NAKON NESUGLASICA OKO VLADE U SJENI

Sarajevo Jan 31, 1997

RASKOL U ZDRUZENOJ LISTI?

AIM, SARAJEVO,31.01.97.
Predstavnici UBSD, HSS, MBO, Stranke socijaldemokrata RS, Socijalnoliberalne stranke RS, Udruzene ljevice BiH, Foruma gradjana Tuzla, Udruzenja intelektualaca 99 i Demokratske inicijative sarajevskih Srba uskladili su stavove o politickom konsenzusu opozicionih partija BiH i formiranju alternativnog vijeca ministara, odnosno o takozvanoj Vladi u sjeni, naveo je nedavno Sejfudin Tokic, predsjednik Izvrsnog odbora UBSD.

Medjutim, dva dana poslije oglasila se i Socijaldemokratska partija (SDP), clanica Zdruzene liste, cije su stranke ukljucene u formiranje Vlade u sjeni.. SDP, naime, smatra da bi novoformiranom Vijecu ministara, kojem predsjedavaju Haris Silajdzic i Boro Bosic, trebalo pruziti sansu da u "narednih sto dana pokaze sta su kadri uciniti". Tek nakon toga formiranje Vlade u sjeni, kao instrumenta parlamentarne demokratije, postaje opravdano.

Osim toga, SDP, zapravo jedan od njenih potpredsjednika, Sead Avdic, tvrdi "da su potpuno nejasni izvori finansiranja ove inicijative, sto navodi na mogucnost postojanja stranog pokrovitelja ove ideje". Time bi, smatra Avdic, ova alternativna vlada bila podlozna i politickom uticaju koji
proizilaze iz materijalne potpore.

"Ovakav pristup formiranju vlade u sjeni plod je necijih liderskih ambicija", rekao je Sead Avdic, potpredsjednik SDP na konferenciji za novinare, tvrdeci cak da ce SDP na predstojecim lokalne izborima ucestvovati samostalno, a ne kao clanica Zdruzene liste.

Ovaj SDP-ov celnik smatra da je za ukljucivanje politickih partija iz Republike Srpske u alternativnu vladu prethodno "vazno njihovo izjasnjavanje o suverenitetu Bosne i Hercegovine, sa obzirom na to da se opozicija u Republici Srpskoj nedavno u Banja Luci zalagala za drzavnost ovog entiteta, osporavajuci Federaciji pravo na Brcko". Sa druge strane, dodaje Avdic, stranke iz Federacije kroz ovaj projekat lokalizuju svoj interes iskljucivo na podrucje koje kontrolise Armija BiH, sto se ne uklapa u koncepciju SDP, koja svoj interes vidi na cijeloj teritoriji ove zemlje.

Medjutim, Avdic je naglasio i da "negativan stav SDP prema ovako postavljenoj ideji alternativne vlade nece promijeniti odnose unutar Zdruzene liste", te da je "sporno to sto se ovakvi pokusaju promoviraju preko ledja Zdruzene liste".

Predsjednik Socijalnoliberalne stranke Republike Srpske Miodrag Zivanovic, medjutim, istice da je ideja o politickom konsenzusu u BiH sira od ideje o vladama u sjeni. On kaze da su te alternativne institucije samo instrument u pokusaju rekonstrukcije zivota na prostoru Bosne i Hercegovine. Prema njegovim rijecima, opozicija, kao i gradjani, sada se u Bosni susrece sa veoma opasnim igrama.

"Stratovali su zajednicki organi BiH, a sjednica Parlamenta je pokazala da je zapravo legalizirana koalicija SDA, HDZ i SDS. To je veoma opasno, kao sto je opasno i to sto sada imamo tri privatne drzavice u BiH. Sustina nase inicijative je da pruzimo otpor takvim kretanjima", kazao je Zivanovic.

Za sada je ocito da je SDP protiv formiranja vlade u sjeni, kao sto je ocito da UBSD i HSS (Hrvatska seljacka stranka) podrzavaju ovu ideju. Republikanci za sada sute, a ideja o alternativnoj vladi izazvala je raskol u Muslimanskoj bosnjackoj organizaciji (MBO).

Naime, dok potpredsjednik MBO Mujo Kafedzic zdusno podrzava pokrenuti projekt, dijelovi najuzeg rukovodstva ove stranke (ciji predsjednik Adil Zulfikarpasic zivi u Svicarskoj)
imaju totalno suprotne stavove oko ucesca njihove stranke u formiranju vlade u sjeni.

