TRAÄI SE VIJEãNIK, ÄIV ILI ...

Zagreb Jun 20, 1997

v v

zgd c c '.?'

AIM, ZAGREB, 20.6.1997. Ivica BriÜki, predsjednik male Goranske stranke iz Delnica prekonoS je u Rijeci od izdajice postao heroj demokracije, odnosno, dvostruki izdajica - ovisno o politiÞkom bloku iz kojeg se gleda. Rano umirovljeni policajac u Þetrdesetim godinama dvaput je promijenio politiÞki blok: prvom je konverzijom pomogao HDZ-u, a potom se pokajao, u dramatiÞnim i na trenutke tragikomiÞnim okolnostima, i sprijeÞio HDZ da preuzme vlast u regionalnoj skupÜtini gdje na izborima nije dobio veSinu mandata.

Poslije travanjskih izbora u Primorsko-goranskoj ×upaniji sa sjediÜtem u Rijeci, dvije politiÞke grupacije vode glavnu rijeÞ: u skupÜtini od 40 Þlanova prednjaÞi koalicija SDP-a i Primorsko-goranskog saveza (PGS) sa 18 vijeSnika, nasuprot udruzi HDZ-HKDU(demokrÜSani)-HSP, koja je osvojila 15 mjesta. PGS je Üaroliki regionalni savez, ideoloÜki blizak socijaldemokratima, u kojem su i stranÞice Üto ponegdje obuhvaSaju samo po jedan gradiS ili nekoliko naselja. Tu je i BriÜkijeva Goranska stranka. Prije izbora pridru×ila im se Hrvatska narodna stranka, pa je grupacija, da bude prepoznatljiva biraÞima, uzela ime "Obitelj".

"Obitelj" je uspjela postiSi i preliminarni dogovor za podjelu izvrÜne vlasti u rijeÞkoj ×upaniji, s preostalih sedam opozicijskih kolega iz HSLS-a i HSS-a. Ali HDZ, kao ni drugdje po Hrvatskoj, ne puÜta lako drugima uzde vlasti - njihovi su Þlanovi bojkotirali prvu, konstituirajuSu sjednicu skupÜtine, pa ona nije bila pravno valjana. Hadezeovci su dobili vrijeme za potragu za Üest glasova potrebnih za veSinu, premda su protivnici - osobito "Obitelj" - izgledali priliÞno Þvrsti.

Me­utim, na ponovnom okupljanju skupÜtinara, 12. lipnja, Þlanovi "Obitelji"" vjerovali su da sanjaju ru×an san. Na novinskoj fotografiji lijepo se vidi: zajedno glasaju primorski hadezeovci, pobjedniÞki, visoko podignutih ruku, a uz njih po dvojica iz HSLS-a, dva HSS-ovca i jedan vijeSnik iz HNS-a. U prvom redu, izme­u Üokirane "Obitelji" snu×dio se naÜ junak, Ivica BriÜki. Dva je prsta podigao jedva do ramena, ali to je 21., presudni glas. DoduÜe, bila je to scena na kakvu se hrvatska javnost veS pomalo navikla. HDZ ovih dana furiozno osvaja brojne lokalne parlamente preokreÞuSi izborne rezultate. Opozicijski vijeSnici, uglavnom iz HSLS-a i HSS-a, priÜli su im uz najrazliÞitije izgovore i u Zagrebu, Zadru, èibeniku, Vara×dinu... No, joÜ ostatak "Obitelji" nije ni stigao istresti psovke na raÞun morala svojih "izdajica", kad je netom uoÞi izbora ×upana, prvog Þovjeka regionalne izvrÜne vlasti, u dvoranu poÞeo kuljati gust dim. Po×ar! Vatra u pokrajnjoj sobi u kojoj ÞistaÞice dr×e svoju opremu!

