ZIVJELI IZBORI, DOLJE IMPLEMENTACIJA

Sarajevo Oct 11, 1997

Nakon opcinskih izbora u BiH

AIM, SARAJEVO, 11.10.97. Mjesec dana je, bezmalo, a jos se ne znaju svi izborni rezultati opcinskih izbora u BiH. Izbori u BiH jesu, kako su to cesto isticali zvanicnici medjunarodna zajednice, najkompliciraniji na svijetu, ali BiH, valjda je to i njima jasno, nije Kina s preko milijardu i dvije stotine milijna
stanovnika. Naime, ukupno biracko tijelo u BiH manje je od birackog tijela europskih prijestolnica Rima, Madrida, Atene, Berlina, a da ne spominjemo London, Pariz, Moskvu. I kako onda bilo kome razumno objasniti da OSCE nije u stanju za mjesec dana javnost obavijestiti o izbornim rezultatima? Otuda i ne cudi da i najobicniji, mali covjek u sarajevskom prigradskom naselju vjeruje kako OSCE "namjesta" izborne rezultate. Sto na takav nacin misle i celnici i visoki funkcionari nekih partija, to vise i nije vijest ni za koga. Oni su, uostalom, davno ustvrdili da se BiH dogadja meksa varijanta postberlinskog kongresa iz l878. godine.

I dok je siroka javnost izgubila interes za, makar i namjestene, rezultate utakmice koju medjunarodna zajednica igra u BiH i s njezinim politickim reprezentatnima, mediji iz dana u dan objavljuju poneki rezultat i to se, makar i u uskom krugu zainteresiranih, svakodnevno prati kao kakav americki sapunski serijal, a sve po principu "tko ce koga". Nastranu sto se sumnja da je serijal "reziran", ili mozda bas zato, pozornost publike i navijaca ne popusta. A da su redatelji vrhunski, vidljivo je i po tome sto su najvruca mjesta ostavljena za kraj, za razrjesenje drame koja do tada ima zadatak drzati napetost maksimalnom. Dakle, rezultati Mostara, Brckog, Drvara, Varesa ostavljeni su za kraj, mada sva ta mjesta imaju manje biraca od primjerice Sarajeva. I sad hajde ne sumnjaj!

Razumljivo je da je pravi interes cjelokupne bh. javnosti bio za rezultate u Brckom, jer je to grad "na cekanju". Ali, lokalni sitni "obracuni" nisu nista manje bitni. Obracun HDZ i SDA u Mostaru, Stocu, Capljini, Varesu, Bugojnu, Travniku, Novom Travniku, Jajcu, ili pak SDS i SDA u Doboju, Prijedoru, Srebrenici, Rogatici, te najposlije HDZ i srpskih stranaka u Drvaru, Glamocu i Bosanskom Grahovu. U posebnu bi kategoriju isao sraz Abdiceve Demokratske narodne zajednice s Izetbegovicevom SDA u Velikoj Kladusi i Cazinskoj krajini, koji je napose eskalirao nakon hapsenja Ibrahima Djedovica, zastupnika te stranke u Federalnom parlamentu.

