o dosadasnjim nalazima obavjestavao Jansu i Krkovica, vodece licnosti Socijaldemokratske stranke .Socijaldemokrati ,a posebno Jansa i Krkovic, dobro znaju da je napad najbolja odbrana pa se brane "nezakonitom upotrebom posebnih metoda i sredstava." Odbrana je u stilu " drzte lopova " ,jer je Krkovic na televiziji jasno i glasno rekao da zna da je u Klisaricevom izvjestaju svasta napisano o ulozi predsjednika Kucana i tadasnjeg ministra odbrane Jelka Kacina koji su posjetili Izrael, prije nego sto je doslo do nabavke oruzja. To je mogao saznati samo od Klisarica ,jer izvjestaj jos nije zavrsen , niti je objavljen . Ali smo blizze objasnjenju ove "nove zavjere". Kada su propali svi Jansini pokusaji da Kucana optuzi da je kumovao "procesu cetvorici", zatim da je predao oruzje TO ,pa da je bio ucesnik u "mariborskoj aferi ",pa brojne druge ,vece i manje optuzbe , koje su sve popucale kao baloni od sapunice i Jansi oduzele i ono malo ugleda koliko je jos imao, sada ,na pocetku kampanje za nove predsjednicke izbore, Jansa ne moze iz svog zacaranog "circulus vitiozusa",koji zapocinje i zavrsava sa Kucanom .

Jedan poznati psihijatar je, u neformalnom razgovoru na nedavnom kongresu psihijatara u Ljubljani, situaciju komentirao nekako ovako: " I "livadici " , kao i brojni drugi ucesnici u politickom procesu ili na polozajima u drzavnom aparatu ,do vlasti i uticaja su dosli zahvaljujuci ulozi u onih deset dana rata . Da toga nije bilo ,ostali bi seoski djilkosi ,u najgorem slucaju bi, nakon tuce u kafani opljackali prvu benzinsku pumpu. Jednostavno , radi se o ljudima nekompetentnim za polozaj koji zauzimaju i posao koji rade . Posto im nista ne uspjeva, dozivljavaju neuspjeh za neuspjehom ,a krivicu , normalno traze u zavjeri koja se vodi protiv njih .Zavjeru mogu organizovati samo oni koji su iznad njih i zato "livadicima " ne ostaje nissta drugo nego da sami izmisljaju zavjere na njihov racun, jer misle da nepravedno zauzimaju mjesta koja njima pripadaju ."

Zoran Odic, AIM