SkupÜtina je prekinuta, svi su pojurili iz zgrade, a u pometnji se gubi trag i Ivici BriÜkom. Dva dana kasnije u "Novom listu" javlja se sa svojom ispovjedi, i optu×bama: obradili su ga hadezeovci, tvrdi, podlegao je uvjeravanjima, pritiscima i prijeteSim aluzijama... Imenovao je i glavne igraÞe: Darija VukiSa, Üefa rijeÞkog HDZ-a i direktora brodarske firme "Croatia line" (nekadaÜnja "Jugolinija"), zatim zamjenika Üefa rijeÞke policije Mirka Ru×iSa, te prvog Þovjeka Financijske policije Peru +ariSa. Spominje prijetnje aktiviranjem neke stare kriviÞne prijave protiv njega, ka×e da je dobivao anonimna pisma gdje piÜe da ga treba ubiti... Trojka je kombinirala Ütap i mrkvu, uvjeravajuSi ga da Þini potez koji Se pomoSi razvoju kraja i "u kojem sam mo×e napredovati", pa Þak i da se sve radi za posttu­manovsko razdoblje kad treba ujediniti sve demokratske snage kako jedni druge ne bi - ubijali! Nakon tih razgovora BriÜki veÞer prije skupÜtine nije proveo kod kuSe, nego kod nekog prijatelja, razmiÜljajuSi...

Novinar koji je s njim razgovarao naga­a da BriÜki nije iznio sve razloge zbog kojih je pristao uz HDZ. No, njegov je preobra×aj bio potpun: opet obeSava da Se glasati protiv HDZ-a i da se vraSa u okrilje "Obitelji": "Po cijenu ×ivota, glasat Su protiv urotnika iz HDZ-a!" Postaje tako herojem demokracije. Prijatelji mu Þestitaju, sti×u pisma podrÜke, "Obitelj" likuje, a HDZ bjesni i gotovo istim rijeÞima kao njegovi protivnici do malo prije, grmi o uroti, otmici, terorizmu, pritiscima...

Saznalo se kako je "Obitelj" BriÜkog vratila natrag. Njegov famozni nestanak u gu×vi izazvanoj po×arom - kojem uzrok i krivca vatrogasci za osam dana nisu uspjeli otkriti - organizirali su momci iz "Obitelji". Jedan ga je stranaÞki drug pod ruku poveo izvan zgrade, pa su pretrÞali cestu i par blokova te uskoÞili u gradski autobus Üto je vozio na drugi kraj grada. Prema dogovoru za koji u "Obitelji" tvrde da je nastao spontano u trenutku kad je dim prodro u dvoranu, u predgra­u Rijeke sastaju se s predsjednikom PGS-a Lucianom SuÜnjem (da, da, onaj atletiÞar Üto je osvojio zlatnu medalju na 800 metara na Evropskom prvenstvu).

SuÜanj i druÜtvo BriÜkog dr×e u karanteni da ga se ne dokopaju lovci iz HDZ-a. Eskiviraju ih kao u seriji "Alo, alo" (skrivaju se u nekoliko kuSa, a usput svraSaju do oÜtarije na izvrsnu maneÜtru s kobasicom). Potajno se sastaju s novinarom "Novog lista" kojemu BriÜki otvara duÜu, joÜ pod stresom, i u strahu da mu iz HDZ-a "ne podmetnu drogu ili neÜto, Þuj oni su na sve spremni..."

"Ne znam kako sam se uop}e na{ao me|u tipovima iz HDZ-a. Je li to bila hipnoza, koji vrag, ne znam ni sam...", ispriÞao je BriÜki. "Ja nisam bio izdajnik", dodao je, "ja sam samo trenutno puknuo..."" Njegovim saltom nastala je pat pozicija - odnos glasova sad je 20:20. "Obitelj" je ugovorila i kovertiranje ostavki svih svojih vijeSnika, jer time, po tekstu zakona, mogu izazvati nove izbore.

Zamjenik ministra unutraÜnjih poslova morao je dati izjavu da Se istra×iti ponaÜanje svojih lokalnih slu×benika u aferi, demokrÜSani poÞinju rogoboriti, najavljujuSi da Se razvrgnuti koalicijsko partnerstvo s HDZ-om ako se doka×e da je HDZ protiv BriÜkog koristio "teroristiÞke metode". Tako Rijeka, u kojoj je opozicija na Þelu sa SDP-om i njegovim odluÞnim gradonaÞelnikom Slavkom LiniSem na vlasti od 1990., za razliku od drugih sliÞnih gradova, pru×a HDZ-u i dalje priliÞno sna×an otpor. IGOR VUKIã (AIM)