Sto pokazuju rezultati ovih izbora? Dva od pet najvecih gradova u BiH osvojila je opozicija. U Tuzli je to Zdruzena lista 97 koju predvodi Unija bosanskohercegovackih socijaldemokrata sa Selimom Beslagicem na celu, a u Banjoj Luci do tada nedodirljivi SDS osvojio je sedam mjesta, a ispred njega su sa po 12 mjesta Srpska stranka Krajine i Posavine, te Socijalisticka partija RS. Stranka za Banju Luku ima 8 mjesta, SDA 6, HDZ 4, Stranka za BiH 3 mjesta. Sto se tice treceg velikog grada, u Mostaru je, vjerojatno dugorocno, pat pozicija izmedju dviju vladajucih stranaka SDA i HDZ, mada ce Koalicija za cjelovitu i demokratsku BiH (u biti SDA koalicija) u Gradskom vijecu Mostara imati 14, a HDZ 10 mjesta. Pat poziciju ojacavaju izborni
rezultati u sest mostarskih opcina u kojima su u po tri pobijedili HDZ i SDA koalicija. Tu jednostavno nema mjesta opoziciji, poneko mjesto imat ce SDP, ali opozicija ce u Mostaru biti HDZ i SDA jedna drugoj kao i dosada. U Zenici je, od velikih gradova, situacija najjasnija. Tamo Koalicija CD (SDA) ima 33 mjesta naspram 9 SDP, 5 HDZ i 3 koliko je pripalo Zdruzenoj listi 97. U Sarajevu, posljednjem od gradova sa preko stotinu tisuca stanovnika, takodjer je pobijedila Koalicija CD, ali niposto tako uvjerljivo kao u Zenici, pogotovu ne u najvecim i najznacajnijim opcinama, Centru gdje opozicija naspram 20 mjesta Koalicije drzi 10 SDP, Zdruzena lista 3 i HDZ 2, te Novom Sarajevu gdje je slika skoro identicna, s tim da je SDP dobio devet mjesta, a HDZ tri. U Novom Gradu SDA Koalicija dobila je 23 mjesta, a SDP 7, Zdruzena lista 3 i HDZ 2. Stanje u drugim sarajevskim opcinama (Ilidzi, Vogosci, Trnovu) slicno je onome iz Zenice. Promjena demografske i socijalne slike gradova, odrazila se na izborne rezultate. Oni koji su prvi put dosli u grad pobijedili su domace stanovnistvo, uglavnom unisteni srednji sloj, radnike i inteligenciju. U Banjoj Luci je rijec o necem drugom. Tamo je akcija Biljane Plavsic srusila monopol SDS-a i napravila veliku uslugu opoziciji.

Koliko je bila vazna "bitka" za prostor u Federaciji najbolje pokazuju mjesta sudara HDZ i SDA u Hercegovini. I dok je u relativno izbalansiranom odnosu u Srednjoj Bosni sve, osim nijansi, bilo manje-vise poznato, Hercegovina ili pitanje "spustanja Bosnjaka na jug", izaziva i nakon objavljivanja rezultata politicke potrese. Ilustrativna je za taj odnos i novonastala politicka situacija u kojoj Hrvati Srednje Bosne idu u Haag, a celnici hercegovackog HDZ-a (Markovic, Brajkovic i Bender) silaze s funkcija. Ocito je rijec o istom "paketu" koji je odrijesio novi americki pritisak prije implementacije rezultata, po kojima je HDZ pobijedio u Stocu i Capljini, za jedno mjesto (16:15) u Jajcu i Novom Travniku (12:11), za pet u Kiseljaku i Busovaci, dok je u Fojnici za pet, a u Travniku za sest mjesta "bolja" Koalicija. Koalicija je pobijedila i u Konjicu gdje ima 13 mjesta, ali nece moci sama vladati, jer je Bosanskohercegovacka patriotska stranka Sefera Halilovica osvojila 9 mjesta, HDZ 5, a SDP 3 mjesta. U Bugojnu je uvjerljivo pobijedila Koalicija (20:10), kao sto je u Prozoru HDZ (19:9), a rezultata iz Varesa jos nema, mada su posljednji pokazivali da ce Koalicija i tu imati za vlast nedostatnu prevagu. I ti bi rezultati imali svijetu pokazati da je BiH nemoguce podijeliti, odnosno teze podijeliti nego implementrati izborne rezultate. A kako ce to biti tesko ostvariti najbolje ce pokazati rezultati izbora tamo gdje su se sukobili interesi stranaka iz Federacije i RS.

