PROTOKOL O USTROJSTVU SARAJEVA

Sarajevo Jan 28, 1997

POLITICARI KROJE NOVI GRAD

AIM, SARAJEVO, 28.01.97. Zahvaljujuci aktuelnim politicarima i politici koju provode pod patronatom medjunarodne zajednice, Sarajlije jos nisu postale gradjani. Naime, Sarajevo kao grad ne postoji, ali postoji Protokol o ustrojstvu grada, koji bi trebao biti osnova za dogovor vladajucih partija i opozicije o buducem statusu Sarajeva kao glavnog grada Federacije BiH, drzave BiH, ali i distrikta.

Ponudjeni Protokol nudi Sarajevo kao grad kojeg bi cinile cetiri urbane gradske opstine (Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad) i koji bi funkcionisao kao zajednica lokalne samouprave. Na tako formiran grad prenio bi se dio ovlasti opstina i Kantona Sarajevo. Grad bi imao gradonacelnika koji bi imao svoje sluzbe i gradonacelnik bi bio jedini izvrsni organ. Formirano prijelazno gradsko vijece imalo bi 28 poslanika, delegiranih iz cetiri gradske opstine. Svaka opstina delegirala bi po sedam delegata ciji izbor ne bi ovisio o stranackoj pripadnosti, nego bi zavisio od njihovoj nacionalnosti. Delegati u prijelazno vijece birali bi se sa izbornih lista iz 1990. godine.

Na nedavnom sastanku Midhata Haracica, guvernera Kantona Sarajevo i bivsih gradonacelnika Sarajeva, guverner je rekao kako ce "razgovori medju strankama o statusu Sarajeva ici dosta tesko" i kako "tu stvar prvo treba da rijesi politika". Za nekih dvadesetak dana, kako je na tom sastanku rekao guverner, u Skupstini Kantona Sarajevo formirat ce se komisija koja ce imati za cilj formiranje Sarajeva kao grada. Buduci je politika ta koja ce odlucivati o gradu Sarajevo, obratili smo se celnicima vladajucih gradskih stranaka, ali i opoziciji.

Ismet Gavrankapetanovic, predsjednik kantonalnog odbora vladajuce SDA,naveo je imena
predstavnika njegove stranke u skupstinskoj komisiji: za predsjednika komisije SDA ce predloziti profesora Mithata Haracica, te za clanove Adnana Mujagica i Nihada Halilbegovica.

"Podrzavamo Protokol o ustrojstvu Sarajeva", rekao je doktor Gavrankapetanovic. "Dio protokola koji se odnosi na Kanton Sarajevo 50 odsto je ispostovan. Ono sto mene brine jeste moguci porast administracije formiranjem gradskih organa i energicno cu se boriti protiv toga. Stalo nam je da se o formiranju grada Sarajeva javno razgovara na Skupstini Kantona Sarajevo, a ne iza zatvorenih vrata. Komisija koju ce Skupstina formirati radit ce pod patronatom Ureda visokog predstavnika medjunarodne zajednice. Na nase insistiranje u ovu komisiju ce uci i predstavnici Stranke za BiH, premda to nije bilo predvidjeno" naglasio je Gavrankapetanovic potvrdjujuci sve glasnije price o cvrstim vezama Izetbegoviceve SDA I Silajdziceve Stranke za BiH I na lokalnim nivoima.

Gavrankapetanovic tvrdi da SDA nema nista ni protiv toga da komisija koja ce se formirati raspravlja i o prijedlogu bivsih gradonacelnika koji zahtijevaju da grad Sarajevo cini sest opstina. Uz pomenute cetiri i Ilidza i Vogosca: "Svaki prijedlog koji ide u korist formiranja grada, SDA ce razmotriti i mi javno pozivamo sve ljude dobre volje da iznesu svoje prijedloge".

Predsjednik kantonalnog odbora SDA autor je ideje o Jahorini kao mogucem distriktu.

"Jahorina je olimpijska planina koja nije u Federaciji BiH i mislim da je ovo nacin da postane dostupnija gradjanima Federacije", pojasnjava Gavrankapetanovic. "Kantonalni odbora SDA jos nije zauzeo zvanican stav o ovoj ideji".

