KRIJUMCARENJE KURDA IZ TURSKE NA ZAPAD

Sarajevo Mar 18, 1997

PUKLA "SARAJEVSKA VEZA"

AIM, SARAJEVO, 18.03.97. U dva aviona turske kompanije "Top air" ove sedmice (ponedjeljak i srijeda) redovnim letovima iz Sarajeva je u Istanbul deportovano oko 300 Kurda turskog drzavljanstva. Epilog je to kriminalne rabote krijumcarenja Kurda iz Turske u zapadnoevropske zemlje, prvenstveno Njemacku, a glavna veza u ovom lancu bila je Bosna i Hercegovina, odnosno njen glavni grad.

Krijumcarska veza Kurdima, sve su prilike, funkcionirala je vise od pola godine, tacnije od otvaranja sarajevskog aerodroma za civilni saobracaj. Naime, izmedju BiH i Turske - na osnovu reciprociteta - ne postoji rezim viza, tako da je BiH prakticno jedina zemlja u svijetu u koju Kurdi sa turskim putnim ispravama mogu uci legalno. U Sarajevu su Kurde prihvatali "organizatori nastavka putovanja": trpali su ih u slepere i kamione, te kao robu krijumcarili najcesce u Njemacku. Za ovu uslugu sverceri ljudima naplacivali su od Kurda dvije do dvije i po hiljade maraka.

Iz Turske su ka zapadu ovom krijumcarskom vezom iseljavale citave porodice. Prije nepun mjesec dana, plac jednog malog Kurda u uredno zapecacenom sleperu na austrijsko-njemackoj granici, digao je na noge njemacku policiju. Prema nesluzbenim podacima, Nijemci su otkrili, uhapsili i deportovali nazad u Tursku oko 250 Kurda.

Akcija njemacke policije bila je zvono na uzbunu i u Republici Hrvatskoj, preko cije teritorije su vodili (i vode) svi krijumcarski putevi iz BiH ka zapadu, pa i ovi kojima su svercani Kurdi. Naime, za samo desetak dana u Hrvatskoj je otkriveno i uhapseno nekoliko stotina Kurda sa turskim pasosima, ali bez viza za Hrvatsku ili druge, zapadnije zemlje. Hapsenja u Hrvatskoj najprije su uslijedila na potezu od granicnog prelaza Izacic (nedaleko od Bihaca) preko Karlovca prema Zagrebu. Potom su, prosle sedmice, uslijedila otkrivanja i hapsenja Kurda u okolini Omisa i Splita, sto upucuje na zakljucak da su krijumcari pokusali svoje svercerske kanale prebaciti na Jadransko more i Italiju, zemlju koja je ovih dana preokupirana velikim egzodusom izbjeglica iz Albanije.

Kada je u Hrvatskoj "provaljena" krijumcarska veza, Kurdi su - u nemogucnosti da nastave put ka zapadu - poceli da se gomilaju u Sarajevu. Oko pet stotina tamnokosih, tamnoputih i uistinu bijedno obucenih ljudi, skoncentrisanih najvise u rejonu Bascarsije, naravno nije moglo proci nezapazeno. Bura zbog ovoliko cudnovatih "turista"

  • kako su se isprepadani i u stupicu upali Kurdi uglavnom predstavljali - postala je posljednjih dana top tema gotovo svih ovdasnjih medija. Zavrsila je nakon par dana njihovom deportacijom u maticnu zemlju, nakon cega je sarajevska javnost, navodno, odahnula.

No, potom je iskrslo i novo pitanje na koje nije uslideio odgovor od strane bh. zvanicnih vlasti - zasto su Kurdi deportovani iz BiH, ako vec sa svojim vazecim putnim ispravama mogu legalno u Bosni i Hercegovini boraviti koliko im volja? Pa cak i kada kao razlog svog boravka navode "turisticko razgledavanje Sarajeva" kao sto je to ucinila jedna izgladnjela zena s petero sitne djecice oko sebe i sestom bebom u stomaku.

