TUDjMANOV POCASNI KRUG

Zagreb Jun 1, 1997

AIM, ZAGREB, 31.5.1997. Na zagrebackom Jarunu na Dan drzavnosti, 30. svibnja odrzan je drugi mimohod hrvatskih oruzanih snaga. "Pobjednicki bedem", kako se zvala ova smotra doista impresivne snage Hrvatske vojske, bila je prilika da se brojni Zagrepcani, ali i TV-gledaoci, uvjere ne samo u raznovrsnost moderne tehnike, vec i u uvjezbanost jedinica i novi moderni ustroj. Bilo je tu aviona tipa MIG-21 BIS, UTVA- 75, Pilatus PC-9, helikoptera BELL-206B, te MI-24, minobacaca, topova, haubica, raketa, tenkova. No, nista posebno novoga u odnosu na 1995. godinu kada su pripadnici Hrvatske vojske demonstrirali svoju silu poslije "Bljeska", a prije "Oluje". Gledaoci su, medjutim, na velikim ekranima mogli pratiti i vojnu vjezbu na poligonu kod Slunja, te defile ratne mornarice u Brackom kanalu. Ono sto je izazvalo najvecu paznju bila je pak cinjenica da se prvi put nakon sedam godina javno pojavila i hrvatska trobojnica sa zvijezdom petokrakom. Cetiri ratne partizanske zastave proslavljenih brigada nasle su se u drustvu sa isto toliko domobranskih, cime je vrhovnik Tudjman, koji se ovaj put nije opredijelio za bijelu vec smedju svecanu uniformu, jos jednom na djelu zelio pokazati svoju ideju o pomirbu svih Hrvata.

Pa, iako su organizatori ove skupe smotre, sto je odrzana samo dan nakon sto je ministar zdravlja dr. Andrija Hebrang obznanio da ce u bolnice i domove zdravlja biti uvedena jos drasticnija stednja, tvrdili da je njena svrha pokazati Hrvatima i svijetu da je Hrvatskoj mjesto u NATO-u, jer je njena vojska ustrojena na principima modernih zapadnih armija, cijela ova velika predstava izvedena je iz mnogo banalnijeg razloga. Jer, ako je za onaj prvi mimohod i bilo nekakvog razloga, jer radilo se o petogodisnjici Dana drzavnosti, ovaj je odrzan na sedmu godinu od kada je HDZ pobijedio na izborima, to jest od kada je konstituiran prvi visestranacki Sabor. Bio je to, naime, jos jedan doprinos Tudjmanovoj predizbornoj kampanji za izbore sto ce se odrzati 15. lipnja.

Sva tri predsjednicka kandidata (uz Tudjmana to su jos socijaldemokrat dr. Zdravko Tomac i liberal Vlado Gotovac) trebali bi imati isti tretman, ali to ni izdaleko nije tako. Jer ni Tomac, ni Gotovac ne mogu si priustiti niti avion s posebnom pratnjom, a kamoli svoju privatnu vojnu paradu, a uz to njihova kampanja trajat ce 17 dana koliko je to i predvidjeno, a Tudjmanova je zapocela vec davno. Iako su neki ovogodisnju utrku vec nazvali "predsjednickim solo pocasnim krugom", jer ono maksimalno sto opozicija ocekuje je eventualan drugi krug, zlu ne trebalo Televizija je svoj posao pocela odradjivati znatno ranije.

Pocelo je sa proslavom rodjendana 14. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalistu, gdje je cijeli ansambl odigrao spektakularno-stupidnu predstavu s kojima se tesko moze mjeriti onaj kic sto je svakog

  1. svibnja odrzavan na beogradskom Stadionu JNA. Slijedila je zatim cudovisna TV-serija u kojoj je Obrad Kosovac ispricao neku svoju, ili tko zna ciju, verziju povijesti, a sve sa svrhom da se pokaze kako su velikani kao sto su bili Radic, Starcevic, Jelacic i mnogi drugi bili tek macji kasalj prema vidovitom, hrabrom, nepogresivom Vodji sto nas je iz gliba povijesti uveo u svijetlu sadasnjost i jos svijetliju buducnost. Slijedio je potom veliki TV-intervju za odabrane urednike (Televizija, Radio, "Vjesnik", "Vecernji list", "Slobodna Dalmacija" i "Vojna glasila"), gdje je svaki od petorice velicanstvenih imao svoju rolicu, a Tudjman im je odgovarao iz vec pripremljenih papira. Televizija je zeleci pokazati da je Tudjman doista zdrav i oran za jos jedan mandat, iako izvori iz "Walter Reeda" tvrde drugacije, kao i za njegova omiljena ministra Gojka Suska, prikazala krepkog predsjednika koji igra tenis i lako se nosi i sa onima sto bi mu po godinama mogli biti unuci. Odrzan je i simpozij "Hrvatska i svijet" na kojem su glavne zvijezde bile bivsi ministri vanjskih poslova Njemacke, Austrije i Madjarske - Gensher, Mock i Jesenski, a sve opet da bi se Tudjmana prikazalo kao velikog svjetskog drzavnika. Vrhunac neukusa toj poplavi stvaranja evropskog Kim Il Sungu, ili novog Tita, svakako je dokumentarac pod naslovom "Tudjman - hrvatski George Washington".

