NOGOMET U RALJAMA POLITIKE

Sarajevo Mar 13, 1997

IMA LI BOSNE U UEFA-I?

AIM SARAJEVO, 13.03.97. Nogometni savez Bosne i Hercegovine primljen je 4. jula prosle godine za punopravnog clana Svjetske nogometne fedracije (FIFA), a 15. avgusta iste godine za pridruznog clana Evropske nogometne unije (UEFA). Kao takav jedino je vazece i svjetski priznato izvrsno tijelo sto se tice nogometa na podrucju BiH. Nogometni savezi Republike Srpske i "Herceg-Bosne" time su nelegitimni i nevazeci. Zvuci poznato. No...

U prostorijama Svjetske nogometne federacije u Cirihu, Svicarska,uz prisustvo visokih predstavnika FIFA-e i UEFA-e,

  1. marta ove godine sastali su se predstavnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine sa predstavnicima nogometnih saveza Republike Srpske i "Herceg-Bosne". Na sastanku, naravno, nije donesena nikakva odluka, vec se raspravljalo o mogucnosti postojanja jedinstvene nogometne lige Bosne i Hercegovine. Poznat sistem razgovora na ovim prostorima, cak i ako ispred sebe ima prefiks nogometni a ne politicki, polucio je medjutim i poznat rezultat - nikakav.

Predstvnici UEFA-e su iznjeli hnjihovo stanoviste i poimanje sistema takmicenja prema kojem bi u jedinstvenoj nogometnoj ligi participirali svi klubovi s podrucja BiH. Klubovi iz RS i "HB" po ovom tumacenju bili bi ravrnopravni, a u daljnje svjetsko takmicenje isla bi dva kluba - pobjednik Kupa sampiona i nacionalni pobjednik Kupa kupova - kao sto je obicaj u zemaljama koje su tek usle u svjetsko takmicenje ili imaju nizu razinu razvijenosti nacionalnih timova.

Potom je zatrazeno je od sudionika s Balkana da iznesu svoje misljenje. Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Ivan Mioc sa svojim kolegom Mehmedom Spahom je iznio stavove NSBiH koji se nisu mnogo razmoilazili sa sistemom takmicenja koji je ponudila UEFA. Predstavnici "Herceg-Bosne" trazili su paritet u savezu i u ligi, odnosno da ako liga ukupno ima 16 timova onda sa podrucja "Herceg-Bosne" treba da bude pola, iliti 8 timova. Predstavnici Republike Srpske - nakon sto su trazili specijalni status opravdavajuci ga cinjenicom da njihov savez ima 170 registrovanih klubova ( poredjenja radi Nogometni savez BiH ima oko 240 registrovanih muskih klubova, 8 zenskih klubova i oko 100 klubova malog nogometa ) - konkretno su upitani da li ikada planiraju da stupe u jedinstvenu ligu. Njihov predstavnik nije mogao da dadne konkretan odgovor pravdajuci se kao on nije ovlasten za takvo sto.

Sastanak, na koncu, nije donio nista sto bi moglo biti bombasticno, ali je potvrdio neke stare politicko-nogometne teze. Kao potvrda tome ide i cinjenica da su se predstavnici "Herceg-Bosne" zalili kako u reprezentaciji Bosne i Hercegovine nema predstavnika iz njihove lige. Selektor nogometne reprezentacije Fuad Muzurovic se sam ponudio da ode u "Herceg-Bosnu", ali mu nije garantovana sigurnost.

Treba napomenuti da su u reprezentaciju BiH pozvana i dva igraca hrvatske nacionalnosti koji igraju u inostranstvu. Radi se o Sergeju Barbarezu i Mariju Kovacevicu, koji su pak odbili nastupati u "dresovima sa ljiljanima" iz - sigurnosnih razloga. Slicni razlozi se mogu naci u Kolumbiji gdje narko-mafija vodi igru i odredjuje ko ce pobjediti, a ko ce izgubiti. Da li i ovim momcima, koji bi voljeli, igrati za selekciju Bosne i Hercegovine prijeti mafija?

Vrijeme ce pokazati, a Nogometnom savezu i Fuadu Muzurovicu predstoji da se okrenu mecu protiv Grcke 2.aprila. U Cirihu je generani sekretar Ivan Mioc pozvao predstavnike FIFA- e i UEFA-e, te predstavnike Republike Srpske i "Herceg-Bosne" koji se nisu pojavili kada je reprezentacija BiH igrala protiv Italije, da budu gosti NSBiH u susretu protiv Grcke u Sarajevu.

Cini se ipak da Bosna i Hercegovina nece imati predstavnika u takmicenju UEFA-e u narednoj nogometnoj sezoni. Prijave timova se trebaju izvrsiti do 1. juna ove godine, i ako UEFA donese odluku, to bi trebalo biti do 15.aprila, a ako bi BiH uopce imala predstavnika u Euro takmicenjima onda bi to bilo u Kupu Sampiona i Kupu Kupova gdje bi nasi predstavnici isli u kvalifikacije.

Kako stvari sada stoje ocito je nemoguce da dodje do formiranja jedinstvene lige Bosne i Hercegovina. Ako dodje do bilo kakvog ujedinjavanja liga, moguce je ocekivati tek - federalnu ligu. Tada bi nogometni savez brojao oko 400 klubova i sigurno bi doslo do poboljsanja kvaliteta lige i takmicenja. No, ispred i iznad svega stoji politika...

Evidentno je, dakle, da ovdje jos dugo nece biti jedinstvene lige, a opet ako u sport, gdje najmanje boli, ne mozemo ocekivati jedinstvo

  • sta cemo sa drugim problemima. Nogomet je najvaznija sporedna stvar na svijetu i bas zato zajednicka bi liga bila jedna od najvaznijih sporednih nacina implementiranja Mirovnog sporazuma, jer sport je bio taj koji je spajao svjetove i narode. Ako budemo imali jedinstvenu nogometnu ligu onda s pravom mozemo reci da ova drzava, Bosna i Hercegovina, mozda i ima buducnost.

VEDRAN PERSIC