OPOZICIJA REPUBLIKE SRPSKE I FEDERACIJE BiH

Sarajevo Jan 14, 1997

DOGOVORENO ALTERNATIVNO MINISTARSKO VIJECE I VLADA U SJENI

AIM, SARAJEVO, 14.01.97. U Sarajevu su posljednja dva dana odrzani sastanci stranaka i gradjanskih inicijativa koje su dale svoj glas za Inicijativu o politickom koncenzusu i formiranju Alternativnog Ministarskog vijeca, te Vlade u sjeni na teritoriju BiH. Dosad je usaglasen protokol o principima formiranja alternativnog Vijeca ministara i resori kojima ce se ono baviti, dok je za konkretna kadrovska rjesenja i imena ljudi koji ce u ovom organu obavljati pojedine funkcije krajnji rok 31.januar ove godine.

Prema informacijama kojima se do sada raspolaze, Alternativno Vijece ministara imace predsjednika i dva zamjenika i sastojat ce se iz sedam resornih ministarstava: ministarstva vanjske politike, ministarstva za razvoj, ministarstva za privredne sisteme i komunikacije, ministarstva za povratak, te ministarstva socijalne politike, ministarstva za ostvarivanje prava gradjana i ministarstva za nauku, obrazovanje i kulturu. Broj resora kao ni ministarstva koja ce djelovati u Alternativnom Ministarskom vijecu nije konacan i moguce ga je povecavati, a u skladu s problematikom koju ce ovo vijece obradjivati.

Kako je kazao Sejfudin Tokic, predsjednik Izvrsnog odbora Unije bosanshohercegovackih socijaldemokrata (UBSD), pored ovih odrednica podrzana je i ideja o formiranju Vlade u sjeni u RS, a kasnije i istih takvih institucija na nivou Federacije. Sem toga, prema Tokicevim navodima, razgovarano je s predstavnicima diplomatskog kora i medjunarodnim organizacijama o odlasku delegacije demokratske alternative na donatorsku konferenciju u Brisel, kao i o konkretnim programskim zadacima i programima u smislu povezivanja dva entiteta, te jacanja privrede, ekonomske kulturne saradnje izmedju njih.

Dosad su Inicijativu o politickom koncenzusu podrzale politicke stranke: Hrvatska seljacka stranka (HSS), UBSD i Muslimanska bosnjacka organizacija (MBO) iz Federacije, dok su iz RS svoj glas za dali predstavnici Socijal-liberalne stranke, Nezavisnih socijaldemokrata i Udruzene ljevice, a gradjanske inicijative koje su podrsku dale ovim idejama su: Krug 99, Forum gradjana Tuzle i Demokratska alternativa sarajevskih Srba.

  • Krug 99 je bio, jeste i bice spreman podrzati svaku inicijativu koja se tice izgradnje cjelovite, decentralizovane i demokratske BiH. Alternativno ministarsko vijece bice svojevrsna konstruktivna konkurencija postojecem legalnom Vijecu - rekao je predstavnik Kruga 99, dr. Juraj Martinovic.

Prema rijecima Milorada Dodika, predsjednika Socijaldemokrata RS, ukljucivanje u ovu Inicijativu nosi sa sobom odgovornost ali i zelju da se mir u BiH stabilizuje u oba njena entiteta. Sem toga, alternativno ministarsko vijece predstavljat ce nacin za prilazenje Daytonskom mirovnom ugovoru u cjelosti kao i njegovoj takvoj implementaciji. Sam proces funkcionisanja Alternativnog vijeca ministara Dodik ocjenjuje kao tezak, ali se nada da ce rad demokratski orjentisanih predstavnika politickih partija koje ga sacinjavaju uroditi plodom.

  • Sustina same inicijative demokratske alternative u BiH mnogo je sira od formiranja Vlade u sjeni ili alternativnog ministarskog vijeca. Te su institucije formirane samo za to da bi se radilo dublje na rekonstrukciji zivota u BiH. Rad na Inicijativi o politickom koncenzusu se nastavlja i to ce biti visegodisnji posao. Smatramo da ce tek punom prezentacijom Inicijative o politickom koncenzusu na terenu biti omoguceno i sire ukljucivanje svih demokratskih snaga u oba entiteta u rad - kazao je Miodrag Zivanovic, predsjednik Socijal-liberalne stranke RS.

Odgovarajuci na novinarska pitanja o kalkulacijama da se pred sastanak Demokratske alternative BiH potpredsjednik UBSD susreo sa predsjednikom Predsjednistva BiH, Alijom Izetbegovicem, i glasinama da se na tom sastanku pominjalo alternativno vijece ministara, Tokic je rekao:

  • Formiranjem Alternativnog vijeca ministara, mi predstavljamo opoziciju vladajucim nacionalnim strankama (SDA, HDZ I SDS), ali i onim strankama koje su sateliti politicki tim vladajucim. Opozicija ima jake aktivnosti i niko od nas nije imao nikakve dogovore s vlascu, pa ni ja sa predsjednikom Predsjednistva, Alijom Izetbegovicem, kazao jeTokic te dodao da sto se donatorske konferencije u Briselu tice, moze se ocekivati da se kroz konkretne projekte privatne inicijative otvara put za razvoj BiH.

Kao interesantnu tezu podvukli smo cinjenicu da koalicija Zdruzene liste (iako su i prije izbora u septembru raspravljali o ovoj temi) nije sva potpisala Inicijativu o politickom koncenzusu, niti dala svoj glas za Alternativno vijece ministara. Pitali smo Sejfudina Tokica znaci li to raspad koalicije i sta ce se dalje desavati?

  • Zdruzena lista ce opstati bez obzira na pojedinacne politicke stavove i cak ce kao ideja funkcionisati i imati uspjehe na teritoriju Federacije.

Cinjenicu da Inicijativu o politickom koncenzusu nisu podrzale sve clanice Zdruzene liste nije komentarisao, no javnosti se zasada cini da su se u koalicionom bloku pet opozicionih stranaka "Zdruzenoj listi BiH" ipak pojavile frakcije pa i razliciti interesi. Sta se zapravo desava vrijeme ce pokazati.

Nermina MUJCINOVIC