PRES KONFERENCIJA POLICIJE SARAJEVSKOG KANTONA

Sarajevo Feb 8, 1997

Rasvjetljeni slucajevi ubistva taksista

Sarajevo, 08.02.97. (AIM) - Aktuelna bezbijedonosna situacija na podrucju Kantona Sarajevo i izvjestaj o ubistvima taxi-vozaca, Rasima Sprece i Zaima Djoze,kao i uzrok nedavne smrti Petra Cice sa Ilidze - bio je povod danas odrzane press-konferencije Ministarstva unutrasnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ministar MUP Kantona Sarajevo, Ismet Dahic, istakao je,izuzimajuci nemile dogadjaje u posljednjem periodu, da je bezbijedonosna situacija na podrucju Kantona zadovoljavajuca, i da policija poduzima sve korake na sprijecavanju kriminalnih radnji. Takodje je napomenuo vaznost saradnje gradjanstva sa policijom u rasvijetljavanju pojedinih kriminalnih radnji, za koje imaju moguce informacije ili argumente.

Ubistvo taxi-vozaca Rasima Sprece je rasvijetljeno i, kaze ministar Dahic, pocinioci su kao sto je javnost vec obavijestena iz Republike Srpske.Policija Kantona Sarajevo uz pomoc i Medjunarodne policije IPTF neosporno je utvrdila da se u slucaju drugog taxi-vozaca, Zaima Djoze, pak radi o samoubistvu.

Nesto vise o ovom slucaju govorio je nacelnik sektora za kriminalitet Samir Rizvo iznoseci cinjenice koje potvrdjuju ovu tvrdnju. Samo mjesto gje je pronadjeno tijelo Djoze, a koje je jako nepristupacno i na kojem nisu pronadjeni tragovi prisustva drugog lica, zatim pistolj Crvena-zastava kalibra 7,6 pronadjen kod ubijenog, kojeg je, po izjavi njegove majke, uzeo od nje neposredno prije samoubistva. Zaim Djozo je inace, kaze nacelnik Samir Rizvo, imao postraumatske posljedice rata i lijecio se na Neuropsihijatrijskoj klinici u Sarajevu, tako da su lose psihicko stanje i nesredjena porodocna situacija, po svoj prilici, bili povod njegove odluke za samoubistvo.

Dr.Ilijas Dobraca, specijalista Sudske medicine iznio je niz pokazatelja izvrsene obdukcie tijela Zaima Djoze, gdje se tacno radi o tri prostrijelne rane - u podrucju glave i,a dvije u prijedjelu grudnog kosa,a metode primijenjene tokom obdukcije dokazuju da je pucano iz neposredne blizine.

O uzroku smrti Petra Cice sa Ilidze, koji je prije tragedije imao fizicki duel sa svojim komsijom, dr.Dobraca kaze da je uzrok smrti nisu tjelesne povrede jer one kod Cice zahvataju samo kozu i potkozno tkivo. Nalaz pokazuje, tvrdi dr.Dobraca, da se radilo o teskom hronicnom bolesniku , sa teskim virusnim oboljenjem pluca, fribuozom jetre kao i,ostecenjima na srcu.

Upravo u toku trajanja press-konferencije stigla je informacija policijske stanice Vogosca da je pronadjeno i vozilo taxiste Zaima Djoze za kojim se proteklih dana tragalo, a koje je bilo posljednja nepoznanica kada je u pitanju slucaj Djozo. Rasvjetljavanjem ovog samoubistva, u Sarajevu ce se vjerovatno smiriti glasine o navodnoj nesigurnosti u gradu koju prouzrokuju oko koji dolaze sa srpskog entiteta. Takve ekstremne tvrdnje podgrijavali su proteklih dana i pojedini novopeceni ministri poput liberala Rasima Kadica, koji je jos juce tvrdio da odsustvo poostrenja prelaska entitetskih granica zivotom placaju sarajevski taksisti!?

Ministar Dahic,obavijestio je novinare o nastojanju policije Kantona Sarajevo za saradnjom sa policijom iz Srpskog entiteta, ali da do sada na ovakav prijedlog nije bilo odziva.

"Policija je za svoj rad odgovorna javnosti,a ne drzavi, kako je to bilo u prijasnjem sistemu i mi to, istice Ministar Dahic, sto postotno i cinimo u skladu s zakonom. Kriminal koji je bilo u porastu u proteklom periodu je kradja automobila koja su odvodjena u Republiku Srpsku i prodavana u bescijenje. Lanac kriminalaca koji je isao iz tog pravca bio je u saradnji sa domacim kriminalcima, i polcija Kantona Sarajevo uspjela je do sada tri puta prekinuti. Izvrsioci su poznati i njihova imena dostavljena su IPTF-u. Prema Daytonskom sporazumu policija ne moze ograniciti slobodu kretanja sto zna i IPTF, tako da ce i u buduce poduzimati sve da bezbijedonosna situacija bude cto bolja da se vise nebi desavao kriminalitet bilo koje vrste.