NISMO MI, KRIV JE WESTENDORP!?

Sarajevo Sep 4, 1997

SUDBINA BOSANSKIH LJILJANA

AIM, SARAJEVO, 04. 09.97. Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima Muhamed Sacirbegovic izjavio je kako bosanska zastava nece biti skinuta sa jarbola na Ist Riveru sve dok to od njega ne zatrazi Predsjednistvo Bosne i Hercegovine. Ova reakcija uslijedila nakon spekulacija da bi se medjunarodna zajednica, zbog nekooperativnosti tronacionalne vlasti, mogla odluciti na kaznu skidanja zastave.

Sacirbegovoc je ustvrdio da bosanskoj misiju pri UN "nije poznato da bi se zastava BiH trebala ili mogla ukloniti" ispred zgrade najvece svjetske organizacije, ali je i dodao da "sumnja da ce se medjunarodna zajednica o dluciti za takav nacin sankcioniranja". Podsjecamo da se stit sa sest zlatnih ljiljana trebao, prema odredbama iz Sintre, zamijeniti novom bh. zastavom prvog septemra. Kako u predvidjenom periodu nije usaglasen izgled nove drzavne zastave, ali ni postignut dogovor o grbu, himni i nacionalnom prazniku, hrvatski je tisak poceo spekulirati informacijama da bi se zastava Bosne i Hercegovine mogla skinuti sa jarbola ispred Ujedinjenih naroda. Na prednjim stranama nekolicine hrvatskih dnevnih listova osvanuli su naslovi "Uvenuli ljiljani", "Od danas UN bez zastave BiH" i slicno.

Bosanski zvanicnici su vec izjavili kako su se hrvatska i bosnjacka strana (SDA i HDZ) usaglasile u vezi sa novom zastavom, ali da problem cine Srbi (SDS). Bosnjacka strana tvrdi da je ponudila svoje prijedloge za drzavne simbole, predlozila neutralan koncept, sugerirala rjesenje zastave, nacionalnog praznika, grba, himne, te da stoga ne moze biti kaznjena zbog opstrukcije s Pala.

Ured Visokog predstavnika nije se u javnosti oglasavao zbog nedonosenja Zakona o simbolima i probijanju rokova iz Sintre, ali je glasnogovornik Duncan Bullivant ranije izjavio kako medjunarodna zajednica nije odlucila hoce li kazniti Bosnu i Hercegovinu uklanjanjem njenih zastava. Zbog toga je ishitrena i, cini se, zlurada prognoza medija susjedne drzave da ce Bosna i Hercegovina sve do suglasja o novoj zastavi biti u svijetu bez svojih simbola, a da ce bosanska reprezentacija, vec mozda u subotu, zapoceti nogometni okrsaj sa hrvatskom reprezentacijom bez himne i bez zastave. I nas sugovornik, Muhamed Sacirbegovic, konstatira da je "nekima porastao apetit" pa su se "prerano i nekorektno" poceli baviti pitanjem bosanske zastave. Ambasador BiH pri Ujedinjenim narodima izrazava spremnost da, cim se postigne dogovor o novoj zastavi i dobije upute, izvrsi zamjenu. On kaze: "Liljani su mi dragi, ali drzava mi je draza. Bosna i Hercegovina ima drzavni kontinuitet, ona je stvorena medjunarodnim zakonom

  1. godine i zastava na Ist Riveru predstavlja taj kontinuitet i njeno clanstvo u organizaciji UN. Kakvi ce biti simboli to je stvar unutarnjeg dogovora zemlje", govori Sacirbegovic, objasnavajuci kako Ujedinjene narode interesiraju dvije stvari - ko je njen clan i ko predstavlja drzavu ukoliko dodje do unutarnjih promjena, a nikako kako ce izgledati zastava.

Na pitanje da li se u diplomaciji desio slucaj uklanjanja zastave, simbola jedne drzave, Sacirbegovic je izjavio da mu takva pojava nije poznata, ali je dodao kako je vec opcepoznata stvar da se medju 185 zastava smjestenih na plato ispred zgrade UN i danas viori zastava bivse Jugoslavije. Ured visokog predstavnika jos nije odlucio da li ce i kako kazniti bosansku tronacionalnu vlast za neusaglasavanje oko drzavnih simbola, ciji je zastava tek jedan dio. Bulivant tvrdi da ce se vise detalja znati narednih dana. Prema nekim diplomatskim procjenama, sankcioniranje Bosne i Hercegovine uklanjanjem zastava i drzavnih simbola ispred zgrade UN na Ist Riveru i u drugim mjestima svijeta bio bi sramotan za zemlju, ali i za vlast koja ne moze postici dogovor.

Medjunarodna zajednica je zbog neusaglasavanja zakona o raspodjeli ambasadorskih mjesta vec jednom kaznila Bosnu i Hercegovinu suspenzijom diplomatskih odnosa. Savjetnik predsjedavajuceg Predsjednistva BiH Mirza Hajric slozio se sa procjenom da bi cin uklanjanja bosanske zastave bio sramotan, ali tvrdi da bi bio i nepravedan. "Bosnjacka strana je inicirala rad grupe, ponudili smo svoje prijedloge za drzavne simbole, predlozili neutralan koncept, sugerirali rjesenje nacionalnog praznika, zastave, grba, himne. Dakle, mi smo bili kooperativni u donosenju zakona o simbolima i nema razloga da budemo kaznjeni", govori Hajric odajuci time da "ljiljanje" poistovjecuje samo kao simbol SDA.

Predstavnik hrvatske strane u komisiji za drzavna obiljezja, prema pisanju hrvatskog tiska, istaknuo je da su "hrvatska i bosnjacka strana suglasne glede nove zastave, ali problem cine bosanski Srbi". Prema njegovim rijecima, oni insistiraju na dvije zastave. Jedna za Federaciju BiH, druga za Republiku Srpsku. Visoki zvanicnik bosanske vlasti, koji zeli ostati anoniman, tvrdi da ovaj put rok iz Sintre nisu probile strane koje su se usaglasavale u vezi zakona, vec visoki predstavnik Carlos Westendorp osobno. Prema njegovim rijecima, radna grupa za simbole pocela je sa radom tek polovinom avgusta tako da, ocjenjuje on, i ne cudi sto dogovor nije postignut.

"Sastanak u Sintri bio je 30. maja. Zasto se nije pocelo raditi na ovom pitanju odmah u junu ili julu, nego se to uradilo petnaest dana prije isteka roka? Sintra je obavezujuca za sve, ne samo za bosanske politicare, nego i za predstavnike medjunarodne zajednice. Tacno se zna sta su cije obaveze. Tvrdim da je ovaj put Westendorp probio rok", kategoricki tvrdi anonimni zvanicnik.

Sandra KASALO (AIM Sarajevo)