TRAZI SE VIJECNIK, ZIV ILI ...

Zagreb Jun 20, 1997

AIM, ZAGREB, 20.6.1997. Ivica Briski, predsjednik male Goranske stranke iz Delnica prekonoc je u Rijeci od izdajice postao heroj demokracije, odnosno, dvostruki izdajica - ovisno o politickom bloku iz kojeg se gleda. Rano umirovljeni policajac u cetrdesetim godinama dvaput je promijenio politicki blok: prvom je konverzijom pomogao HDZ-u, a potom se pokajao, u dramaticnim i na trenutke tragikomicnim okolnostima, i sprijecio HDZ da preuzme vlast u regionalnoj skupstini gdje na izborima nije dobio vecinu mandata.

Poslije travanjskih izbora u Primorsko-goranskoj zupaniji sa sjedistem u Rijeci, dvije politicke grupacije vode glavnu rijec: u skupstini od 40 clanova prednjaci koalicija SDP-a i Primorsko-goranskog saveza (PGS) sa 18 vijecnika, nasuprot udruzi HDZ-HKDU(demokrscani)-HSP, koja je osvojila 15 mjesta. PGS je saroliki regionalni savez, ideoloski blizak socijaldemokratima, u kojem su i strancice sto ponegdje obuhvacaju samo po jedan gradic ili nekoliko naselja. Tu je i Briskijeva Goranska stranka. Prije izbora pridruzila im se Hrvatska narodna stranka, pa je grupacija, da bude prepoznatljiva biracima, uzela ime "Obitelj".

"Obitelj" je uspjela postici i preliminarni dogovor za podjelu izvrsne vlasti u rijeckoj zupaniji, s preostalih sedam opozicijskih kolega iz HSLS-a i HSS-a. Ali HDZ, kao ni drugdje po Hrvatskoj, ne pusta lako drugima uzde vlasti

  • njihovi su clanovi bojkotirali prvu, konstituirajucu sjednicu skupstine, pa ona nije bila pravno valjana. Hadezeovci su dobili vrijeme za potragu za sest glasova potrebnih za vecinu, premda su protivnici - osobito "Obitelj" - izgledali prilicno cvrsti.

Medjutim, na ponovnom okupljanju skupstinara, 12. lipnja, clanovi "Obitelji"" vjerovali su da sanjaju ruzan san. Na novinskoj fotografiji lijepo se vidi: zajedno glasaju primorski hadezeovci, pobjednicki, visoko podignutih ruku, a uz njih po dvojica iz HSLS-a, dva HSS-ovca i jedan vijecnik iz HNS-a. U prvom redu, izmedju sokirane "Obitelji" snuzdio se nas junak, Ivica Briski. Dva je prsta podigao jedva do ramena, ali to je 21., presudni glas. Doduse, bila je to scena na kakvu se hrvatska javnost vec pomalo navikla. HDZ ovih dana furiozno osvaja brojne lokalne parlamente preokrecuci izborne rezultate. Opozicijski vijecnici, uglavnom iz HSLS-a i HSS-a, prisli su im uz najrazlicitije izgovore i u Zagrebu, Zadru, Sibeniku, Varazdinu... No, jos ostatak "Obitelji" nije ni stigao istresti psovke na racun morala svojih "izdajica", kad je netom uoci izbora zupana, prvog covjeka regionalne izvrsne vlasti, u dvoranu poceo kuljati gust dim. Pozar! Vatra u pokrajnjoj sobi u kojoj cistacice drze svoju opremu!

