PROMOVIRANA VLADA U SJENI

Sarajevo Mar 4, 1997

Predsjedavajuci Sejfudin Tokic, zamjenici Miodrag Zivanovic i Zeljko Ivankovic

Sarajevo, 04.02.97. (AIM) - Alterantivno ministarsko vijece, ili vec opceprihvaceni naziv - Vlada u sjeni, konacno je promovirana na danasnjoj pres konferenciji u Sarajevu koju su vodili predsjedavajuci Alternativnog ministarskog vijeca, dr Sejfudin Tokic, (Unija bosanskohercegovackih socijaldemokrata), dr Miodrag Zivanovic (Socijalno liberalna stranka RS) i Senka Nozica (clanica Senata Republikanske stranke i dopredsjednica Helsinskog komiteta BiH).

Vlada u sjeni projekat je kojeg su inicirale politicke stranke i udruzenja gradjana oba entiteta, inace potpisnice prethodne Inicijative o politickom koncenzusu antinacionalistickih snaga u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Protoklol o formiranju Alternativnog ministarskog vijeca - Vlade u sjeni potpisan je od strane Unije bh. socijaldemokrata, Hrvatske seljacke stranke BiH, Muslimanske bosnjacke organizacije BiH, Stranke socijaldemokrata Republike Srpske, Socijalno-liberalne stranke RS, Udruzene ljevice BiH, te Foruma gradjana Tuzla i Udruzenja intelektualaca "Krug 99".

O razlozima za osnivanje Alternativnog ministarskog vijeca, predsjedavajuci ove Vlade u sjeni, Sejfudin Tokic kaze:

  • Projekt nacionalnih iskljucivosti i homogenizacije koje su bile uzrokom nezapamcenih stradanja u BiH proteklih godina, nije potisnut. U sadasnjoj politickoj atmosferi, koju bi ispravnije trebalo nazvati nametnutim prekidom sukoba od strane medjunarodne zajednice nego stabilnim mirom, uz podrsku desetak parlamentarnih stranaka i gradjanskih inicijativa iz oba entiteta, pocinjemo s djelovanjem Alternativnog ministarskog vijeca, Vlade u sjeni. Kao prvi poslijeratni organizirani oblik djelovanja Demokratske alternative s cjelokupne teritorije BiH, Vlada u sjeni nece djelovati iskljucivo i samo kao opozicijska struktura. Spremni smo, ukoliko se pojavi, podrzati konkretan potez svih politickih faktora, pa i vladajucuh politickih struktura, koji ide u pravcu dosljedne primjene Mirovnog sporazuma, stvaranja pravne drzave, normalizacije zivota i rjesavanja brojnih nagomilanih problema obespravljenih struktura stanovnistva poput nezaposlenih, penzionera, mladih ljudi... Osnivanje Vlade u sjeni procjenjujemo kao historijsku obavezu bosanskohercegovacke opozicije da u najtezem periodu gradjanima i narodima BiH pruzimo alternativu. U dvadeset prvo stoljece ne smijemo uci s ideologijama I politickim konceptima srednjeg vijeka, izjavio je premijer Vlade u sjeni, Sjefudin Tokic.

Zamjenici predsjedavajuceg Alternativnog ministarskog vijeca - Vlade u sjeni - su Miodrag Zivanovic (SLS RS) i Zeljko Ivankovic (HSS BiH), a na celima ministarstava su Srdjan Dizdarevic (predsjednik Helsinskog komiteta BiH) za vanjsku politiku, Milorad Dodik (predsjednik SS RS) za razvoj, Nikola Kragulj (Stranka socijaldemokrsata RS) za privredni sistem i komunikacije, Senka Nozica (dopredsjednica HKBiH, clanica Senata Republikanske stranke) za ostvarivanje prava gradjana, te Juraj Martinovic (prijeratni gradonacelnik Sarajeva i clan "Kruga 99") za nauku, obrazovanje, kulturu i sport. Pomenuta ministarstva formirana su u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom, odnosno onim sto ovaj Sporazum precizira kao nadleznost centralnih organa drzave Bosne i Hercegovine.

Prema Protokolu o principima formiranja Vlade u sjeni, rad Alternativnog ministarskog vijeca bit ce zasnovan na predlaganju zakonskih i drugih rjesenja, alternativnim prijedlozima oficijalnom Vijecu ministara BiH (naravno u skladu s politickim djelovanjem tvoraca Vlade u sjeni), te vodjenje sopstvenih projekata iz djelokruga nadleznih ministarstava. Vlada u sjeni raditi ce prvensveno u vijecu, u kom je nadlezni ministar prije svega inicijator rasprave i predlagac rjesenja, a oslanjat ce se na misljenja i rezultate rasprava nezavisnih eksperata. Struktura Alternativnog ministarskog vijeca bit ce zanovana na nacelima nacionalne ravnopravnosti i terotorijalno-regionalne zastupljenosti kadrova. Tri celne fukcije Vlade u sjeni (predsjedavajuci i dva zamjenika) bit ce iz reda tri konstitutivna naroda u BiH; u zavisnosi od potreba i interesa broj i nadleznosti ministara mogu se mijenjati, a sjediste Vlade je u Sarajevu, nevezano za bilo koju politicku strukturu ili nevladinu organizaciju.

