CARINSKE ZAVRZLAME

Sarajevo Mar 24, 1997

KO PIJE GORCU KAFU

AIM, SARAJEVO, 24.03. 1997. U nedavno poskupljenoj soljici crne kafe, umjesto kajmaka, na povrsinu je isplivala najnovija carinska zavrzlama federalnih partnera SDA i HDZ.

Naime, Carinska uprava Federacije BiH je prije dvije sedmice donijela takozvanu Obaveznu instrukciju kojom se regulise postupak pri carinjenju robe koja se uvozi na teritoriju Federacije. Instrukciju je potpisao direktor federalne Carinske uprave Drago Bagaric i objasnio da je donesena kako bi se sprijecile mahinacije pri uvozu i carinjenju robe. Prema njegovim rijecima, sama Instrukcija proizilazi iz striktne primjene clana 199. vazeceg Zakona o carini BiH. Zakon je usvojila Skupstina BiH '94. godine, a radi se, u stvari, o "prepisanom" aktu koji je vazio na ovim prostorima u vrijeme bivse Jugoslavije.

Potom je nastala zbrka: striktna primjena tog clana prouzrokovala duge kolone kamiona na granicnim prijelazima, a potom se u umjesala politika. Pocele su padati i optuzbe na "zarade" jednih federalnih partnera na racun drugih. Da cijela stvar bude u duhu ponasanja bh. politicara na vlasti, svi - pa i oni koji su podsjetili na postojanje tog clana - kritikuju njegove odredbe. Uprkos tome sto ga svi kritikuju, pomenuti clan carinskog zakona se i dalje tvrdoglavo odrzava na "zivotu" i primjenjuje u praksi.

Glavna (i sporna) odredba Obavezne instrukcije odnosi se na postupak carinjenja roba na granici. Instrukcijom, ali i vazecim zakonom, trazi se da vozar (prevoznik, spediter) na granici podnese prijavu za uvoz i prevoz robe, uz obavezno prilaganje carinske deklaracije i uplatnice za dazbine kod odredisne carinarnice. Dakle, prevoznik, odnosno uvoznik robe mora prije uvoza platiti sve carinske dazbine. Ova se odredba primjenjuje za takozvanu visokotarifnu robu (kafa, alkohol, cigarete, naftni derivati...). Kada se izvrsi u odredisnoj carinarnici uobicajeni carinski postupak i pri tom se ustanovi da je uplaceno obezbjedjenje sredstava vece od proracuna, onda se taj dio vraca uplatiocu. Ukoliko je uplaceno manje, roba se nece pustiti sve dok se ne uplati razlika.

Sto se tice roba koje ne spadaju u kategoriju visokotarifnih, na granicnim ce se carinarnicama, prema Instrukciji, traziti od prevoznika da deponuje novac u visini carinske dazbine koji ce se vracati po prijemu robe u odredisnu carinarnicu. Prelazak robe bez depozita ce se dozvoljavati, ali samo uz pratnju carinskih radnika do odredisne carinarnice.

Stupanje na snagu Instrukcije, zateklo je speditere nespremnima. Naime, provodjenje Instrukcije prouzrokovalo je duge redove kamiona na granicnim prelazima, a zastoj se automatski odrazio i na trziste, te je kafa, na primjer, u dva-tri dana poskupjela za nekoliko njemackih maraka.

Direktor Carinske uprave tvrdi, pak, da su na donosenje Instrukcije bili primorani "nelogicnim" padom carinskih prihoda u prva tri mjeseca ove godine. Pad prihoda Bagaric objasnjava svercom i raznim mahinacijama pri placanju carina od strane uvoznika i prevoznika:

  • Propisali smo Instrukciju iako smo bili svjesni da ce ona otezati promet robe. Odlucili smo se na striktno primjenjivanje zakona kako bismo sprijecili sverc i mahinacije pri placanju carine, a u potpunosti smo svjesni da taj nacin nije dobar. Treba izmIjeniti nas vazeci, zastarjeli Zakon o carini, a to moze uraditi samo Vlada. Mi smo i zeljeli ovom instrukcijom da iniciramo razmisljanje o ovom problemu, kaze Drago Bagaric.

