POSLIJE TUDjMANA TUDjMAN

Zagreb May 14, 1997

AIM, ZAGREB, 14.5.1997. Hrvatska je televizija kao udarnu vijest u nedjeljnom dnevniku objavila kako je lijecnicki konzilij dr. Franje Tudjmana u suradnji sa inozemnim strucnjacima obavio redovne kontrolne preglede i potrebne dojagnosticke analize, te da svi nalazi upucuju na izvanredno dobro zdravstveno stanje i potpuni izostanak bilo kakvih tegoba. Ucinak lijecenja u cijelosti je uspjesan tako da se privodi kraju. Svi biokemijski nalazi i drugi dijagonosticki rezultati pokazuju normalno stanje svih organskih sustava. Konzilij utvrdjuje da predsjednik bez ikakva ogranicenja moze obavljati sve drzavnicke duznosti.

Vec sutradan glavna vijest dana glasila je: hrvatska je vlada jednoglasno odlucila da se predsjednicki izbori odrze u nedjelju

  1. lipnja, pa naravno nije tesko naci razloge zasto je samo dan ranije Tudjman sluzbeno proglasen zdravim kao dren. Time se, naime, zeljelo odgovoriti na sve cesce javno iznosenje sumnje da li ce on uopce biti u stanju kandidirati se za jos jedan petogodisnji predsjednicki mandat. Istina je da Tudjman trenutno fizicki izgleda daleko bolje nego prije mjesec dana, kada su i televizijske snimke pokazivale da mu je otpalo dosta kose, te da mu je glas nesiguran i da je oslabio.

No, televizija se, zajedno sa hrpom novina, nije samo potrudila da narod uvjeri kako mu je predsjednik zdrav, vec je istog dana krenula i u predizbornu kampanju. U ponedjeljak i utorak emitirana su dva nastavka biografije Franje Tudjmana, koja sa hrpom sumnjivih konstrukcija, falsifikata i naknadno pisane povijesti pokusava Tudjmana prikazati kao najveceg Hrvata u povijesti. Obrad Kosovac, TV-mestar koji je poznat i po tome sto je u ranijem sistemu vrlo uspjesno portretirao kardinala Stepinca po narudzbi tadasnje vlasti, ovaj je put nadmasio samoga sebe. Uskoro ce ovaj autor zajedno sa svojom kolegicom Hloverkom Novak- Srzic objaviti i novu biografiju Franje nacionale.

I tako dok po zakonu kampanja pocinje 25. svibnja, jer 12 dana je predvidjeno za isticanje kandidata, hadezeovska televizijska masinerija krenula je mnogo ranije. Vec u srijedu, 14. svibnja, odrzana je velika i pompozna proslava Tudjmanovog sedamdesetpetog rodjendana u Hrvatskom narodnom kazalistu za koju je pripremljena predstava-recital, sto ju je sklepao Zlatko Vitez i u kojoj su sudjelovali najistaknutiji hrvatski glumci. Ne treba ni sumnjati da su to morali "progutati" i TV-gledaoci, cime se proslava Tudjmanovog rodjendana pirblizila na korak do novoga dana mladosti. Najavljeno je i da ce Tudjman na Dan hrvatske drzavnosti, 30. svibnja, "Vlakom slobode" doci u Vukovar. Sve to ukazuje da je plan vrlo precizno napravljen i da Tudjman sa sigurnoscu racuna na jos jedan petogodisnji mandat.