Mujo Kafedzic je, prema tvrdnjama pojedinih saradnika iz stranke, samoinicijativno prisustvovao sastancima opozicionih partija iz oba entiteta koje zele oformiti vladu u sjeni. Kafedzic, pak, odgovara: "MBO ideju o toj vladi smatra vrlo interesantnom, a ja cu licno ostati u tom projektu s kolegama iz ostalih opozcijskih stranaka i Zdruzene liste". Medjutim, clan predsjednistva i glavnog odbora MBO Husein Hasibovic tvrdi suprotno: "Za MBO cak i sama ideja o vladi u sjeni nije interesantna. Mi necemo podrzati tu ideju cak i u slucaju raskola sa Zdruzenom listom". Nakon ovih javnih debata zasjedalo je i Predsjednistvo MBO i javnosti se obratilo saopstenjem u kojem se kaze "da je ucesce njihove stranke u aktivnostima oko formiranja vlade u sjeni bilo posmatracko i da se stranka mimo stavova Zdruzene liste nece ukljucuvati u realizaciju te inicijative".

Mada Hasibovic, i nakon saopstenja Predsjednistva MBO, tvrdi da su svi clanovi predsjednistva MBO, osim potpredsjednika Kafedzica, potpisali izjavu u kojoj se kaze da nece podrzati ideju o formiranju vlade u sjeni., navodno i predsjednik stranke Adil Zulfikarpasic, ipak se stice utisak da svi clanovi Predsjednistva MBO nisu protiv te ideje. Neki od njih kazu da uopste nisu osudili ideju nego proceduru po kojoj je Mujo Kafedzic samoinicijativno prisustvovao sastancima inicijatora ideje o alternativnoj vladi.

Nakon javnih prepirki i osuda ideje Alternativnog ministarskog vijeca od strane Seada Avdica (SDP), po sarajevskoj se stampi uveliko pocelo lamentrirati sa raspadom Zdruzene liste. No, nakoj upravo odrzane sjednice Politickog vijeca Zdruzene liste, celnici pet udruzenih stranaka (UBSD, SDP, HSS, MBO I Republikanci) odrzali su zajednicku pres konferenciju tvrdeci da se radi samo o spekulacijama I da pomenute stranke ostaju zajedno.

"U posljednje vrijeme citamo narucene clanke o tome kako se Zdruzena lista raspada. Mi stojimo na svojim pozicijama, i kad smo se udruzili rekli smo da je nas cilj dugorocan. Uostalom, mi smo jedina alternativa nacionalnim programima", naglasio je Stjepan Kljuic, predsjednik Republikanske stranke.

Karlo Filipovic, generalni sekretar SDP, pokusao je ublaziti ranije tvrdnje svog potpredsjednika Seada Avdica negirajuci njegovu izjavu o izlasku SDP iz opozicijske koalicije na lokalnim izborima: "Nasa stranka smatra da ce se vrhunska ideja Zdruzene liste tek pokazati na predstojecim izborima.

I pomenuti podpredsjednik MBO, Mujo Kafedzic, ponovno je u ime svoje stranke potvrdio dosljednost u koaliciji s ostalim opozicijskim strankama: "Zdruzena lista nije u krizi, niti pred raspadom. Ova koalicija je krenula u ofanzivu i bice u stalnom usponu. To je jedina politicka snaga koja ima hrabrosti da ukaze na probleme i njihove uzrocnike", tvrdi Kafedzic.

No, na pomenutoj pres konferenciji celnici stranaka Zdruzene liste, pa cak i sam Sejfudin Tokic (inace, siva eminencija i inicijator projekta Vlade u sjeni), nisu se o njoj izjasnjavali, mada je ocito da je upravo to kamen spoticanja unutar opozicijske koalicije. Kako AIM saznaje, dogovor unutar Zdruzene liste oko Alternativnog ministarskog vijeca , ipak, nije postignut, a projekt oko sacinjavanja Vlade u sjeni ulazi u zavrsnu fazu.

Uz opoziciju Republike Srpske i gradjanske inicijative, za projekat Vlade u sjeni zdusno su, unutar Zdruzene liste, vezane UBSD i HSS. Druge dvije stranke, SDP i Republikanska, su kategoricki protiv, a MBO-u cak prijeti podjela na dvije stranke zbog neusglasenosti njenog clanstva. Dakle, u ovakvim okolnostima, pitanje da li je Zdruzena lista pred rasparom i dalje je aktuelno. Bez obzira sto njeni celnici javno tvrde - ostajemo zajedno!

Eldar DIZDAREVIC