POVODOM UcESTALIH NAPADA NA SAKRALNE OBJEKTE

Sarajevo Apr 2, 1997

A EKSPLOZIV, RADI LI RADI...

AIM, LIVNO, 02.04.97. Unistavanje sakralnih objekata dalo je sramni pecat cetverogodisnjem ratu u Bosni i Hercegovini. Uspostava daytonskog mira samo je smanjila intenzitet i broj napada na bogomolje. Oni su i dalje meta ekstremista, protivnika mira, kohabitacije i neprijatelja ove zemlje.

Nakon nedavnih teroristickih napada na franjevacki samostan u Sarajevu i katolicku crkvu u Donjem Vakufu, srusene su dzamije u Stipanicima (opcina Tomislav Grad) i Celjevu (opcina Capljina). Val nasilja nad vjerskim objektima Hrvata-katolika i Bosnjaka-muslimana nesmiljeno se nastavlja i siri poput koncentricnih krugova. Uslijedilo je skrnavljenje dvije katolicke crkve u Srednjoj Bosni, u mjestima Donje Puticevo i Humac, a zatim ostecenje dzamije u selu Grborezi u livanjskoj opcini.

Kada i gdje ce se zaustaviti ta spirala zlocinjenja bijednih kukavica i zlocinitelja, pitanje je koje trazi hitan, konkretan i energican odgovor. Sluzbeni organi BiH (Ministarstvo unutrasnjih poslova) isticu da je rijec o "specijalnom ratu protiv BiH", a prije bi se moglo reci da je u pitanju vandalizam koji sve vise poprima oblik terorizma u izvedbi organiziranih i ocigledno vrlo strucnih napadaca koji u necije ime planski obavljaju ovaj sramni posao. Pocinitelji ovih zlodjela na jednoj i drugoj strani, po pravilu, jos uvijek se vode u rubrici "nepoznat netko".

Ucestali napadi na katolicke i muslimanske sakralne objekte predstavljaju ozbiljnu prijetnju krhkom miru, mukotrpnoj koncilijaciji i prizeljkivanom suzivotu Hrvata i Bosnjaka u Federaciji BiH. Simptomaticno je da se napadi na bogomolje dogadjaju u predvecerje najavljenog posjeta Svetog Oca glavnom gradu BiH, i u vrijeme do jucer gotovo zaledjenih odnosa izmedju federalnih partnera.

U takvoj atmosferi svaki incident, a pogotovo barbarski nasrtaji na bogomolje, novo su dolijevanje ulja na vatru radi rasplamsavanja nekontrolirane stihije sa nezeljenim i nesagledivim posljedicama. Naime, svaki novi incident s jedne ili druge strane podize tenzije i zaostrava bremenitu politicku klimu, a upravo to zele ekstremisti svih boja.

Ucestalim napadima na vjerske objekte i neotkrivanjem zlocinaca, federalna i kantonalna policija prima pljusku za pljuskom i opasno kompromitira svoj ugled. Nakon posljednjih incidenata u kojima su unistene ili ostecene bogomolje katolickih i muslimanskih vjernika, normalni i obicni gradjani BiH te informacije primaju s pomijesanim osjecanjem indignacije, bijesa i stida, pitajuci se tko je izvrsitelj ili izvrsitelji ovih sramnih i bezumnih zlodjela, po cijem nalogu i za cije interese.

Zaista, kome i zasto smetaju bogomolje? Bezocni napadi na crkve i dzamije, napadi su na narode ove zemlje. One iste u cije se ime
nacionalne vlasti zaklinju, a policija ih "stiti" cuvajuci prvenstveno sadasnje vlastodrzce.

Ako napadi na katolicke i muslimanske sakralne objekte ostanu nerasvijetljeni i nekaznjeni, oni ce se neminovno nastavljati i producirati nove zlocine na jednoj ili drugoj strani. Potom revansisticka logika i osvetnicka "lancana reakcija" moze ici u nedogled i pretvoriti se u krajnje iracionalnu i kontraproduktivnu spiralu uzajamnog zlocina koju je, svjeza iskustva to govore, tesko kontrolirati a jos teze zaustaviti.

Skrnavljenje bogomolja, naravno, ima duboke politicke posljedice pogotovo u vrijeme kad se sve vise i sve glasnije ponovo plasiraju ideje o podjeli BiH, o politickom dogovoru "vodja tri naroda" kojim bi se konacno razdvojile nacije i konfesije koje "vise ne mogu da zive zajedno". Oni koji ruse bozje kuce, zapravo su placenici upravo zagovornika takvog cilja.

Nastave li se bombaski napadi na sakralne objekte, ne samo da, recimo, postoji mogucnost da Papa ne posjetiti Sarajevo, nego ce pametni, cestiti i civilizirani ljudi zbog straha i nesigurnosti i dalje napustati BiH. Uostalom, ni u doba najcrnjeg komunizma, kako noviju pedesetogodisnju proslost danas nazivaju, pod katedrale, dzamije i crkve nije postavljan eksploziv. Dasas, u "demokratskoj vlasti" tri nacionalne stranke, pred gro vjerskih objekata u vecim gradovima iznenada "cuce" dva, tri policajca cuvajuci da Bozja kuca ne poleti u zrak.

Od koga li je to cuvaju? Nije valjda od gradjana BiH? I kako to cuvaju, kad eksloziv radi li, radi...

N. VREBAC