UZ POSKUPLJENJE PTT USLUGA

Sarajevo Jun 20, 1997

LOV U MUTNOM ILI...

AIM, SARAJEVO, 20.06.97. Gradjane Sarajeva ovih dana neugodno su iznenadili racuni za telefonsku pretplatu i usluge koje im je , za maj mjesec, uvecane gotovo za 400 odsto, uputilo Javno preduzece PTT saobracaja BiH.Buru nezadovoljstva izazvala je odluka ovog preduzeca po kojoj je povecana pretplata i sada za fizicka lica iznosi 3,52; za preduzeca i javne ustanove 22 DM. Jedan telefonski impuls sada kosta 0,58, a telegrafski 0,11 DM. Uz to smanjen je i broj impulsa u pretplati sa l00 na 50. Povlastice na pretplatu od 0,55 DM u koju je uracunato 50 impulsa imaju porodice palog borca, ratni vojni invalidi sa 100 posto invalidnosti, slijepa lica prve kategorije, lica oboljela od distrofije i srodnih bolesti, paraplegicari i oboljeli od djecije paralize, korisnici novcane pomoci za tudju njegu i pomoc.

I dok su gradjani u sveopstoj besparici i nezaposlenosti prosto sokirani najnovijim poskupljenjem ptt usluga, na ovu nepopularnu mjeru JP PTT saobracaja BiH, izrazavajuci nezadovoljstvo javno je reagirao premijer Vlade Federacije Ethem Bicakcic. On je od odgovornih u PTT zatrazio da pojasne o cemu se radi, zbog cega je u pretplati ukinuto 100 impulsa i ne postoji popust od 50 posto za fizicka lica, sto je u skladu sa ranijom odlukom Vlade.

Iz PTT saobracaja BiH oglasavaju se saopcenjem u kojem se tvrdi da je najnovije poskupljenje u skladu upravo sa odlukom Vlade, koja je 9.aprila ove godine propisala cjenovnik telekomunikacijskih usluga u unutrasnjem saobracaju na teritoriji Federacije BiH. To jest, nakon sto je Vlada odbila raniji prijedlog novih ekonomskih cijena usluga u domacem i medjunarodnom telekomunikacijskom saobracaju. Prijedlog je uslijedio nakon sto je prestala vaziti odluka Vlade o ratnom cjenovniku ptt usluga.

Vlada Federacije nije dala saglasnost na cjenovnik Upravnog odbora PTT-a ali je donijela odluku po kojoj se eto sada, kako tvrde odgovorni u ovom preduzecu, primjenjuju nove cijene i na koju je sam premijer Vlade reagirao. Nesporazum je nastao oko smanjenja broja impulsa u pretplati sa 100 na 50 ali i popustu od 50 posto za fizicka lica o kojima, kako tvrdi premijer , Vlada nije odlucivala, pa su samim tim oni ostali na snazi.

U rjesavanje ovog nesporazuma na relaciji JP PTT saobracaja BiH i Vlade Federacije, odnosno, njenog premijera, ukljucila se i trzna inspekcija. Nakon uvida u dokumentaciju, PTT-u je nalozeno da ispostuje odluku Vlade i da majske racune gradjanima ili povuce, prosljedjivanjem novih ili da naredne, junske umanji za odredjeni iznos koji je prekoracen novim poskupljenjem.

Istina, nove racunice vezano za umanjenje majskih racuna za sada nisu poznate, pa je gradjanima ostalo da sami onako od oka procijene koliko ce to biti. Sto se tice nesporazuma na relaciji Vlada - PTT, premijer Bicakcic naredio je Ministarstvu transporta i komunikacija u federalnoj Vladi da ispita odgovornost Upravnog odbora i generalnog direktora JP PTT saobracaja BiH. I dok premijer, kako je sam rekao, ceka rezultate ove istrage, namece se pitanje kome je sve ovo trebalo?

Nisu li gradjani trebali biti zrtva necijeg lova u mutnom i hoce li uistinu ovaj pokusaj enormnog povecanja ptt usluga imati epilog kakav ocekuje javnost. To jest, hoce li se, kao i do sada, odredjeni sporazumi, kakav je bio i svojevremeno onaj na relaciji Bicakcic- njegov zamjenik Drago Bilandzija, oko afere "Lijanovic" zavrsiti u stilu one narodne: tresla se gora rodio se mis.

U svakom slucaju, premijer Bicakcic morao bi dobro da se zamisli da li i u cije ime Vlada vlada i kakve odluke donosi, kako bi se izbjegli nesporazumi kao ovaj sa PTT-om, to jest, kako bi se njene odluke postovale i provodile onako kako su donesene. Ako premijer ima problema sa odredjenim ministrima i ministarstvima , te neposlusnim i samovoljnim direktorima to bi morao rjesavati na odredjenom nivou a nikako javno, posredstvom medija.

Mirjana MICEVSKA