ZASTO NEMA PTT KOMUNIKACIJA IZMEDJU ENTITETA

Sarajevo Mar 15, 1997

"LJUBAV" PREKO ZICE

AIM, SARAJEVO, 15.03.97.
Kada su u mjesecima nakon Daytonskog sporazuma jedva nekako formirane institucije drzave BiH, Predsjedistvo, Vlada, te Parlamentarna skupstina, ocekivala se otezana i problematicna komunikacija predstavnika Federacije BiH i Republike Srpske. Za pocetak se znalo da ce se njihovi kontakti odvijati posredstvom Ureda Visokog predstavnika Carla Bilta, sto je nakon cetverogodisnjeg sukoba bilo sasvim prihvatljivo rjesenje. No, da ce takva situacija potrajati do danas, odnosno da se i pored potrebe za normalnim funkcioniranjem vlasti, njeni partneri SDA, HDZ, i SDS, nece moci dogovoriti ni oko minimuma neophodnih PTT veza, tvrdili su samo pesimisticni kritici, ili pak protivnici samog Mirovnog sporazuma. Kako nedostatak najnormalnije PTT komunikacije na ovim prostorima izgleda u praksi dovoljno ilustruje podatak da se, primjerice, najobicniji poziv za neku od sjednica drzavnih organa mora "pjesice" slati posredstvom Biltovog ureda, a o eventualnim svakodnevnim, direktnim telefonskim ili postanskim kontaktima izlisno je i govoriti.

Ovaj problem, misljenja su u Uredu Visokog predstavnika, povlaci se isuvise dugo i stoga ce se od Vijeca ministara traziti da se medjuentitetska komunikacija konacno definise i rijesi. Sadasnje nepostojanje PTT komunikacija nije uvjetovano tehnickim problemima vec se, smatraju u Uredu, radi o takvoj politickoj volji vladajucih partnera. Ima nagovjestaja, medjutim, da bi se ovih dana za potrbe predstavnika vlasti u BIH moglo osposobiti nekih tridesetak telefonskih veza na relaciji Sarajevo - Pale.

Vijece ministara je na jednoj od svojih ranijih sjednica fomiralo radnu grupu, sastavljenu od eksperata iz oba entiteta i Ureda Visokog predstavnika, koja je trebala naciniti detaljan uvid u stanje i tehnicku osposobljenost telekomunikacijskih sistema koji vec cetiri godine funkcionisu odvojeno.

U Uredu Visokg predstavnika tvrde da bi se uz manje intervencije sistemi u Federaciji i Republici Srpskoj mogli vrlo brzo medjusobno uvezati, a pitanje zasto u Bosni i Heregovini nema jedinstvenog telekomunikacijskog sistema, trebalo bi postaviti ministarstvu za civilne poslove i komunikacije Vijeca ministara BiH.

Do potpune informacije ko i zasto sprijecava kominiciranje medju entitetima, vrlo je tesko doci, vec i zbog cinjenice da se iz Sarajeva ne moze uspostaviti telefonska veza sa, primjerice, resornim ministrom Spasojem Albijanicem. Sto se tice predsravnika Federacije u pomenutom ministarstvu smatraju da se problem PTT veza treba rjesavati jedinstveno, na cijeloj teritoriji BiH, kako za civilno stanovnistvo tako i za potrebe funkcionera.

No, da je ovo pitanje zaista ispolitizirano najbolje govore tvrdnje PTT strucnjaka da bi se postojeci tehnicki problemi na uspostavljanju telekomunikacijskih veza izmedju entiteta, vrlo brzo mogli odkloniti. Medjutim, kljuc rjesenja ovog pitanja je u rukama politicara kojima, cini se, konacno pocinje da smeta dosadasnji posredan nacin komuniciranja. Naime, Ured Visokog predstavnika, kao sto je bilo u slucaju sazivanja Parlamenta BiH, javno je - cak bez prethodnih konsultacija s ovdasnjim vlastima - nagovjestio mogucnost odrzavanja sjednice, sto je izazvalo buru negodovanja vladajucih stranaka kod kojih se ovakav Bildtov potez tumacio kao prekoracenje njegovih ovlasti (citaj otvoreno iskazivanje protektorata). Naravno, Bildtov ured se u opstoj nekomunikaciji predstavnika bh. vlasti odlucio koristiti svojim Daytonskim ovlastima kordinatora u radu drzavnih organa i institucija, to prije sto za takvo sto ima izvrsno opravdanje u cjelokupnoj situaciji koja, kako se to kaze, vlada na terenu.

Zbog PTT komunikacijske nepovezanosti izmedju entiteta, a za sta se donekle u vezu dovodi i nedovoljna efikasnost drzavnih organa, Predsjednistvo BiH je svojevremeno zatrazilo od Ureda Visokog predstavnika izvjestaj o razlozima takvog stanja, ali i moguca rjesenja. Izvjestaj do dana danasnjeg nije dostavljen, a u Predsjednistvu BiH smatraju da bi on trebao ne samo da ukaze na probleme vec i na krivce. Pa, kako to rece jedan od clanova kabineta predsjedavajuceg Predsjednistva BiH, da se onda ako treba i smjenjuju odredjeni
funkcioneri odgovorni za politicko kocenje medjuentitetskog komuniciranja.

U svakom slucaju dobro ce biti ukoliko se partneri na vlasti, za pocetak, dogovore i oko uspostavljanja pomenutih tridesetak funkcionerskih telefonskih veza izmedju Sarajeva i Pala. Nakon toga ce biti daleko izvjesnije da jednog dana uslijedi i konacan dogovor, odnosno uspostava telekomunikacijskih i postanskih veza izmedju Federacije i Republike Srpske i za one obicne smrtnike.

Mirjana MICEVCKA