Skupstina je prekinuta, svi su pojurili iz zgrade, a u pometnji se gubi trag i Ivici Briskom. Dva dana kasnije u "Novom listu" javlja se sa svojom ispovjedi, i optuzbama: obradili su ga hadezeovci, tvrdi, podlegao je uvjeravanjima, pritiscima i prijetecim aluzijama... Imenovao je i glavne igrace: Darija Vukica, sefa rijeckog HDZ-a i direktora brodarske firme "Croatia line" (nekadasnja "Jugolinija"), zatim zamjenika sefa rijecke policije Mirka Ruzica, te prvog covjeka Financijske policije Peru Carica. Spominje prijetnje aktiviranjem neke stare krivicne prijave protiv njega, kaze da je dobivao anonimna pisma gdje pise da ga treba ubiti... Trojka je kombinirala stap i mrkvu, uvjeravajuci ga da cini potez koji ce pomoci razvoju kraja i "u kojem sam moze napredovati", pa cak i da se sve radi za posttudjmanovsko razdoblje kad treba ujediniti sve demokratske snage kako jedni druge ne bi - ubijali! Nakon tih razgovora Briski vecer prije skupstine nije proveo kod kuce, nego kod nekog prijatelja, razmisljajuci...

Novinar koji je s njim razgovarao nagadja da Briski nije iznio sve razloge zbog kojih je pristao uz HDZ. No, njegov je preobrazaj bio potpun: opet obecava da ce glasati protiv HDZ-a i da se vraca u okrilje "Obitelji": "Po cijenu zivota, glasat cu protiv urotnika iz HDZ-a!" Postaje tako herojem demokracije. Prijatelji mu cestitaju, stizu pisma podrske, "Obitelj" likuje, a HDZ bjesni i gotovo istim rijecima kao njegovi protivnici do malo prije, grmi o uroti, otmici, terorizmu, pritiscima...

Saznalo se kako je "Obitelj" Briskog vratila natrag. Njegov famozni nestanak u guzvi izazvanoj pozarom - kojem uzrok i krivca vatrogasci za osam dana nisu uspjeli otkriti - organizirali su momci iz "Obitelji". Jedan ga je stranacki drug pod ruku poveo izvan zgrade, pa su pretrcali cestu i par blokova te uskocili u gradski autobus sto je vozio na drugi kraj grada. Prema dogovoru za koji u "Obitelji" tvrde da je nastao spontano u trenutku kad je dim prodro u dvoranu, u predgradju Rijeke sastaju se s predsjednikom PGS- a Lucianom Susnjem (da, da, onaj atleticar sto je osvojio zlatnu medalju na 800 metara na Evropskom prvenstvu).

Susanj i drustvo Briskog drze u karanteni da ga se ne dokopaju lovci iz HDZ-a. Eskiviraju ih kao u seriji "Alo, alo" (skrivaju se u nekoliko kuca, a usput svracaju do ostarije na izvrsnu manestru s kobasicom). Potajno se sastaju s novinarom "Novog lista" kojemu Briski otvara dusu, jos pod stresom, i u strahu da mu iz HDZ-a "ne podmetnu drogu ili nesto, cuj oni su na sve spremni..."

"Ne znam kako sam se uop}e na{ao me|u tipovima iz HDZ-a. Je li to bila hipnoza, koji vrag, ne znam ni sam...", ispricao je Briski. "Ja nisam bio izdajnik", dodao je, "ja sam samo trenutno puknuo..."" Njegovim saltom nastala je pat pozicija - odnos glasova sad je 20:20. "Obitelj" je ugovorila i kovertiranje ostavki svih svojih vijecnika, jer time, po tekstu zakona, mogu izazvati nove izbore.

Zamjenik ministra unutrasnjih poslova morao je dati izjavu da ce istraziti ponasanje svojih lokalnih sluzbenika u aferi, demokrscani pocinju rogoboriti, najavljujuci da ce razvrgnuti koalicijsko partnerstvo s HDZ-om ako se dokaze da je HDZ protiv Briskog koristio "teroristicke metode". Tako Rijeka, u kojoj je opozicija na celu sa SDP-om i njegovim odlucnim gradonacelnikom Slavkom Linicem na vlasti od 1990., za razliku od drugih slicnih gradova, pruza HDZ-u i dalje prilicno snazan otpor. IGOR VUKIC (AIM)