Vlada u sjeni ce, postivajuci ustaljenu praksu, svoj rad fakticki zapoceti nakon isteka 100 dana od formiranja oficijalnog Vijeca ministara, sto se zapravo desava vec polovinom ovog mjeseca. Komentari i zamjerke pojedinih opozicijskih stranaka, poput dijela bivsih komunista u SDP-u, da je projekt Vlade u sjeni preuranjen i da se treba "dati vremena oficijalnom Vijeci ministara da pokuaze koliko je spremno na implementiranje Mirovnog sporazuma" ovom su odlukom zapravo uvazeni. No, komentirajuci opaske o navodnoj preuranjenosti ovakvog alternativnog djelovanja Miodrag Zivanovic je ustvrdio da "tavke ocjene nemaju nikakvo uporiste", te da projekt Vlade u sjeni "ne samo da nije prerano iniciran, vec je i zakasnio":

  • Zapravo, citav nas zivot na ovim prostorima epohalno kasni za svim iole normalnijim i demokraskim zemljama, i to u svim njegovim segmentima. Sve kritike i razliciti komentari na osnivanje Vlade u sjeni, cak i kad dolaze iz pojedinih opozicijskih stranaka ili alternativnih projekata, samo su jos jedan dokaz da smo usli u veoma ozbiljan i istorijski vazan projekt, kazao je Zivanovic.

Na novinarsko pitanje postoji li opasnost da pored cak trinaest vlada koje danas egzistiraju u BiH (savezna, entitetske, kantonalne) Alternativno ministarsko vijece postane tek cetrnaesta u tom nizu, Sejfudin Tokic je kratko odgovorio:

  • Niposto. Mi nismo nikakva cetrnaesta, vec prva Vlada na ovim prostorima koja nije formirana uslijed necijeg pritiska. Nas, za razliku od pomenutih oficijalnih vlada, medjunarodna zajednica nije vukla i tjerala da sjednemo za isti stol. Time, za svoje egzistiranje, necemo ni opterecavati nikakve posebne budzete u zemlji koji su ionako preoptereceni obimnim aparatima struktura na vlasti. Mi cemo sa svojim projektima konkurirati kod vladinih i nevladinih institucija u razvijenim zemljama.

I. KOVACEVIC

Anterfile

Tekst Inicijative za politicki konsenzus

Prethodinca formiranju Vlade u sjeni bila je Inicijativa za politicki konsenzus koju su ispred opozicijskih stranaka i alternativnih grupa iz Federacije BiH i Republike Srpske, koncem prosle godine potpisali Sejfudin Tokic i Miodrag Zivanovic. Prenosimo integralni tekst te Inicijative:

"Dosljedna implementacija mirovnih sporazuma i provodjenja Ustava BiH ne moze se ocekivati od strane tri vladajuce stranke. Stavise, pretpostavka je da ce one, u razlicitim formama, pokusati da izvrse otvorenu opstrukciju uspostavljanja efikasnog drzavnog sistema i afirmacije odgovornosti svih struktura, i da zadrze forme vaninstitucionalnih odlucivanja. SDA, HDZ i SDS nece prezati ni od odbijanja finansijske pomoci i uspostavljanja eventualnih sankcija prema BiH ili pojedinim njenim dijelovima, jer su ove strukture veoma dobro apsolvirale prebacivanje krivice na medjunarodnu zajednicu i "domace izdajnike", po vec oprobanim njihovim receptima koje oni, izgleda, medjusobno i razmjenjuju.

Na tom osnovu, ocekuje se jacanje kontrole medijskog prostora, posebno elektronskih medija od strane ovih stranaka. To znaci jacanje vec dominantno propagandne funkcije medija, a ne informisanje, te uskracivanje medijskog prostora demokratskoj politickoj alternativi.

Pritisak na ostvarivanje prava na povratak izbjeglih i prognanih unutar BiH ce rasti, a ocekuje se i masovnije vracanje izbjeglica iz evropskih zemalja, sto ce otvoriti nove probleme njihovog smjestaja, zaposljavanja i uklapanja u bh. politicki i socijalni prostor.

U ovakvoj ukupnoj situaciji, socijalno nezadovoljstvo razlicitih drustvenih grupa je neminovno i nacionalisticke stranke ce ga sasvim sigurno pokusati usmjeriti u pravcu dodatne nacionalne homogenizacije.

Pred nama je izgradnja buducnosti. Vladajuce nacionalne partije i nacionalne oligarhije nemaju relevantne projekte. Smatramo da je neophodno sto brze doci do tih projekata. Zbog toga je nuzno ostvariti politicki konsenzus svih opozicionih, anti-nacionalistickih partija i organizacija i to oko nekoliko strateskih pitanja. Prvo, to je obnova i razvoj, zatim socijalna politika, rjesavanje problema izbjeglica i raseljenih lica, transformacija svojine, demokratizacija politickog sistema i dosljedna primjena Mirovnog sporazuma u cjelini.

Ova krupna, strateska pitanja moramo rjesavati zajednicki, na nivou Bosne i Hercegovine. U protivnom, moze nam se dogoditi da u dva entiteta imamo dvije razlicite strategije obnove i razvoja ili dva sasvim razlicita modela svojine i svojinskih odnosa itd. To moze voditi samo novim podjelama. Znamo dobro sta su nam podjele donijele i sta nam mogu donijeti. Zbog toga pokrecemo ovu Inicijativu za politicki konsenzus u BiH i to onih snaga koje su s onu stranu nacionalizma.

U ostvarivanju konsenzusa i na konkretnim poslovima koristicemo metode i parlamentarne i vanparlamentarne borbe: djelovanjem nasih poslanika u parlamentima entiteta i u zajednickim organima BiH, aktivnoscu preko medija, pa sve do formiranja alternativnih institucija kao sto su, npr. Alternativno ministarsko vijece, vlade u sijenci i drugo. Samo na taj nacin u ovim uslovima mozemo stvoriti uporisnu tacku za pocetak rada na rekonstrukciji zivota. (kraj)