CEKAJUCI ODLUKU O BRCKOM

Sarajevo Jan 17, 1997

ARBITRAZA I DUH IZ BOCE

AIM,SARAJEVO, 17.1.1997. Presuda prije suda, Stvar arbitraze, Argumenti na strani FBiH, Pipanje pulsa, Tri evropske zemlje daju Brcko Srbima
ovo su neki od naslova objavljenih danas na prvim stranicama tri dnevna lista koja izlaze u Sarajevu, "Vecernjim novinama", "Oslobodjenju" i "Avazu".

Zapravo, Brcko vec nekoliko dana ne silazi sa stranica i malih ekrana. Informativne emisije najveci dio vremena posvecuju izvjestajima i specijalnim prilozima radu Medjunarodnog tribunala za arbitrazu o Brckom, koji je trajao trostruko duze od predvidjenog.

Tribunal, kojem predsjedava americki diplomata Robert Owen, je sinoc zavrsio rad; arbitri ce sada pristupiti donosenju i pisanju definitivne odluke koja ce imati obavezujucu snagu. Ocekuje se da ce presuda biti donesena tek 15. februara, a ceremonija objave najvjerovatnije ce se desiti u SAD.

U toku rada Tribunala u Rimu su i jedna i druga strana u sporu- Federacija BiH i Republika Srpska angazovale eminentne advokatske timove, ciji je zadatak bio da dokazu da podrucje Brckog treba da pripadne jednoj ili drugoj strani. Svi oni su, "pojacani" svjedocima (sadasnjim i bivsim ministrima, nacelnicima, profesorima) svojim iskazima zahtijevali i trazili, obrazlagali, dokazivali

Delegacija FBiH svoje polaziste je temeljila na nekoliko cinjenica- podrucje Brckog je historijski sastavni dio teritorija koji danas obuhvata Federaciju. To je vidljivo, istakli su, i iz zemljisnih i vlasnickih knjiga, kao i iz popisa stanovnistva iz 1991. Godine, gdje je bosnjacko- hrvatska vecina cinila vise od 70 odsto populacije na podrucju Brckog.Pred Tribunalom izneseni su i podaci da se u Brckom trenutno nalazi samo oko 1.300 Srba koji su prilikom reintegracije Sarajeva napustili podrucja koja su bila pod okupacijom , i privremeno se naselili u Brckom.

Svoje argumnete ima i druga strana; koja kao ni prva ne propusta priliku da pred kamerama svojih televizija demantuje navode onih drugih, spocitavajuci im nepripremljenost i neargumentovanost. Tako kad je rijec o pomenutom broju Srba iz nekoliko sarajevskih opstina, Televizija RS je sinoc emitovala specijalnu emisiju posvecenu Brckom(Televizija BiH u istom terminu reprizirala je jednu od emisija iz serije o genocidu, ovog puta, nimalo slucajno, u Brckom)u kojoj se operisalo sa podatkom od 30.000 Srba. Ne zaboravljaju se pronaci nesretnici koji ce kazati "da nikada sa balijama ne bi zivjeli", pa makar im tamo u "Federaciji bilo sve poplocano suhim zlatom i tekli med i mleko". Jasno je da nedavni poziv "sarajevskim Brcacima" da se vrate u svoje Sarajevo, a koji su uputili Izetbegovic i Silajdzic dolazi prekasno.

Ni predsjednica RS Biljana Plavsic, takodjer nije propustila priliku da ovih dana posalje upozorenje, na svjetske adrese naravno, u slucaju da Srbi ne budu zadovoljni arbitrazom: "Samo ne znamo da li su oni svesni sta ce to znaciti za Daytonski sporazum?" Srpski odgovor je manje- vise poznat, u najblazem slucaju doslo bi do pokusaja blokade zajednickih institucija BiH, mada nije mali broj onih koji strahuju od mogucnosti izbijanja otvorenih sukoba.

Tenzije su narocito povisene nakon sto je Reuter emitovao vijest da je John Cornblum, podsekretar u State Departmentu "predlozio" Robertu Owenu da Brcko prepusti Srbima. Vijest je demantirana saopstenjem State Depatmenta da nije zauzet nikakav stav "prema spornom bosanskom gradu Brcko, koji je predmet medjunarodne arbitraze".

Americki zvanicnici ne osporavaju, medjutim, postojanje dokumenta koji se tice toga pitanja, ali su rekli da on "iznosi stavove drugih razmatranih opcija, te da se ne odnosi na americke stavove koji se ticu vrlo osjetljivog pitanja kontrole Brckog".