HDZ-ov predizborni stozer povukao je onda jos jedan jaki potez - sve dnevne novine objavile su "Izborni proglas Predsjednistva hrvatske demokratske zajednice i Glavnog kandidacijskog odbora za izbor dr. Franje Tudjmana za hrvatskog predsjednika". Uz propagandni tekstuljak sto vrvi od velicanja Franje nacionale i tvrdnji da ce ako on ne bude ponovo izabran hrvatska drzava doci u pitanje, objavljeno je i oko 800 imena clanova Glavnog kandidacijskog odbora. Taj spisak uistinu je zanimljivo stivo i mnogo toga otkriva i pokazuje da HDZ nema namjeru skrivati da postenih izbora biti nece. Jer, primjerice, na tom spisku odabranih nalazi se glavni direktor HRT-a Ivica Mudrinic, a uz njega jos osam TV urednika i novinara. Uz mnogobrojne direktore i vlasnike sto drzavnih, sto privatnih (citaj HDZ-ovih poduzeca) nasla se tu, uz cijelu vladu, i ogromna skupina lijecnika, knjizevnika, glumaca, pjevaca, misica, sportasa, pisaca, akademika. Ali bogme i Ankica, profesor Miroslav, Nevenka i Stjepan Tudjman i to samo sa imenima bez ikakvih funkcija i poblizeg objasnjenja, jer valjda ZNA SE. Iznenadjenje je pak da na spisku nema unuka Dejana, bankara i mladog poduzetnika, vec je tu samo njegov mladji brat "sveucilistarac" Sinisa Kosutic.

Ali da ne bi ispalo da Tudjmana podrzavaju samo veliki i poznati, kao sto su primjerice Goran Ivanisevic, Iva Majoli, Mirjana Lucic, Davor Suker, Zvonimir Boban, Patrik Cavar, Arsen Dedic, Gabi Novak, Oliver Dragojevic, Dino Radja, Toni Kukoc, Stojko Vrankovic, Ivan Aralica, Asim Kurjak, Ranko Marinkovic i tako redom, naslo se mjesta i za "male ljude". Medju velikanima, kojima je prepusteno da podrze Tudjmana, citamo i imena uciteljice iz Velike Pisanice, poljodjelca iz Pitomace, dvojice listonosa iz Zagreba, jednog vozaca autobusa, nekoliko umirovljenika, jedne cvjecarke, KV glodaca, VKV elektricara, VKV preciznog mehanicara.

Tu je jos i mnostvo onih kojima se spominje samo ime ali ne i zanimanje i mjesto stanovanja, a sve skupa podsjeca na veliku prevaru, jer tesko se oteti dojmu da su mnogi na tom spisku ne zato sto bi to zeljeli, vec zato sto to moraju, jer da vidimo tko ce reci: ne. Te sumnje uskoro su se i obistinile. Odmah su reagirali knjizevnik Cedo Prica, tvrdnjom da ga nitko nista nije pitao i izjavom da ce glasati za Vladu Gotovca, te glumac Pero Kvrgic proglasivsi uvrstavanje njegova imena na listu slavnih "makijavelistickom manipulacijom". Za sada su reagirala samo njih dvojica, tko zna hoce li jos netko, ili ce svi tek olako odmahnuti rukom i reci: bolje suti i cuvaj svoju kozu. A na sto je HDZ sve spreman pokazuje i uvrstavanje na listu Mirjane Lucic, mlade 15-godisnje izuzetno talentirane tenisacice ili jos mladjih brata i sestre Ivice i Janice Kostelic, velikih skijaskih nada, jos maltene pionira.

Ovogodisnji Dan drzavnosti, koji je vec dobio epitet najveceg hrvatskog praznika, i sve ono sto ga je pratilo zato je bio nista drugo doli Tudjmanov pocasni krug. Pitanje je jedino: da li i posljednji? A ujedno je pokazao kakva je zapravo hrvatska demokracija. Tek sto se skinuo sa pijadestala i presvukao u civilno odijelo, Tudjmanu je u goste stigla Madeline Albright da mu ponovi ono sto dr. Mate Granic nije dobro razumio u Washingtonu. Hrvati ce, bez obzira sto je razgovor trajao jako dugo, po svemu sudeci o njegovu sadrzaju morati ponovo saznavati posredno. Posjet nije slucajno tempiran ali dok traje predsjednikov predizborni show o tome se smije tek ponesto reci. Hrvatski ce mediji, po svemu sudeci, ponovo odabrati metodu kao i u slucaju demarsa sestorice ambasadora: nece objaviti sto je u njemu pisalo, ali ce zato saopciti sto je na sve to rekao Tudjman. Covjek koji si moze priustiti privatnu vojnu paradu, valjda na trenutak moze zaustaviti Reuter. Uostalom oni koji gledaju CNN, BBC, SKY news ili slusaju Free Europe, Voice of America, Radio France International ili citaju strane novine u Hrvatskoj su i tako manjina, kao i oni sto kupuju "Feral", "Novi list", "Arkzin", "Bumerang" ili po neku drugu tiskovinu placenu "Judinim skudama". Dok izbori ne prodju HTV ce zacepiti rupe i velicati lik i djelo Vrhovnika.

GOJKO MARINKOVIC