PRLJAVI IGRAJU PRLJAVO

Zagreb May 21, 1997

AIM, ZAGREB, 20.5.1997. Marina Matulovic-Dropulic ostala je gradonacelnica Zagreba, a Zlatko Canjuga je postao predsjednik Gradske skupstine. Tako je u Zagrebu legalizirana politicka prostitucija bez koje HDZ ne bi imao vecinu. Dva izdajnika su iz redova Hrvatske seljacke stranke (Antun Sporer i Davor Butkovic), jer je HDZ-u trebalo samo dva glasa da sve ostane po starom, za opoziciju i gore nego prije. Oni su u ponedjeljak, 19. svibnja, kada je pocela sjednica Gradske skupstine, jednostavno sjeli blizu kolega iz HDZ-a, sto je bio znak da se nesto dogadja. I tako su, kada je bilo glasanje, dali svoj glas HDZ-u bez da je itko uz HSS-a znao da ce tako biti. To barem kaze predsjednik Gradskog odbora HSS-a Miso Zorenic. Obojica su istog dana suspendirana iz HSS-a, ali malo prekasno. HDZ je ocito znao kako se igra, posebno sa obrtnicima kao sto je Sporer, koji je i predsjednik zagrebacke Obrtnicke komore i Udruzenja obrtnika Zagreba, ili ginekolozima, poput Butkovica, koji bi da budu ravnatelji ginekoloske klinike. Uglavnom, u tjedniku "Nacional" se kaze da su obojica svoj glas jako dobro naplatili.

Medjutim, da se to tako nije dogodilo, bilo bi isto kao i na izborima 1995. godine. HDZ bi ovako ili onako uzeo vlast, imala opozicija vecinu ili ne, jer i sama ne zna sto joj se dogodilo. To sto bi i ovaj put, da nije ljudi koji se daju kupiti, bilo protiv Ustava, nikoga iz HDZ-a ne bi uzrujalo, jer drugacije i ne znaju, sto se pokazalo puno puta. Sada se HDZ moze bolje osjecati jer je sve legalno, a opozicija je dosla u takvu priliku jer je slaba i boji se moci. Sjetimo se samo koliko je dugo trajalo natezanje da se priznaju rezultati proslih izbora kada je opozicija imala veliku vecinu. Kome se sve nije pisalo, kod koga se sve nije puzilo, kome se sve nije zalilo i plakalo, pa je Tudjman opet uredio da bude onako kako on hoce. Opozicija nije bila u stanju da napravi barem jedno javno okupljanje protiv zloupotrebe vlasti, vec je cekala da HDZ sam dodje do toga da nije pristojno krasti glasove, varati i ponasati se kao u Panami. Tako nesto traziti od HDZ-a jednostavno nije normalno, kao i oni koji to traze.

Ovaj put je sve bilo jasno prije izbora. Prije svega dijelom se raspala tzv. oporbena udruga. Nije se mogla dogovoriti sa strankama koje su prije bile zajedno s njom, a to su Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH) i HSS, koji nije zelio koaliciju sa SDP-om, zato sto su po HSS-u Racan i SDP suvise lijevo. Kako je ASH bez utjecaja, jer nije dobio ni potrebnih pet posto glasova, HSS je odgovoran sto opozicija nije pobijedila u Zagrebu, kao ni u vecini zupanija. Naime, u izbornim jedinicama u Zagrebu istaknuo je svoje ljude sa Zlatkom Tomcicem na celu, koji je izjavio da svatko treba voditi racuna o sebi, pa je tako pokupio kandidatima udruzene opozicije (HSLS, SDP, HNS, HKDU) od 10 do 15 posto glasova. Zbog toga je HDZ i ovaj put dobio izbore jer je, sto izbornim zakonom, sto losom opozicijom, dobio maksimum vijecnickih i zastupnickih mjesta u odnosu na broj glasova. A tih glasova je ovaj put bilo i manje nego prije dvije godine. Umjesto da HDZ u Zagrebu od 12 izbornih jedinica dobije najvise u jednoj ili dvije, sto je bilo moguce da je HSS isao zajedno sa svima, ugrabio ih je 6, pa dva glasa nije bilo tesko naknadno kupiti.

Slicno je bilo i na izborima za zupanijske skupstine, gdje je HDZ osvojio 54 posto mjesta. Na zupanijskim izborima prije cetiri godine osvojio je vise glasova s manje uspjeha nego danas, kada s manje glasova ima apsolutnu vecinu u 12, dok je tada imao vecinu u 11 zupanijskih skupstina. Drugim rijecima, opozicija je dozivjela poraz s koje se god strane okrene, a najvise na drzavnoj razini, jer je HDZ izgubio izbore u vecini gradskih skupstina, sto ne znaci da i u tim sredinama gradonacelnici nece biti iz HDZ-a, kao sto se dogodilo u Varazdinu i Zadru, gdje su pojedini vijecnici HSS-a, ali i HSLS-a, glasali za hadezeove kandidate i na taj nacin im predali vlast, iako su, pogotovo u Varazdinu, bili u uvjerljivoj manjini.

Zbog svega toga, ovih je dana predsjednik liberala Vlado Gotovac javno progovorio o rasirenoj korupciji koju na svim razinama vlasti kao bolest siri HDZ-e, kupujuci i podmicujuci vijecnike drugih stranaka, kako bi po svaku cijenu zadrzao vlast i tamo gdje ju je na izborima izgubio. Potpredsjednik SDP-a, Zdravko Tomac tome dodaje i djelovanje tajnih sluzbi, koje oporbenim politicarima traze slabe tocke kako bi ih se ucjenama privolilo da se priklone interesima HDZ-a. Koliko je sve to u stvari tocno govori i farsa oko izbora zagrebackog gradonacelnika, gdje je HDZ ustao protiv vecine gradjana, a da se u isto vrijeme niti jedna oporbena stranka nije u stanju tome suprotstaviti i artikulirati politicku volju gradjana i tako ih povela da traze svoja prava. Ako treba i na ulicu. Kako vecina Hrvata jos uvijek zive u lazi da su protesti, kakvi god bili, usmjereni protiv drzave, a ne protiv vlasti, male su sanse da se stvari postave politicki racionalno. A bez toga, HDZ ce, na ovaj ili onaj nacin, jos dugo ostati na vlasti, unatoc sve slabijim izbornim rezultatima.

ALEN ANIC