STRAH OD GUBITKA MONOPOLA?

Sarajevo Sep 10, 1997

HDZ i SDS bojkotiraju izbore

AIM, SARAJEVO, 10.09.97. Predsjednistvo Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) odlucilo je da nece sudjelovati na opcinskim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 13. i 14. septembra ove godine. Odluka je, nakon visednevnih spekuliranja u javnosti, objavljena u utorak poslijepodne, a saopcenje za javnost sredisnjice HDZ-a upuceno je na adresu vecine novinskih i televizijskih kuca u Federaciji.

U poduzem saopcenju se navodi kako Predsjednistvo HDZ utvrdjuje da nisu stvoreni "potrebni uvjeti za slobodne, demokratske i postene opcinske izbore u BiH i da je odrzavanje opcinskih izbora u uvjetima brojnih krsenja odredbi Daytonskog sporazuma, izbornih pravila i kodeksa na stetu hrvatskog nacionalnog interesa u BiH i dovodi hrvatski narod u BiH i HDZ BiH u neravnopravan polozaj". Nakon sto nisu rijeseni ili su odbijeni brojni prigovori Izbornog stozera HDZ-a na "nepravilnosti, osobito u postupku registracije biraca i nakon sto nisu prihvaceni prijedlozi ove stranke za odgodu izbora dok se ne stvore uvjeti" celnistvo stranke je, stoji u saopcenju, odlucilo da nece sudjelovati na izborima.

"Predsjednistvo HDZ BiH poziva svoje clanove i simpatizere, kao i hrvatski narod u BiH i u svijetu da ne sudjeluju na opcinskim izborima i tako stanu u obranu svojih prava, interesa i dostojanstva", stoji, izmedu ostalog, u saopcenju ove vladajuce partije.

Zvuci cudno, ali iako je HDZ odlucio bojkotirati izbore, on je najavio odrzavanje predizbornih skupova po vec ranije utvrdjenom planu, te tako pozvao clanove i simpatizere da se "u sto vecem broju odazovu sredisnjem promidzbenom skupu u Mostaru 10. rujna 1997. godine".

Odluka HDZ o nesudjelovanju na opcinskim izborima dosla je u vrijeme kad i Srpska demokratska stranka (SDS) najavljuje istu takvu odluku. Danas (srijeda, 10.09.) ocekuje se zasjedanje krnje i neustavne Skupstine Republike Srpske koja bi, prema najavi Alekse Buhe, trebala "osnaziti odluku o bojkotu izbora". Konacno saopcenje o nesudjelovanju SDS-a nije stiglo, ali se u medijima i istupima celnika politickih partija stvari postavljaju tako, kao da je ova odluka vec obznanjena.

Medjunarodni zvanicnici voljni su komentirtai samo odluku HDZ, jer je ona donesena u vrhu te partije i objavljena u javnosti. Iz ureda ambasadora Roberta Frowicka, sefa misije OSCE, je, neposredno nakon saopcenja pristiglog iz HDZ, objavljeno:

"OSCE nastavlja sa intenzivnim naporima kako bi osigurala punu saradnju i ucesce svih stranaka na opcinskim izborima koji ce se odrzati 13. i 14. septembra ove godine."

A visi zamjenik visokog predstavnika medjunarodne zajednice ambasador Robert Wagner izjavio je kako zali zbog odluke HDZ-a jer misli da ona nije u interesu hrvatskog naroda u BiH.

"Mislim da OSCE i medjunarodne organizacije zele da se izbori odrze, sa ili bez HDZ". Iako se u saopcenju Predsjednistva HDZ BiH navodi da je razlog njihovog bojkotiranja "nepostojanje uvjeta za slobodne, demokratske i postene izbore", druge politicke partije misle da se radi o strahu od izbornog poraza, presutnom dogovoru sa Srpskom demokratskom strankom, ali i smisljenim korakom ka podjeli Bosne i Hercegovine. Partije se slazu u jednom - treba da uslijedi odlucnost Organizacije za evropsku suradnju i sigurnost da zakazane izbore, unatoc svemu, odrzi.