I njegov zamjenik Muhamed Bijedic ima slicno misljenje. Prema njegovim rijecima, u posljednje vrijeme radnici Carinske uprave usli su u trag falsifikovanim dokumentima o carinskom postupku. Bijedic ukratko objasnjava postupak "legalnog" sverca: roba udje u zemlju i uputi se prema odredjenoj carinarnici. Do te carinarnice (na kojoj se nikada i ne pojavi) sva roba se rasproda i prevoznik izadje iz zemlje sa falsifikovanim dokumentima o prijemu robe i placenoj carini. Pojedini radnici Carinske uprave kroz smijeh navode kako, na primjer, falsifikovani pecat ima puno bolji izgled od originala. Neki bi cak posumnjali da je original, u stvari, falsifikat.

Bijedic upozorava i na jos jednu rasirenu "tehniku" krijumcarenja. Uvoznik robe, na primjer, moze da bude neka fiktivna (nepostojeca) firma, tako da se sva roba rasproda, a carinski sluzbenici nemaju kome naplatiti carinu na uvezenu robu, jer uvoznik, jednostavno, pravno i fakticki, ne postoji.

Nezvanicno, novinar AIM-a saznaje da je nekoliko takvih kompanija je "postojalo" u Kladnju, cije su kamioni mahom nosili slovenacke registracije, no takvo sto niko ne zeli sluzbeno potvrditi.

Zbog problema koje je prouzrokovala sporna Instrukcija, u Sarajevu je protekle sedmice organizovan sastanak predstavnika trgovackih firmi, speditera, gotovo svih federalnih ministarstava i radnika Carinske uprave.I tom priliko su se ispoljile ogromne
suprotnosti, sva moguca i nemoguca, pravilna i nepravilna tumacenja pomenute Instrukcije. Uzalud je direktor Carinske uprave pokusavao da ubijedi prisutne "da samo, u stvari, primjenjuje vazeci zakon, koji, ruku na srce, ne valja nista, ali je zakonski propis". Opet su svi kritikovali Instrukciju, a ulje na vatru je dolilo i nekoliko nevjesto i ekonomski potupuno nepismenih tekstova u sarajevskoj dnevnoj stampi. Tako je, na primjer, jednom "nezavisnom" sarajevskom novinaru anonimni izvor rekao da je direktor Bagaric i donio takvu odluku "kako bi omogucio bankama koje egzistiraju na teritoriji HVO, jer drugih banaka na granici nema, da obrcu kapital naplacen na ovaj nacin". Pri tome su pomenuti izvor i novinar potpuno zaboravili na najfrekventniji granicni prelaz u blizini Bihaca, jedini pod kontrolom vlade u Sarajevu. Osim toga, "promaklo" im je da Instrukcija ne podrazumijeva vracanje novca uplacenog za dazbine, nego samo vracanje dijela novca koji je veci od proracuna. Dakle, novac bi trebalo, da predvidjenom Istrukcijom, ide direktno u federalni budzet.

Istovremeno, federalni premijer Edhem Bicakcic izjavljuje da Vlada analizira Instrukciju, ali "da ne vidi da ona moze donijeti veliku stetu, niti da je problem u tome sto je kafa poskupjela nekoliko maraka". Bicakcic je dodao da ce Vlada tek po obavljenoj analizi donijeti zvanican stav, te da "Instrukcija nece biti ukinuta ako se pokaze da doprinosi povecanju prihoda u budzetu Federacije".

Do tada, visokoprinosni sverc preko bosasnkih carina, sto legalnih sto nelegalnih, ostaje i dalje "Eldorado" ovdasnjih vlastodrzaca i njihovih jataka. Uostalom, njima ionako nista ne znaci par maraka vise po salici kafe/kave iliti kahve.

ELDAR DIZDAREVIC