BORBA ZA VLAST ILI OPSTRUKCIJA DAYTONA?

Sarajevo Jul 26, 1997

Raspusten hercegbosanski zupanijski HDZ

AIM, LIVNO, 26.07.97. Na sedmoj sjednici Predsjednistva HDZ-a BiH, koja je 18. srpnja odrzana u Kiseljaku, raspusten je Zupanijski odbor HDZ-a Hercegbosanske zupanije. Predsjednik HDZ-a BiH Bozo Raic, objasnjavajuci ovaj potez Predsjeddnistva, kratko je pojasnio da je ovaj korak poduzet u cilju uspostavljanja zupanijeske vlasti, ali i zastite integriteta, ugleda i dostojanstva HDZ-akoji je u ovoj zupaniiji ozbiljno poljuljan: "To se reflektira u neuspostavljanju zupanijske vlasti, sto je samo korak od socijalnog nezadovoljstva i bunta, a tada bi politicke posljedice bile nesagledive", rekao je Raic.

Istim povodom oglasio se i zupan Hercegbosanske zupanije Mirko Bakovic koji je, medju ostalim, rekao da je zupanijska prganizacija HDZ-a raspustena zbog "opoustenosti i neazurnosti", a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Skupstini Federacije BiH, nacelnik livanjske opcine i predsjednik OO HDZ-a Livno, Mate Franjicevic, je zakljucio da je ovaj potez Predsjednistva HDZ-a BiH ocekivan "jer se zbog nenormalnih rjesenja ne moze ocekivati normalno funkcioniranje zupanijske vlasti".

Posto sira javnost jos ne zna prave razloge raspustanja ZO HDZ-a Hercegbosanske zupanije, na ovo pitanje odgovor smo pokusali dobiti od celnog covjeka zupanijske organizacije HDZ-a, predsjednika zupanijskog odbora HDZ-a Branka Antunovica, inace zastupnika HDZ-a BiH u federalnom parlamentu. Medjutim, svi pokusaji da dodjemo do najkompetentnije osobe zupanijske organizacije HDZ-a ostali su bezuspjesni jer je g. Antunovic uvijek bio "sluzbeno odsutan" ili "na nekom sastanku", kako bi nam objasnjavala ljubazna tajnica.

U nedostatku potpune i objektivne informacije s pravog mjesta o stvarnim razlozima raspustanja Zupanijskog odbora HDZ-a Hercegbosanske zupanije, pokusat cemo sloziti mozaik od prica koje su na ovim prostorima odavno postale javna tajna. Naime, zupanijski ustroj na podrucju sest opcina (Livno, Tomislav Grad, Kupres, Glamoc, Bosansko Grahovo i Drvar) Hercegbosanske zupanije ne funkcionira kako bi trebalo od samog pocetka i odredjivanja za sjediste Zupanije Kupresa, cemu je osobno "kumovao" Bozo Raic (rodjen u Kupresu) uz pomoc svog zagrebackog mentora na ovim prostorima, Tudjmanovog bliskog suradnika, Ivica Pasalica.

Zupan Hercegbosanske zupanije Mirko Bakovic tada je javno izjavio da on nikada nece potpisati odluku da sjediste Zupanije bude u Kupresu. Da li je gospodin Bakovic ostao dosljedan svom obecanju nije poznato, ali je cinjenica da on funkciju zupana obavlja od pocetka u svom uredu u Kupresu.

U zupanijskom odboru HDZ-a od pocetka je bio prisutan naglaseni animozitet izmedju clanova odbora iz Livna i clanova odbora iz Tomislav Grada. Razlog neslaganja bio je u podijeli funkcija u izvrsnim tijelima zupanijske vlasti., odnosno podijeli nekih ministarskih mjesta u zupanijskoj Vladi. Rezultat ovog neslaganja bila je ostavka ministra finansija u Vladi HB zupanije Joze Urse, inace kandidata livanjskog OO HDZ-a. Zupan Bakovic ovu je ostavku odmah prihvatio i razrjesio duznosti ministra finansija, a drugi covjek na ovu funkciju nije izabran ni dva mjeseca nakon ostavke bivseg ministra Urse.

Prije izvjesnog vremena ostavku na duznost predsjednika Zupanijskog
odbora HDZ-a najavio je i g. Antunovic, ali se to ipak nije dogodilo. Na sastanku u Kiseljaku najavljene su znacajne kadrovske promjene u hercegovackom dijelu rukovodstva HDZ-a. Iz Zagreba su procurila i neka imena za koja se utemeljeno predpostavlja, i zna, da predstavljaju nepremostivu prepreku za normalizaciju hrvatsko-bosnjackih odnosa i implementaciju Daytona. Ono sto ukazuje na moguce pozitivan zaokret i profiliranje HDZ-a, na njezino prestrojavanje u hodu, jeste i ovaj potez Predsjednistva HDZ-a BiH o raspustanju radikalnog vodstva HDZ-a Hercegbosanske zupanije "zbog neizvrsavanja dogovorene politike i djelovanja suprotno odredbama Statuta kojim se uredjuju odnosi medju tijelima stranke".

Ovim potezom zapravo bi trebala prestati dosadasnja praksa neodgovornog ponasanja lokalnih mocnika i njihovo ignoriranje dogovora i sporazuma donesenih na najvisoj stranackoj i politickoj razini. Drugim rijecima, omogucio bi se proces zazivljavanja federalne vlasti na svim razinama, pocev od one opcinske, gdje je do sadai bilo najvise problema u realizaciji dogovorenog.

Potezi koje vuce Predsjednistvo HDZ-a BiH u smislu vlastitog unutarstranackog sredjivanja stanja radi ubrzanja mirovnog procesa, nedvojbeno su i u funkciji predstojecih izbora za opcinske organe vlasti. Naime, vec je sasvim bjelodano da ce ubuduce ekonomskai svaka druga pomoc medjunarodne zajednice biti usmjerena iskljucivo u one sredine u kojima postoji volja i konkretna zelja za realizaciju Daytonskog mirovnog sporazuma. Cini se da je to napokon shvatilo i celnistvo HDZ-a pa sada polako mijenja svoju politiku i vrsi kadrovsko pospremanje u bazi na prostorima Federacije BiH gdje je ona do sada bila samo mrtvo slovo na papiru.

Od Washingtonskog sporazuma pa naovamo, posredovanjem medjunarodnih faktora probalo se na prostorima Hercegbosanske zupanije uspostaviti politicki dijalog izmedju HDZ-a i ostalih politickih stranaka, prije svega SDA. U tome se nije uspjelo. Razlozi su poznati, a jedan od njih je sto su sad vec bivsi clanovi zupanijskog odbora HDZ-a Hercegbosanske zupanije stalno spocitavali Bosnjacima "da nisu legalni, nego da su Povjerenstvo, te da nemaju snjima sta razgovarati".

Zar je onda cudno sto u opcinskim i zupanijskim tijelima vlasti ne sudjeluje ni jedan Bosnjak s podrucja ove Zupanije u kojoj zivi 17 posto zitelja bosnjacke nacionalnosti. S kim ce i kako sada razgovarati netom utemeljeno Povjerenstvo HDZ-a Hercegbosanske zupanije, pita se predsjednik Zupanijskog odbora SDA u Livnu, Jasenko Tufekcic i dodaje: "Vrijeme je za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi i u duhu Daytona, Ustava BiH i Ustava Federacije BiH".(kraj)

Nedzad VREBAC (AIM Livno)