Stranka demokratske akcije, odluku HDZ o nesudjelovanju na izborima i najavu SDS-a da ce vjerovatno odluciti isto smatra pokusajem provjere odlucnosti OSCE i Roberta Frowicka o odnosu prema zahtjevu za promjenom izbornih pravila.

"SDA ocekuje da se na taj nacin izborna pravila ne dovedu u pitanje i trazimo da se zastiti integritet izbornog procesa", kazao je glasnogovornik SDA, Ismet Grbo.

Socijaldemokratska partija BiH porucuje da bi eventualno neodrzavanje izbora (sto moze rezultirati otkazivanjem HDZ) izazvalo nesagledive posljedice za BiH. Ova partija ocekuje od OSCE, kao organizatora izbora, da zakazane izbore odrzi i da ni u kom slucaju ne dozvoli da se u posljednji cas uvodi izmjena rokova i izbornih pravila.

"Mi smo u vise navrata iznosili svoj stav da pretpostavke za istinski demokratske, slobodne i postene izbore u BiH nisu stvorene i takav stav i sada potvrdjujemo. Bez slobode kretanja, slobode politickog organiziranja i povratka izbjeglica nije moguce stvoriti odgovarajuci ambijent za iskazivanje volje gradjana. Ipak, nas stav je da bi svako odgadjanje lokalnih izbora bilo kontraproduktivno", kaze se u saopcenju SDP.

Jedan od lidera Unije bosanskohercegovackih socijaldemokrata, Sejfudin Tokic, tvrdi da vladajuce partije, posebice SDS i HDZ, pokusavaju izazvati "krizu izbornog procesa, osjecajuci da na predstojecim lokalnim izborima neumitno gube monopol ekskluzivnog zastupnika nacionalnih interesa". Odluka Predsjednistva HDZ BiH, prema ocjeni predsjednika Izvrsnog odbora UBSD, najdirektniji je atak na Daytonski sporazum i svojevrsna dogovorena podrska paljanskoj vrhuski u obracunu sa demokratskom opozicijom. Lokalnim izborima "zaljuljao" se dogovor Milosevica i Tudjmana i bojkotovanje izbora je reakcija na to, ocjenjuju u UBSD.

"Ovim cinom je medjunarodna zajednica, pogotovo Organizacija za evropsku suradnju i sigurnost (OSCE) i Ured visokog predstavnika, stavljena na kusnju. Ili ce se dosljedno provoditi Mirovni sporazum ili ce se i dalje ciniti ustupci HDZ i SDS, odnosno vlastima iz Beograda i Zagreba", izjavio je Tokic.

Istupanje iz izbora dalji je doprinos podjeli BiH i to sto je HDZ istupio prvi, nije slucajno, govori za Oslobodjenje predsjednik Republikanske stranke,Stjepan Kljuic. Sad kad je HDZ suocen sa prognozom da ce na "golemom prostoru" izgubiti, ovakav ishod je, tvrdi on, ocekivan.

"Politika koju je nasilno dovedeno rukovodstvo HDZ BiH vodilo od 1992. do danas je porazena. Hrvati placaju golemu cijenu fijaska te politike, jer to je stranka koja je Hrvate prakticno protjerala iz Posavine i srednje Bosne, a posebno iz Sarajeva i koja je najcinicnija kad govori o zastiti hrvatskog korpusa", naglasava Kljuic.

Obrazlozenje HDZ da ne postoje uvjeti za pravedne i postene izbore, predsjednik Republikanske stranke prokomentirao je rijecima "da ni prosle godine nisu postojali uvjeti za izbore", ali da je opozicija pristala na neravnopravan polozaj htijuci pokazati onima na vlasti da se "institucija izbora" mora postovati.

"Nacionalne stranke su zabetonirale prostor tamo gdje vladaju njihove vojske i potpuno je razumljivo da su u dosluhu i da su se medjusobno podrzavale, u najmanju ruku, tako sto su svoju predizbornu ostricu uputile protiv vlastitih opozicija. SDS i HDZ su to radili vrlo otvoreno, a SDA vrlo lukavo", kazao je Kljuic. . Sandra KASALO (AIM, Sarajevo)