SLOVENIJA - SLOBODNI I POSTENI PARTIZANI

Ljubljana Sep 23, 1997

Pedeset dve godine posle rata grupa nekadasnjih partizana setila se da zamoli nekadasnjeg okupatora da im oprosti "zlocine"

SUBNOR Slovenije ( Savez udruzenja boraca Narodnooslobodilackog rata 1941-45 , da podsjetimo citaoce ) , dobio je konkurenciju . U Ljubljani je nedavno osnovano Udruzenje slobodnih partizana . I dok se ovaj prvi SUBNOR, prvi ne samo zbog toga sto je prvi osnovan , nego i zbog toga sto ima 58 453 clanova i 2988 simpatizera, ustrajno zalaze za ocuvanje i njegovanje antifasistickih tradicija i temelja danasnje slovenacke drzavnosti , Udruzenje slobodnih partizana ( ukupno 35 clanova , simpatizeri se ne oglasavaju ) , zalaze se za pomirenje sa svim onim protiv cega su se partizani borili . U svojoj osnivackoj ,programskoj izjavi uputili su molbu da Nijemci oproste zlocine koji su im se dogodili u Sloveniji . Nije napisano ko je taj zlocinac koji je u Sloveniji unistavao Nijemce ,niti sta je 80 000 Nijemaca ,ta brojka se pominje, trazilo u Sloveniji tih godina ,niti se pominje koliko je Slovenaca iseljeno , koliko djece odvedeno u rajh u okviru nacistickog programa " Lebensborn " ( izvor zivota ) , koliko u logore, koliko pobijeno, tek onako u kaznjenickim ekspedicijama , jedino sto je vazno je da se otkriju novi komunisticki zlocini ,jer, tvrde novooslobodjeni partizani , cijela NOR je obicna komunisticka izmisljotina . Pa kako je ovih 35 slobodnih partizana izdrzalo 56 godina tiranije neslobodnih partizana , a da nisu ni pisnuli , a kamoli - otisli u partizane ?

Logican naredni korak novooslobodjenih partizana je, naravno, negiranje kolaboracije sa tim istim Nijemcima , odnosno zahtjev da se slovenackim belogardistima i domobranima prizna status boraca za slobodnu Sloveniju . Na pitanje kakav odnos "slobodni i posteni" partizani ( za razliku od onih 58 453 jos zivih ,nepostenih i neslobodnih ) imaju do kolaboracije i da li je kolaboracija narodno izdajstvo ,predsjednik slobodnih partizana ,Ludvik Canzek odgovara :

'' U Stajerskoj , Gorenjskoj i Primorskoj kolaboracije nije bi lo . Bila je samo u Ljubljanskoj pokrajini. Kolaboracija je , mi smo to vec kazali, bila izazvana ,jer je Komunisticka partija Slovenije htjela izvesti revoluciju , unistavala je ne Italijane ,nego svog klasnog neprijatelja . Taj klasni neprijatelj ,slovenacka inteligencija ,slovenacki seljak, usprotivili su se i tako su nastale , bar ja tako mislim, jer nisam tu zivio , seoske straze . Mislim da je to pravilan naziv, jer nisam historicar. "

Gospodin oslobodjeni partizan ,Ludvik Canzek ,koji nije tu zivio i nije historicar ,nije odgovorio bar na dvije dileme koje je ovom recenicom otvorio : Zasto se treba izvinjavati Nijemcima ,ako se partizani nisu borili ni protiv njih ,ni protiv Italijana ? Zasto neslobodni partizani ,clanovi SUBNOR ,ne provjere na kojoj i cijoj strani su se borili slobodni partizani?

Druga dilema je malo opsirnija :Kolaboracije nije bilo nigdje u Sloveniji ,osim u Ljubljanskoj pokrajini .Kolaboranti su bili inteligencija i seljaci . Tako tvrdi Ludvik Canzek . Recimo da je to tacno . Recimo da je tacno da je kolaboraciju izazvala Komunisticka partija Slovenije ,koja je partizane natjerala ,a oni su ju kao ovce slijedili, da se ne bore protiv Italijana , nego protiv klasnog neprijatelja ( slovenacka inteligencija i slovenacki seljak ) . Recimo i da je to tacno.

Medjutim ,cinjenica je da su partizani bili ne samo u Ljubljanskoj pokrajini , nego i na Stajerskoj , Dolenjskoj, Primorskoj , Notranjskoj ... Ili se partizani nisu borili samo sa klasnim neprijateljem ,ili na Stajerskoj , Primorskoj , Dolenjskoj .., nije bilo slovenacke inteligencije i slovenackih seljaka .

Ali ,posto gospodin Ccanzek nije bio tu i nije historicar, ovakva naklapanja bi mu se i mogla oprostiti , da nije poceo dijeliti ne samo partizane ,nego ljude u Sloveniji uzduz i poprijeko ,na slobodne i neslobodne ,napostene i nepostene . Neslobodni i neposteni su svionikoji ne misle kao on , pa mu je vec i nekoliko osnivaca Udruzenja slobodnih partizana istupilo iz organizacije .

Zanimljivo je jos nesto : ni jedna od politickih stranaka koje se zalazu da se termin kolaboracija izbrise iz historijskog sjecanja , da se domobranci izjednace u narodnooslobodilackoj borbi sa partizanima i antifasistickim pokretom , nije prihvatila nove partizane u svoje okrilje , osim Socijaldemokratske stranke i njenog predsjednika Janeza Janse. Ocito je da Jansi ,pored krsscanskog foruma u stranci, sindikalnog foruma ,kulturnog foruma,nedostaje i partizanski forum . Komotno se moze reci : kakvi socijaldemokrati ,takvi i partizani .

Zoran Odic, AIM