TERORIZMOM NA RANJENU BiH

Sarajevo Mar 6, 1997

Hrvatska seljacka stranka

Sarajevo, 06.03.97. (AIM) - "Bosna i Hercegovina sve cesce postaje predmetom napada nepoznatih nositelja politickog terorizma koji imaju svoj cilj i tocno znaju sto treba da postignu. Ranjenu BiH treba dokrajciti konacnom podjelom sto se ne moze ostvariti implementacijom Daytonskog mirovnog sporazuma. Aktualni su i kao predmet napada dosli su na red katolicki vjerski objekti i groblja", kaze se u priopcenju za javnost Hrvatske seljacke stranke BiH.

"Zasto bas sada, i zasto u vremenu kada su moguce i ocekuju se kvalitetne politicke promjene i profilacije politickih faktora unutar svih nacionalnih korpusa u BiH. Zasto sada, kada snazan, mozda najjaci pecat opstanku i opstojnosti domovini i drzavi BiH, zeli dati Sveti otac, time potvrditi da nema mirenja sa rezultatima i protagonistima najkrvavijih pohoda na Bozije i ljudske vrijednosti. Zasto sada kada pored nas obicnih gradjana i sam Sveti otac zeli posvjedociti i reci da je mir i suzivot u razlicitosti moguc i pozvati sve narode i gradjane na mir i pomirenje", stoji dalje u priopcenju.

"Ova zemlja, Hrvata, Bosnjaka, Srba i ostalih, katolika, muslimana, pravoslavaca i drugih vjera, Bosna i Hercegovina, namijenjena je da bude moguca. Takvu zemlju nije stvorio covjek i politicki sistem. Sam Bog je stvorio takvu zemlju, prije Daytona, prije AVNOJ-a, prije Austrougarske, prije Osmanlija i prije Kotromanica i Kulina. Zato i ovi bjesomucni naleti terorizma i nasilja i jesu tako ruzni i prljavi i nisu ovdasnji, nisu narodni. Nisu bosnjacki, nisu hrvatski, nisu srpski. To su metodi koji su, nazalost imanentni i privilegija su nacionalistickih oligarhija i onih koji sa njima prave planove mrznje i podjela, i u ovom kao i drugim ovakvim slucajevima, po definiciji stvari, kriva je vlast. Vlast ne moze kontrolirati samu sebe, jednako kao sto nece niti moze samu sebe proglasiti krivom. Vrijeme je da vlast, omoguci narodu da ju kontrolira preko parlamenata i narodnih zastupnika. Ovo sto se desava je potvrda da drzava kao jednostranacka infrastruktura ne moze funkcionirati niti se moze odrzati. I obicnim ljudima je jasno da je u tom slucaju umjesto reda i poretka moguc samo nered, korupcija, nepotizam i na kraju haos. Sve je vise elemenata koji nas uvjeravaju da je na sceni poredak instaliranog nasilja koji treba da se nametne kao trajno stanje. Naravno, cilj je jedan na nivou oba entiteta i na nivou vladajucih struktura - uciniti nemogucom Bosnu i Hercegovinu i dovrsiti njenu podjelu. U tom slucaju jednaka je implikacija za sve konstituivne narode u BiH ukoliko je BiH nemoguca za bilo koji pojedinacni njen narod (u ovom slucaju hrvatski). Uistinu, tvrdimo i hocemo vjerovati da hrvatski narod nije isto sto i politika jedne stranke, tako bosnjacki i srpski. Oni su daleko, daleko vise i vaznije. Nasi narodi ne smiju niti trebaju pristati na metode koje ih unaprijed osudjuju na propast i moralni nazadak. Neka propadnu i nazaduju arhitekti i tehnicari zlocina mrznje i nasilja u svim narodima BiH i sire. Prihvatimo se posla izgradnje institucija u drzavi i F BiH, stvarajmo uvjete za brzu konsolidaciju i oporavak razrusene zemlje, povratak prognanih u svoje zavicaje i domove. Za te poslove se pripremajmo, a ne pripremajmo se za novo uvodjenje u medjusobnu mrznju i sukobe. Nema nitko prava stimulirati i psiholoski pripremati narode na nesto metodima politickog terorizma pogotovo da su vjerski objekti i groblja predmeti nasilja. Jasno nam je sto to znaci! Napadnuta je kolektivna svijest o nama samima i preko toga se narodi zele dvostruko kondicirati radi proizvodjenja potrebne polarizacije u cilju odrzavanja nivoa napetosti u kojoj je moguce narode instrumentalizirati."

"Ko se tada pojavljuje kao zastupnik naroda? Zbog cega? Koji su na redu politicki potezi? Je li to odrzavanje pozicija i status quo? Jesu li to lokalni izbori? Je li to nova forma borbe za teritorije? Je li za ocekivati otpocinjanje zavrsne faze etnicke identifikacije prostora dearanziranjem preostalog manjinskog demokratskog faktora na prostore vec cistih etnickih enklava!? Zasto prozivanje strana i vezivanje naroda za nacionalisticke politike? Odgovori postoje. Narodi ne trebaju davati odgovore na ova pitanja. Odgovore daju i treba da daju aktualne vlasti. Zbog svega toga trazimo promjenu mandata snaga SFOR-a. Nije dovoljno samo stititi sebe i biti statisticar koji govori drukcijim jezikom. Treba stititi demokratsku BiH, njene narode i gradjane. Vladajuci faktori nemaju straha da ce biti kaznjeni za nesprovodjenje dogovorenog. Ovim sto se desava kaznjeni su gradjani i narodi BiH", stoji na kraju saopcenja HSS-a koji je potpisao njen predsjednik Stanko Sliskovic.(kraj)