Bit ce doista zanimljivo vidjeti kako ce se prakticno realizirati vlast u Prijedoru gdje je od 65 mjesta u opcini, SDA Koalicija osvojila 24, a SDS tek 14. Doduse, tu vecinu imaju srpske stranke koje su osvojile jos: SPRS 9 mjesta, Srpska stranka Krajine i Posavine 7, Srpska radikalna stranka 6. Nije drukcije ni u Zvorniku gdje je Koalicija uzela 28 od 70 mjesta, ili Bosanskom Novom (Srbi ga zovu Novi Grad) gdje je Koalicija osvojila 16 mjesta, SDS 15, SPRS 14, a SRS 6 mjesta. Bit ce zanimljivo i u Doboju gdje je SDS osvojio 24 mjesta, Koalicija 17, SRS 10, a HDZ i SDP po dva mjesta, vidjeti koja ce od dvije "prirodne" koalicije zazivjeti: SDS i SDA, ili SDS i SRS. Za Brcko je Farrand ionako najavio poseban rezim. Naime, od 56 mandata SDS je osvojio 17, srpski radikali 7, socijalisti RS 6, a SDA Koalicija 16, SDP 7 i HDZ 3 mjesta. No, nece na ovome ostati, jer Farrand kaze da ce "opcinska administracija odrazavati predratnu multietnicku kompoziciju Brckog" i time, ocito sam osnazen, osnazuje poseban status Brckog.

Nece drukcije biti ni s Drvarom u kome je Marcetina stranka "Zavicaj" osvojila 19 mjesta naspram 11 koje ima HDZ, ili u Bosanskom Grahovu gdje je takodjer osvojio relativnu vecinu.

Implementacija izbornih rezultata, na koju su se svi uoci izbora obvezali, sad je na pravom ispitu. Normalno je da celnici bosnjacke politike ocekuju od medjunarodnih faktora da uzmu vlast ili barem dio nje u Brckom, Krajini ili Podrinju, Vlasenici, Bratuncu ili Srebrenici gdje su, makar u relativnom omjeru, pobjednici, ali pitanje je kako ce sami dopustiti da se implementira vlast u Velikoj Kladusi gdje je Abdiceva DNZ uzela 15 od 24 mjesta. Naime, u sarajevskim medijima vec je pokrenuta kampanja prema OSCE-u jer su toboze na listi te stranke bili ljudi odgovorni za zlodjela u Krajini. Zanimljivo je da se na ovo pred izbore nisu osvrtali i to im nije smetalo, kao niti Ostojicevo ime na listi skupstinske komisije za ljudska prava. Da su ozbiljno zabrinuti zbog pobjede Fikreta Abdica u Kladusi pokazuje i cinjenica da "Dnevni avaz", list koji kontrolira SDA, prije nego je presudu dobila obrana vec spominjanog Djedovica, objavljuje tu presudu i u njoj svu krivnju koja bi bila pripisana ili vec jest Fikretu Abdicu stavlja na teret Djedovica koji je, podsjecamo, uhapsen u od policije opkoljenoj Skupstini kao zastupnik s imunitetom. I sve to nakon sto je na prethodnim izborima bio na listi i legalno izabran. Treba li ovdje govoriti i o opcoj amnestiji koju je Izetbegovic bio pritisnut proglasiti?

Izborni rezultati danas nakon mjesec dana, dakako, nisu vise iznenadjujuci. Iznenadjivat ce eventualna brza implementacija rezultata, inace cemo i sljedece, opce izbore docekati, a da jos s rezultatima ovih necemo znati sto nam je ciniti. Implementacije rezultata nema, govoreno je cesto, dok se osumnjiceni za ratne zlocine ne privedu u Haag. Mozda je taj proces vec otpoceo, jer se na sve strane suska da su sad na redu petorica pripadnika Armije BiH koji su pocinili zlocine u dolini Neretvice, a za njima ide Karadzic. Do tada, do implementacije, osjecaj zadovoljstva svakako ce iskazivati svi. Osjecat ce ga, medjutim, samo doista osnazeni SDP, pobjednicka Zdruzena lista u Tuzli i svi pomalo (izuzev Pala, dakako) zbog politickog raslojavanja u RS. Treba li biti i zabrinut, onda je tu i uspon srpskih radikala u RS, koji upozorava nimalo bezazlenije nego i uspon njihovog stvarnog vodje, Seselja u Republici Srbiji. Premala je utjeha to sto su ga Amerikanci nedavno etiketirali kao fasistu.

Zeljko IVANKOVIC (AIM Sarajevo)