VLADA U SJENI

Sarajevo Mar 28, 1997

Platforma za spoljnopoliticko djelovanje

Sarajevo, 28.03.97.(AIM) - Premijer i ministri Vlade u sjeni sastali su se po drugi put u punom sastavi u cetvrtak u Banjaluci kako bi usaglasili platformu alternativnog spoljnopoltickog djelovanja, razgovarali o medijima u oba entietata, te izvrsili potrebne konsultacije pred odlazak ovog Alternativnog ministarskog vijeca na put u Ameriku.

Nakon gotovo cjelodnevnog razgovora premijer Sejfudin Tokic, zamjenici Zeljko Ivankovic i Milorad Zivanovic, te ministri Vlade u sjeni Senka Nozica, Juraj Martinovic, Srdjan Dizdarevic, Milorad Dodig i Mico Carevic uz neznatne primjedbe usaglasili su buducu spoljnopoliticku platformu.

Naime, alteranativni ministar spoljnih poslova Srdjan Dizdarevic ponudio je Vladi radnu verziju Teza za platformu alternativne spoljne politike BiH u kojim je obuhvati sve detalje, prema njegovoj ocjeni, bitne za nastup ove zemlje u svijetu.

"BiH bi morala medjunarodnoj zajednici pruziti garanciju, kroz primjenu i postovanje deklaracija i konvencija sadrzanih u Daytonskom sporazumu, da se radi o civilizovanoj zemlji koja prihvata najvise europske i svjetske standarde cime bi joj bio olaksan put ka evropskim i svjetskim integracijama," kazao je Dizdarevic.

Prema njegovim rijecima u svojoj spoljno-politickoj orjentaciji BiH bi trebala da potrazi oslonac u evropskim partnerima i integracijama gdje po prirodi stvari i pripada, ali istovremeno svoje sktivnosti treba usmjeriti ka priblizavanju Europskoj uniji i Nato paktu.

"Jedna od etapa je i nagovjestaj primanja u clanstvo Savjeta Evrope sto iziskuje dosljedno postovanje ljudskih prava kao osnovnog preduslova za clanstvo u ovoj organizaciji," kazao je Dizadarevic.

Americka Inicijativa za saradnju u jugoistocnoj Evropi (SECI), takodje je prihvtaljiv okvir za podsticanje i unapredjenje saradnje u nasem regionu, ustvrdio je Dizdarevic. On je, pak, upozorio da bi BiH morala voditi racuna da se SECI zemljama jugoistocne Evrope ne ponudi kao trajno rjesenje i supstitucija za clanstvo u Evropskoj uniji.

"Zbog posljedica na unutrasnjo-politickoj sceni, potrebno je precizno definisati odnose BiH sa Konferencijom islamskih zemlja. Status gosta ili posmatraca u ovoj organizaciji mogao bi da naidje na podrsku u zemlji," veli Dizdarevic, dodajuci da bi Bosna i Hercegovina pored SDA, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Kine ili Njemacke, svoju spoljnu politiku trebala usmjeriti ka uspostavljanju jacih veza sa sekularnim islamskim zemljama Turskom i Egiptom. Istovremeno morala bi se pribliziti skandinavskim drzavama Danskoj, Norveskoj i Svedskoj, ali i nekim drugim zemljama Evrope.

"Na bilateralnom planu priporitet predstavlja normalizaciju odnosa sa susjedima. Politika prema susjedima se mora temeljiti na odredbama Daytonskog sporazuma pri cemu osnovnu odrednicu mora da cini medjusobno priznanje i postivanje granica iz cega bi moralo da proistakne postovanje teritorijalnog integriteta. Specijalni odnosi entiteta sa susjednim zemljama, cija je uspostava predvidjena Daytonskim sporazumom, ne bi smjela voditi dezintegraciji BiH i njenoj podjeli. Osnovna politika prema susjednim drzavama treba da bude orjentacija na dobrosusjedstvu," stoji izmedju ostalog u radnoj verziji platforme Vlade u sjeni.

U kratkoj i konstruktivnoj diskusiji sto je uslijedila nakon Dizdarevicevog izlaganja ponudjene su neznatne korekcije. Tako je potpredsjednik Vlade u sjeni Zeljeko Ivankovic naglasio da u konacnoj verziji Platforme na prvom mjestu moraju biti odnosi sa susjedima, a zatim i odnosi sa bivsim jugoslavenskim republikama.

"Potrebno je jace naglasiti dobrosusjedske odnose ili kako kazu stranci, ici u pravcu stvaranja mira u regionu," kazao je Ivankovic. On je, takodje, naglasio da se mora uspostaviti apsolutna kontrola naoruzanja sa tendencijom da se ona smanjuje.

Nakon sto su prihvacene Teze za platformu aleternativne spoljne politke BiH, razgovaralo se o predstojecem putu u Ameriku. Naime, premijer i ministri Vlade u sjeni odputovace pocetkom narednog mjeseca u SAD gdje ce im domacini biti Americka administracija na ciji poziv i posjecuju SAD. Kako se ocekuje, za vrijeme petnaestodnevnog boravka u ovoj zemlji clanovi Alternativnog Ministarskog vijeca posjetice State Department, te imati susrete i razgovore sa uglednim politickim, privrednim, kulturnim i javnim djelatnicima SAD.

Iako se na sjednici Vlade u sjeni trebalo razgovarati o popuni preostalih ministarskih mjesta (dva) i imenovanje svih zamjenika, ministar Milorad Dodig je predlozio da se o ovome razgovara po povratku iz Sjedinjenih Americkih Drzava. Za to vrijeme sve stranke i udruzenja gradjana koji participiraju u radu Vlade u sjeni trebaju, po vec dogovorenoj metodologiji, pripremiti imena svojih kandidata.

Jedan od razloga zbog kojih su ministri iz Republike Srpske zatrazili odgadjanje ove najavljene tacke dnevnog reda je nedavno pokrenuta inicijativa Socijal-liberalne stranke za oformljenje i Vlade u sjeni Republike Srpske.

Clanovi Alternativnog Ministarskog vijeca su svoj boravak u Banjaluci iskoristili za posjet nezavisnim medijima u ovom gradu. Tako su se premijer i ministri upoznali sa uvjetima rada u Nezavisnoj televizija Banja Luka, "Nezavisnim novinama" i casopisu "Novi prelom". Predstavnici Vlade u sjeni vec su posjetili medije sa prostora Federacije, izmedju ostalih Alternativnu informativnu mrezu (AIM) kao jedini medij koji djeluje na citavom prostoru BiH, dnevne listove "Oslobodjenje", "Vecernje novine", "Avaz" te novinsku agenciju "Onasa".

"Potrebno nam je da steknemo sadasnju sliku medija na prostoru oba entiteta i da na bazi toga iznesemo oficijelnu informaciju o stanju medija u BiH, ali istovremeno i da imamo polaziste za izgradnju nase strategije kad su u pitanju mediji," kazao je u izjavi za AIM premijer Vlade u sjeni Sejfudin Tokic.

Vec naredne sedmice, kako saznajemo, alternativno Ministarsko vijece trebalo bi imati novi susret.

Inace, inicijativu za formiranje Vlade u sjeni pokrenula je Unija bosanskohercegovackih socijaldemokrata januara ove godine, a pocetkom marta ozvanicena su i imena ministara. Njihov rad zvanicno pocinje tek nakon isteka stotinu dana od formiranja oficijalnog Vijeca ministara BiH.

Sandra KASALO