Gradski odbor stranke HDZ ce u narednih nekoliko dana imati sastanak na kojem ce raspravlajati o ustroju grada Sarajeva. Mladen Bevanda, dopredsjednik Zupanije Sarajevo, tim povodom je izjavio:

"Htjeli bi da Sarajevo kao glavni grad FBiH bude primjer kako se konkretnim sadrzajima pridonosi izgradnji povjerenja, ravnopravnosti i razumjevanja za potrebe drugog, a ne da Sarajevo bude grad razdora i nesuglasja. Nasa orijentacija je prevladavanje, a ne proizvodnja novih sukoba. Zelimo saradnju koja bi zaustavila proizvodnju mrznje i nastojat cemo da se afirmisu pozitivne stvari. U ovom tjednu ce uslijediti nasi razgovori sa kantonalnim odborom SDA. Prema Protokolu o ustrojstvu Sarajeva, duzni smo da vrlo skoro ustrojimo gradsku skupstinu", rekao je Bevanda i izrazio uvjerenje da ce pocetak ove godine obiljeziti plodna saradnja stranackih prvaka grada Sarajeva.

U pismu Mihaelu Stajneru, zamjeniku Viskog predstavnika medjunarodne zajednice, clan predsjednistva BiH, Kresimir Zubak, izmedju ostalog navodi:

"...nakon spektularnog potpisivanja Protokola o organizaciji Sarajeva, 15. listopada 1996. godine, pa sve do danas, nista nije ucinjeno na uspostavi gradjanskih struktura vlasti. Uobicajena je praksa nasih partnera da dragovoljno i sukladno potpisanim sporazumima ne zele realizirati preuzete obaveze poradi cega smo morali poduzimati odgovarajuce mjere kako bi se one izvrsile. Molim Vas da poradi napora koje ste ranije ulozili da bi smo dosli do sporazuma, ucinite i dodatne napore da se Protokol realizira, to jeste, da se uspostavi gradska vlast u Sarajevu na nacelima tog Protokola".

Zubak, pak, nije naveo prijedlog kojim HDZ, po svemu sudeci, pretenduje na mjesto gradonacelnika Sarajeva.

Beriz Belkic, predsjednik kantonalnog vijece Stranke za BiH, napomenuo je kako se njegova stranka tek ukljucila u aktivnosti oko formiranja Sarajeva kao grada, nakon razgovara koje su proslog petka obavili sa zamjenikom Mihaela Stajnera.

"Protokol o ustrojstvu Srajeva potpisali su predstavnici SDA i HDZ i Biltov ured insistira da se protokol u cjelosti provede. To je svrsen cin", kategorican je Belkic. "U svakom slucaju, ne bi smo smjeli dozvoliti da Sarajevo kao grad nestane. Nepojmljivo je da Sarajevo nema gradonacelnika. Protivnici smo svake pravne konfuzije i stalo nam je da se, cim prije, uspostave institucije drzave".

Predstavnici clanica Zdruzene liste tokom prosle sedmice imali su sastanak na kojem su raspravljali o ustroju Sarajeva. Kako saznajemo, Zdruzena lista ce insistirati na provodjenju Protokola. Svoje prijedloge i sugestije iznijet ce po formiranju gradskih organa, a u cilju unapredjenja fuznkcija grada. U skupstinsku radnu grupu predlozeni su Mustafa Beganovic (SDP) i Slavisa Sucur (UBSD). Inace, misljenja su da nema smetnji za sto hitnije formiranje prijelaznog gradskog vijece.

Nermin Pecanac, potpredsjednik UBSD i poslanik u Skupstini Kantona Sarajevo, ocjenuje da se na implementaciji Protokola o ustroju grada intenzivno radi. Navodi da se skoro svaki dan kod Mihajla Stajnera odrzavaju sastanci parlamentarnih stranaka, te da su o tome obavljeni brojni medjustranacki dogovori.

"Sve stranke podnijele su amandmane na Ustav Kantona, a ti amandmani su u stvari, usaglasavanje Protokola o ustroju grada sa Ustavom. UBSD ce se kao i Zdruzena lista pridrzavati Protokola bez obzira na ocigledne mane. Ipak, bolje je formirati grad na osnovu tog dokumenta, nego ga nikako nemati. Dali smo i odredjene sugestije, ali na njima ne insistiramo, ako bi nase insistiranje blokirati cjelokupnu primjenu Protokola. Predlozili smo da se gradonacelnik bira referendumom, te da na slijedecim izborima i grad bude izborna jedinica, a ne samo Kanton i opstina".

Merima BABIC