SKOLOVANJE PO TARIFI

Sarajevo Mar 12, 1997

Teslic

Teslic, 12. mart (AIM) - Strajk zaposlenih u srednjim skolama nije zaobisao ni Teslic. Prvi u decembru prosle godine, kada su casovi bili skraceni na 30 minuta, i drugi pocetkom marta, bacaju vise svjetla na stanje u skolstvu opstine u kojoj je sva vlast skoncentriana u rukama SDS-a.

Iako u Zakonu o srednjim skolama jasno stoji da su opstine obavezne da snose materijalne troskove srednjih skola opstina Teslic u prosloj godini, po rijecima ljudi iz skolskog sindikata, nije za materijalne troskove prosvjete izdvojila ni dinara. U opstini tvrde da je izdvojeno preko 12000 dinara.

Decembra prosle godine prosvetari organizuju strajk upozorenja i skracuju casove na 30 minuta. Profesor Ratko Dinic, tada direktor obje teslicke srednj skole, uz to i jedan od podpredsjenika vladajuce stranke u Teslicu, trazi od Izvrsnog 0dbora SO Teslic sredstava za pokrivanje materijalnih troskova u iznosu od 80.501,13 dinara za MS "Nikola Tesla" i 75.562,29 dinara za SMS "Jovan Ducic".

Pokusaj da novinar AIM utvrdi koliko je opstina po tim zahtjevima srednjim skolama dodijelila novca, ostao je bezuspjesan. Direktor Masinske skole, profesor Radisav Ristic, je odbio da razgovara a direktor SMS "Jovan Ducic" Ratko Dinic nas je uputio da se za sva pitanja obratimo Vladi RS, Ministarstvu obrazovanja, Bogu i svakom drugom, samo ne njemu.

Za prvi kvartal ove godine SO Teslic nije doznacila ni dinara za materijalne troskove skolstva, niti je takvu stavku imala u prijedlogu budzeta. Da para ima, potvrdjuje podatak da je SO za novogodisnje poklone (kalendari, olovke, rokovnici) izdvojila 5.394,85 DM!

Dana 27. februara teslicki profesori obustavljaju rad. Profesorima se pridruzuju i nastavnici iz osnovnih skola. Na nivou opstine formira se Granski sindikat obrazovanja. Nakon hitne sjednice OO SDS Teslic na kojoj se pored ostalog, raspravljalo i o strajku prosvetara, SO Teslic 01.03. donosi odluku o finansiranju materijalnih troskova svih skola (osnovnih i srednjih) u iznosu od 30.000 dinara. Na osnovu obecanja prosvjetari 6.marta odlucuju da nastave sa radom.

I, kada su svi u Teslicu pomislili da je prica o problemima u kojima se davi teslicko skolstvo zavrsena, pojavljuje se jos jedno neprijatno iznenadjenje za teslicke skolce. Odgovorni iz DP "Jugoprevoz" najavljuju 05. marta prestanak subvencioniranog prevoza ucenika zbog neizmirenih potrazivanja u nafti od SO Teslic. Dolazi se do apsurdne situacije: profesori se pojavljuju u ucionicama, a u njima nema ucenika, ili ih ima malo za regularno drzanje casa. Tog 06. marta svaki ucenik koji je htio da ide u skolu morao je da plati voznu kartu u punom iznosu. Tako je skolovanje postalo privilegija onih koji imaju novca.

Teslicko skolstvo ostace zapamceno i po jes jednom biseru. U vrijeme kada je v.d. direktora obje teslicke srednje skole bio profesor Ratko Dinic formirana je komisija koja je napravila cjenovnik upisnine ucenika u drugo polugodiste skolske 1996/97. godine. Prema tom cjenovniku, roditelj koji radi u inostranstvu za skolovanje jednog svog djeteta morao je SSC uplatiti 400,00 dinara a za dva djeteta 600,00 dinara. Roditelji koji imaju radnju i skoluju jedno dijete uplacuju 280,00 dinara, a za dva 400,00 dinara. Privatnici invalidi za jedno dijete uplacuju 140,00, a za dva djeteta 200,00 dinara...

Mozda se direktorima teslickih srednjih skola ove cifre cine skromne, ali one to sigurno nisu za one koji skromno zive.

Nije nevazno da je profesor Dinic peti na odbornickoj listi vladajuce stranke za opstinske izbore. Vazno je da ce sadasnji maturanti do lokalnih izbora, koji su najavljeni za septembar ove godine, biti punoljetni i imace pravo glasa. Bice zanimljivo vidjeti da li ce glasati za one koji su ih toliko maltretirali tokom njihove zadnje godine u srednjim skolama.

(AIM) Mico Ostojic

x