NAKON (NE)PROVJERENE VIJESTI DA JE BRCKO PRIPALO REPUBLICI SRPSKOJ

Sarajevo Feb 13, 1997

Nevjerica, ocekivanja i prijetnje

SARAJEVO, 13.02.97. (AIM) - Glavni arbitar za Brcko, Amerikanac Robers Owen, je odlucio: Brcko godinu dana ostaje u Republici Srpskoj. Ovu vijest, koja jos uvijek nije zvanicno objavljena potvrdili su samo neki dopisnici bliski krugovima delegacije Federacije BiH u arbitrazi za Brcko.

U vijesti se dalje kaze da ce visoki predstavnik medjunarodne zajednica Carld Biltd imenovati svoga izaslanika, koji ce biti specijalni supervizor, a koji bi u periodu od godinu dana nadzirao kako se u Brckom provodi Daytonski sporazum. Nakon godinu dana Arbitrazni tribunal bi, ovisno od toga kako se Dayton bude provodio u Brckom, mogao odluciti: da Brcko bude poseban okrug pod medjunarodnim nadzorom, da bude distrikt ili da se da na upravljanje drzavi BiH, odnosno da bude pod kontrolom zajednickih vlasti Federacije i Republike Srpske.

U Sarajevu je ova vijest naisla na nevjericu i ogorcenje. Portparol vladajuce Stranke demokratska akcije Ismet Grbo vijest ipak nije zelio komentirati. Prema njegovom misljenju informacija nije zvanicna, a za cetvrtak navecer planirana je sjednica Izvrsnog odbora SDA, gdje ce vjerojatno biti govora i o rezultatima arbitraze za Brcko. Slican stav imaju i u SDA bliskoj Stranci za BiH. Naime, i pored upornog nastojanja da dobijemo njihovu reakciju, nismo uspjeli.

Savjetnik predsjedavajuceg Predsjednistva BiH Mirza Hajric istice da konacna odluka o Brckome do Sarajeva jos uvijek nije stigla:

"Arbitraza koja zahtijeva pravicno rjesenje, zasnovano na cinjenicama se, na zalost, ne ostvarjuje. Na djelu je politicko pregovaranje, koje je protivno svim nasim zeljama", kaze Hajric.

On dodaje da je oko konacne arbiraze u igri vise opcija, ali se jos uvijek ona definitivna ne zna. Hajric nam je dao izjavu u ranim poslijepodnevnim satima, uz napomenu da se u ovo vrijeme "zvanicni Washington tek budi".

Clan Predsjednistva Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Miro Lazovic kaze:

"Za mene je ova vijest sokantna. Takva odluka otkriva svo licemjerstvo medjunarodne zajednice prema reintegraciji i cjelovitosti BiH. Ovim rjesenjem promvise se kao vazece pravilo da se ratom, zlocinima i genocidom mogu prihvatiti teritorijalna osvajanja. Ocekivao sam da ce odluka biti kompromisna, da ce Brcko biti pod medjunarodnim protektoratom, makar odredjeni period. Samo na taj nacin mogao se realizirati povratak prognanika i izbjeglica, sto bi omogucilo da Brcko pripadne Brcacima, a postepeno i cijela BiH Bosancima i Hercegovcima".

Lazovic dodaje da predlozeno rjesenje da se za godinu dana imenuje supervizo sasvim izvjesno nece dati nikakav pozitivan rezultat sto je vec pokazao primjer Mostara i drugih sredina.

Kompromis u arbitrazi Brckoga ocekivala je i Unija bosanskohercegovackih socijaldemokrata (UBSD). Njen potpredesjednik Sejfudin Tokic kompromis izdvaja kao realno ocekivanje. No, nije iznenadjen ni ovakvom odlukom:

"UBSD je vise puta isticala da prioritet u politickom angaziranju ne treba biti velicina teritorija Federacije nego afirmacija dosljedne primjene Daytonskog sporazuma na cijeloj teritoriji BiH. Logika po kojoj Brcko treba biti "nase" ili "njihovo" nije nista drugo nego bjelodano prihvatanje podjele BiH. Brcko je sastavni dio srpskoga entiteta, ali je Brcko iznad svega, poput Banjaluke, Trebinja, Bijeljine, i sastavni dio BiH. To moramo afirmirati i bez toga nema perspektive za stabilan mir", kaze Tokic.

Predsjednik vanparlamentarne Liberalne bosnjacke organizacije (LBO) Muhamed Filipovic smatra da je Owenova odluka konstruiranje jos jedne neuralgicne tocke u BiH, koja ce biti izvorom novih sukoba:

"Ova odluka je i nepravicna i nekompatibilna stabiliziranju mira u BiH. Ona samo moze pojacati konfrontiranja. Ipak ona je ocekivana, kao i sve odluke medjunarodne zajednice, koje nisu donosile rjesenja, vec naprotiv samo koplikacije", istice Filipovic.

On dodaje da je na odluku utjecala i uloga bh. delegacije u pregovorima u Daytonu:

"Nasa strana je olako u Daytonu pristala da o Brckom odlucuje arbitraza", kaze Filipovic.

Iz takodjer vanparlamentarne Liberalne stranke (LS) stize kratka reakcija. Rasim Kadic, predsjednik liberala I odnedavno ministar u Vladi Federacije BiH kaze:

"Iznenadjeni smo i veoma razocarani. U ovom trenutku svjesni smo samo da ce to prourokovati velike, negativne posljedice po buducnost BiH, ali je jos uvijek rano predvidjeti kakve ce te posljedice biti".

Potpredsjednik Muslimanske bosnjacke organizacije (MBO) Mujo Kafedzic takodjer ne krije svoje razocarenje. Odluku naziva "jos jednim u nizu sokova koje je medjunarodna zajednica priredila BiH i bosnjackome narodu".

"Znali smo da ce Brcko biti dodjeljeno Republici Srpskoj jer su pokrovitelji Daytona zeljeli da radi laznog i varljivog mira nagrade agresiju i obezbijede prostor za izgradnju RS. Ukoliko Brcko bude godinu dana pod kontrolom RS, ono ce vjecito ostati u tom entitetu. Iskustva iz Mostara uce nas da strani protektori, administratori ili kako ih vec zvali, nista ne cine. Ovakva odluka ide u prilog podjeli BiH", kaze Kafedzic.

Hajrudin Ceric, pak, iz informativne sluzbe Islamske vjerske zajednice odlucno je demantirao nasu informaciju. On kaze da ona nije tocna, jer "nisu je objavili drzavni organi, a mediji mogu svasta pricati".

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u uredu Kardinala Vinka Puljica nisu bili raspolozeni za komentare

Senka KURTOVIC