Ti drugi su, sto nije tajna, Rusija, Velika Britanija i Francuska pred kojima bi, sto je malo vjerovatno, Amerika popustila, uz dodatne ucjene srpskih predstavnika. Izvjesnije je da je Klintonova administracija pustila klasicnu novinsku patku kako bi saveznicima pokazali da njihove namjere ne mogu proci kod bosnjackog i hrvatskog naroda.

O "neprolasku" svjedoce i brojne reakcije. Tako Muhamed Sacirbegovic izjavljuje: "Nemam nacina da provjerim tu informaciju, je li ona tacna ili nije. Mogu samo reci da po daytonskom sporazumu odluka Tribunala treba da bude utemeljena na pravdi, a ne politici ili prakticnosti."

Stranka Demokratske akcije upozorava: "Ukoliko se donese nepravedno rjesenje za Brcko, niko nece moci kontrolisati situaciju. Ako je nekome interes da izazove haos, procese kojima se ne bi moglo upravljati, onda nam je jasno otkud ideje opoput Reuterove vijesti."

Reakcije sa slobodnih prostora Brckog su decidne: " Ovaj narod koji se okuplja oko sjedista brcanske opcine u Brki, sigurno nece pristati na drugo rjesenje, osim onog pravednog, Brcko Brcacima, kaze pomocnik nacelnika opcine Mirsad Djapo.

Oglasio se i predsjednik Liberalne stranke, Rasim Kadic: "Ukoliko je to bila sala, vrlo je neukusna, ali i najvjerovatnije data s odredjenim ciljem. Ukoliko nije, mi smo razocarani. Pogotovo sto smo, kao stranka, ovaj problem od pocetka tretirali vrlo aktivno, za razliku od onih tamo koji sada sjede u Rimu, a kojima je to bila drzavna obaveza", kazao je Kadic, ne propustajuci priliku da direktno aludira na Kresimira Zubaka, predsjednika Federacije koji je optuzio Predsjednika Predsjednistva Aliju Izetbegovica za "neprikrivene ambicije za stvaranje islamske drzave", a sto novine sklone Stranki demokratske akcije i njenom predsjedniku, kvalifikuju kao "(ne)ocekivani bocni udar". ( Izetbegovic se, inace, od juce nalazi, kako je objavljeno u kratkom saopcenju, narednih pet dana u Klinickom centru Kosevo radi redovne kontrole zdravstvenog stanja).

U izjavama datim novinarima sarajevskih medija reagirali su i Haris Silajdzic, kopresjedavajuci Vijeca ministara BiH , koji upozorava da bi dodjeljivanje Brckog Srbima "bilo nagrada za genocid i vrlo opasan presedan za medjunarodnu zajednicu i kraj mirovnog procesa".

Slicno reaguju i lideri opozicionih stranaka. Predsjednik SDP Nijaz Durakovic, naziva takav rasplet "skandaloznim"; Stjepan Kljujic, lider republikanaca, u svemu "preopoznaje pokusaj da se oteza proces arbitraze, a Svjetlana Fabijanc, u ime UBSD, izrazava bojazan da je americki izaslanik mozda podlegao pritisku ratnih prijetnji koje se upucuju iz RS.

Zamjenik visokog predstavnika Medjunarodne zajednice za BiH Michael Steiner, jedan je od politicara koji vijest afgencije Reuter ne smatra vjerodostojnom. Mirovni sporazum je za Brcko predvidio legalnu proceduru, a to je arbitraza, tumaci Steiner i dodaje kako "John Cornblum nece nista oficijalno traziti", pravdajuci to poznavanjme nacina rada americkog politicara.

Zanimljivo je tumacenje Mate Tadica, federalnog ministra pravde, ucesnika arbitraznog procesa u Rimu:" Po medjunarodnim pravilima, pravilima jednakosti i pravicnosti, Brcko treba pripasti Federaciji", rekao je Tadic, upozoravajuci da valja racunati i na faktor politike, koji je i protekle cetiri godine imao znacajan uticaj na razvoj dogadjaja u BiH.

A sto se tice domacih strana, njih (tri) je nemoguce zadovoljiti. Srbima je stalo da Brcko ostane u Republici Srpskoj, Bosnjacima da bude vraceno u ime pravde u Federaciju, a Hrvati bi najradije da se grad podijeli na tri nacionalne opcine(opstine). Plus pomenuti politicki interes medjunarodne zajednice jest jednako "gemist" u boci ciji ce cep puci 15. februara na ceremoniji u Americi. Ovih dana pusteni duh iz boce u vidu Reuterove vijesti, imao je i te kakav efekat.

TANJA IVANOVA