JAJIMA I KAMENJEM NA KANDIDATE HDZ-A

Zagreb Mar 31, 1997

AIM, ZAGREB, 31.3.1997. Predstavljanje izbornog programa HDZ-a u vukovarskom Hotelu "Dunav", zamisljeno kao tiskovna konferencija na kojoj su predstavljeni kandidati vukovarsko-srijemske zupanije za izbore zakazane 13. travnja, zavrsili su, 31. ozujka, na uskrsnji ponedjeljak incidentom, koji je, s obzirom na agresivnost demonstranata zavrsio prilicno sretno. Da bi izbjegli bliski susret s demonstrantima, koji vec gotovo dva mjeseca svakodnevno, oko podneva, demonstriraju vukovarskim ulicama zahtijevajuci da podrucje istocne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema i nakon izbora ostane teritorijalno cjelovito, Zupanijski odbor HDZ-a vukovarsko-srijemske zupanije odlucio je, u dogovoru s UNTAES-om, svoju tiskovnu konferenciju odrzati u devet izjutra. Prilikom ulaska u Hotel "Dunav" sve je proslo razmjerno dobro - doduse i tada je poletjelo nekoliko kamenica prema autobusu, no to je, u odnosu na "ispracaj" bila tek uvertira.

Zasticeni u zgradi hotela i s kordonom vojnika UNTAES-a i pripadnika Prijelazne policije pred ulaznim vratima, kandidati s HDZ-ove liste iz Zupanije vukovarsko-srijemske za predstojece izbore, nesmetano su drzali tiskovnu konferenciju. Na jednom od zidova u dvorani vukovarskog hotela, u kojoj su HDZ-ovi kandidati predstavljali svoj program, bila je istaknuta i slika hrvatskog predsjednika Tudjmana. Dragan Papac, predsjednik vukovarsko- srijemskog HDZ-a rekao je kako je upravo HDZ bio posljednji koji je napustio Vukovar, te da je ta stranka sada prva koja se ovamo vraca. Dodao je kako ce povratak hrvatskih vlasti u Vukovar biti obiljezen velicanstvenim skupom kojeg ce predvoditi predsjednik Tudjman i istakao HDZ-ovu parolu: "Dunav je nas cilj".

Vlado Osust, zupan vukovarsko-srijemski, objasnio je novinarima, medju kojima je uz dvadesetak hrvatskih, mahom iz Vinkovaca, bilo i nekoliko srpskih novinara iz Vukovara, kako se HDZ zalaze za stabilnost i boljitak svih gradjana Hrvatske, te da je upravo ta stranka ponudila program mirne reintegracije. Rekao je kako HDZ Srbima pruza ruku pomirenja, jer ne zeli nove zrtve i razaranja, te dodao da sada valja izgraditi takve odnose s istocnim susjedima koji ce ovo podrucje trajno lisiti epiteta balkanskog bureta baruta. Novinarima se predstavio i casnik Hrvatske vojske Filip Karaula, inace ratni zapovjednik obrane Mitnice. On je izrazio uvjerenje kako ce u Vukovaru ostati samo oni Srbi cije ruke nisu krvave i dodao da se od hrvatskih povratnika u Vukovar ne moze ocekivati da zaborave sve ono sto se u pet i pol godina dogadjalo s tim gradom i njegovim stanovnicima. Obecao je, medjutim, da civilizacijska razina i krscanski odgoj mogu biti jamstvo Srbima da se Hrvati nece osvecivati.

Cijeli tok konferencije protekao je vrlo mirno i u krajnje tolerantnoj atmosferi, cak i bez provokativnih pitanja, izuzme li se primjedba novinarke "Politike" dr. Vesni Bosanac, lijecnici iz vukovarske bolnice, kako je moguce da se na listama kandidata HDZ-a nalaze i osobe poput nje, cije je ime na listama osumnjicenih Haaskog suda za ratne zlocine. Dr. Bosanac reagirala je smireno odgovorivsi kako se ona doduse vec pojavila u Haagu, ali kao svjedok optuzbe za zlocine koje je JNA pocinila nad Hrvatima. Zavrsetak press konferencije i izlazak clanova HDZ-a i vinkovackih novinara iz Hotela "Dunav" bio je popracen mnogo tezim incidentom, nego njihov ulazak u hotel. U medjuvremenu, broj demonstranata poprilicno se povecao, a njihova agresivnost eskalirala, pa je - uz pogrdne povike - prema skupini vinkovackih politicara i novinara koji su se uputili prema autobusu, poletjelo na stotine jaja, ali i kamenja i krhotina cigala. Autobus vinkovackog "Poleta" bio je demoliran, na njemu je razbijeno staklo, a otrgnute su i plocice s hrvatskim registarskim tablicama.

Situacija je postala izuzetno napeta i kad se vidjelo da HDZ-ovi kandidati koji su sudjelovali na press konferenciji kao i novinari koji su bili u njihovoj pratnji nece moci proci kraj razbjesnjelih demonstranata, uz zastitu transportera ruskog bataljuna prebaceni su u stozer UNTAES-a, a odatle, kad se situacija nesto smirila, vraceni u Vinkovce. Nekoliko osoba pogodjeno je kamenicama, no na srecu ozljede koje su pritom pretrpjeli, lakse su prirode.

Odmah nakon sto je saznao za incident koji se dogodio prigodom tiskovne konferencije HDZ-ovih kandidata, Ivica Vrkic, predstojnik Vladinog ureda za mirnu reintegraciju, uputio je prosvjedno pismo Onofreu Dos Santosu, UNTAES-ovom celniku zaduzenom za provodjenje izbora u istocnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, izrazivsi ostar prosvjed zbog incidenta koji se dogodio. "Podsjecam vas da je Hrvatska ulozila ogroman napor kako bi osigurala sve politicke i tehnicke preduvjete za odrzavanje izbora. Isto je tako neizostavno potrebno da UNTAES, u suradnji s prijelaznom policijom ispuni sigurnosne uvjete za odrzavanje ovakvih i slicnih predizbornih skupova - uobicajenih za sve demokratske drzave", napisao je Vrkic i dodao kako "takvim i slicnim incidentima lokalni Srbi ne mogu sprijeciti odrzavanje izbora, a time ni reintegraciju istocne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema u ustavno-pravni sustav Republike Hrvatske". Iako je do sada vise hrvatskih stranaka imalo svoje predstavljanje u Vukovaru, ovo je prvi put da se prigodom jednog stranackog skupa dogodio incident.

DRAGO HEDL