Tako nije zvanicno potvrdjen, ali ni demantovan podatak da je - cim su pocela hapsenja Kurda u Hrvatskoj, sto je oznacilo pucanje sarajevske krijumcarske veze - iz grada na Miljacki naprasno nestao glavni organizator ovog prljavog posla. Neimenovani boss je, navodno, odnio sa sobom i oko 700.000 njemackih maraka, koliko je od Kurda uzeo za svoje "transportne" usluge. Nije obznanjeno ni kakva je u svemu ovome uloga Turisticke agencije "Ljubicica", smjestene na sarajevskoj Bascarsiji, oko koje su se proteklih dana Kurdi najvise okupljali, i cije bi ime prvo izgovarali sarajevskim taksistima nakon slijetanja na ovdasnji aerodrom. Prema rijecima direktorice "Ljubicice", Ismete Lakota, njena agencija je Kurdima obezbjedjivala "samo smjestaj u Sarajevu, gdje su boravili tek dan ili dva" (sto, opet, nije nista protuzakonito ako se vec radi o legalnim posjetiteljima BiH) dok ne dodju na red za utovar u slepere i nastavak putovanja ka zapadu.

Iako su Kurdi u Sarajevu, prema pozitivnim propisima ove zemlje, boravili dakle posve legalno, sarajevski policajci iz Kantonalnog ministarstva unutrasnjih poslova pokazali su iznenada zavidnu efikasnost. Prose je subote, naime, ovdasnja policija je uhapsila oko 170 Kurda u starom dijelu Sarajeva, oduzela im pasose, potom ubrzo pustila, da bi ove sedmice pocela njihovu deportaciju u Tursku. Jedini argument za ovakvo ponasanje sarajevske policije, prema zvanicnom saopstenju Kantonalnog MUP-a, je navodna anonimna dojava kojom je Kurdima u Sarajevu zaprijeceno bombaskim napadom. Tako je njihova deportacija, sudeci po objasnjenju sarajevske policije, dosla kao mjera zastite zivota samih Kurda!? Sta se za to vrijeme desavalo u turskoj ambasadi u Sarajevu, i koliko su tacne glasine da je oko njene zgrade obezbjedjenje naglo pojacano - nije poznato.

Bilo kako bilo, vecina Kurda je preko noci nestala sa Bascarsije, gdje su se danima okupljali u manjim ili vecim grupama, grcevito se drzeci jedni drugih. Sada se mogu vidjeti po dvjoje, troje u grupi kako toboz nezainteresirano, ali ipak izgubljeno lutaju, krijuci se svud po gradu, od Bascarsije do Ilidze. Njihove nade za odlazak na zapad su se izjalovile, Bosna kao neprosperitetna zemlja za njih nije interesantna, pa se povratak u Tursku namece kao jedini ishod ove neuspjele odiseje.

Njemacka, naravno, iz poznatih razloga (umijesanost pojedinih Kurda u teroristicke akcije) nece ni da cuje sa prihvatanje ovih nesretnih ljudi, a u vezi sa njihovim boravkom u Sarajevu na "proputovanju" ka Njemackoj, ambasada ove zemlje u BiH oglasila se blijedom izjavom, tipicnom za situacije kada se ne zeli nista reci. S velikom paznjom, naravno, ocekivao se zvanicni stav ambasade Republike Turske u Sarajevu. No, turski zvanicnici u Sarajevu saopstili su samo to da su Kurdi njihovi drzavljani, da u Sarajevu borave legalno i da se Ambasadi nisu obracali za pomoc, pa stoga nije ni bilo nikakve diplomatske akcije u tom pravcu. Odnos Turske prema Kurdima poznat je, naravno, od ranije, a mogle bi ga ilustrovati rijeci turske novinarke, dopisnice vodeceg turskog dnevnika iz Sarajeva, koja za Kurde bez iole griznje savjesti hladnokrvno kaze: "Oni su psi".

Kurdi su, usprkos ovakvim sovinistickim trvrdnjama, ipak ljudi, a u ovom slucaju zrtve prevare, iza koje, sve su prilike, stoji sarajevska, odnosno bh. mafija. Na takav zakljucak upucuje i detalj iz saopstenja sarajevske policije, u kojem se kaze da je u Sarajevu identifikovano "jedno lice" umijesano u krijumcarenje Kurda iz Turske u Njemacku. Ime tog lica, medjutim, policija nije objavila "u interesu istrage koja je u toku".

IBRO KOVACEVIC