A tko ce mu se uopce suprotstaviti? Nakon debakla na nedavnim izborima za Zupanijski dom Sabora, te donekle na lokalnim izborima, ako se izuzmu gradovi, opozicija se jos nije uspijela snaci, a vec je ceka novo iskusenje. Pojavila se cak i ideja da se izbori bojkotiraju, te da se Tudjmanu suprotstavi tek po koji marginalac, ali po svoj je prilici da je ta prica lansirana upravo iz redova HDZ-a, jer je do sada nije potvrdio nijedan ozbiljni oporbeni politicar. Tako se za sada zasigurno zna da ce Hrvatska socijalno liberalna stranka kandidirati svog predsjednika Vladu Gotovca, Hrvatska narodna stranka Stipu Mesica, a Socijaldemokratska partija Zdravka Tomca. Hrvatska seljacka stranka jos nije odlucila tko ce, ako ce uopce, zastupati njene boje, ali predsjednik Zlatko Tomcic vec je javno saopcio da ne zeli u utrku. Ceka se odluka Hrvatske stranke prava, a ako se odluce na kandidaturu bit ce to predsjednik Anto Djapic.

Sudeci prema dosadasjem ponasanju HSP-a i HSS-a najvjerojatnije je da ce ove dvije stranke i dalje pomagati Tudjmanu, to jest odustat ce od kandidature. Lako je moguce je da se kao kandidat pojavi jos pokoji avanturist i marginalac poput Marka Veselice ili Silvija Degena. No, jedno je jasno: kako sada stvari stoje nije postignut dogovor o jedinstvenom opozicijskom kandidatu. Postoje neke naznake da bi SDP, HNS, a mozda i HSS, podrzali Vladu Gotovca kao zajednickog kandidata. Takodjer, jos je u opticaju i ideja da oporba podrzi akademika Ivana Supeka kao nestranackog kandidata. No, sudeci po do sada iskazanoj cudi opozicije od zajednickog njihovog nastupa, pogotovo u prvom izbornom krugu, najvjerojatnije nece biti nista. Velika je vjerojatnost da ce to Tudjmanu omoguciti laku pobjedu vec u prvom izbornom krugu.

Moze se zapravo reci da je najveci dio posla oko predsjednickih izbora HDZ napravio prije mjesec dana pobijedivsi na izborima za Zupanijski dom Sabora. Kako su vec i uoci njih istrazivanja pokazivala da je Tudjman daleko popularniji od svoje stranke, nakon izbora samo je jos ojacao svoje pozicije, tako da bi za oporbu u ovom trenutku veliki uspijeh bio i kada bi Tudjmana prisilila da ide u drugi izborni krug, odnosno da u prvom krugu ne dobije nadpolovicnu vecinu glasova. To je zapravo maksimum koji bi oporba u ovom trenutku mogla postici.

Pritom je sasvim sigurno da je Hrvatska vec dobrano umorna od izbora, da je umorna od lazi i obecanja, od kradja i prijevara i za ocekivati je da ce apstinencija biraca biti velika. Pogotovo sto je u narednih mjesec dana ceka pljuvanje, blacenje, najgora propaganda u kojoj bi i Goebels bio sirocic. Ono sto eventualno Tudjmanu moze stetiti je mogucnost da njegova kampanja bude preforsirana, prenametljiva i da ce mnogima ici na zivce i pomoci im da se sjete da to bas i nije bilo tako kako se sada prikazuje. S druge pak strane u prilog ce mu sasvim sigurno ici konacna reintegracija Podunavlja, kao i neke iznenadjujuce podrske iz inozemstva, poput najnovije Clintonove, bez obzira na cinjenicu da pismo americkog predsjednika sadrzi i neke poruke na koje se hrvatska vlast mrsti.

Ipak, iako se i takozvani medjunarodni faktor u hrvatskom slucaju odlucio za kontinuitet, iako je predsjednik navodno zdrav, iako dosta lezerno ulazi u kampanju, te ocekuje jos jednu pobjedu, Hrvatsku ceka tesko politicko i ekonomsko vrijeme. Naime, Tudjman ima 75 godina, a ako i dozivi kraj mandat imate ce 80, a svima je jasno da se u tim godinama, pogotovo s narusenim zdravljem, konci vlasti vise ne mogu cvrsto drzati u rukama.

GOJKO MARINKOVIC