NOVO ZAOSTRAVANJE ODNOSA U FEDERACIJI

Sarajevo Jan 10, 1997

HERCEG-BOSNA NIJE OTPISANA

AIM, SARAJEVO, 10.01.96. Nakon sto je pred kraj prosle godine u pismu Dzonu Kornblumu i Karlu Biltu najavio prestanak postojanja "Herceg-Bosne", predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Kresmir Zubak ovih dana se oglasio sa tvrdnjama kako ta padrzava nije nikada ukinuta. U hrvatskom sedmicnom listu "Horizont", on navodi kako nikada nije ni rekao da je "Herceg-Bosna" prestala da postoji.To, najnovije tumacenje moglo bi , po svemu sudeci, ponovo poljuljati i onako krhke mostove saradnje izmedju Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice, partnera u vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

"Zasto bih rekao da je Hrvatske Republika Herceg-Bosna prestala da postoji", pita se u "Horizontu" Zubak i pojasnjava: "Nikakva pravna i formalna odluka u tom smislu nije donesena".

Predsjednik Federacije je jos konkretniji kada kaze da je "eksplicitno rekao da ministarstva i vlada Herceg-Bosne prestaju da postoje". Znaci, ukinute su neke od poluga vlasti, ali ne i sama paradrzava, koja je jos od njenog osnivanja bila kamen spoticanja u odnosima izmedju SDA i HDZ.

U pismu sto ga je 18. decembra uputio Karlu Biltu i Dzonu Kornblumu Zubak je zaista navedeo da "prestaje funkcioniranje Vlade i ministarstava Hrvatske Republike Herceg-Bosne", ali i da su odlukama usvojenim na posljednjem zasjedanju parlamenta Federacije stvorene "politicke i pravne pretpostavke za prijenos preostalih drzavnih funkcija HR HB na drzavne vlasti Federacije BiH". Praveci najnoviju odstupnicu "Herceg-Bosni", predsjednik Federacije pojasnjava kako jos nisu stvoreni uslovi za "prijenos odredjenih institucija Herceg-Bosne na federaciju BiH " i pobraja javna preduzeca, penzioni fond i socijalno osiguranje.

Zubakovom pismu Biltu i Kornblumu iz decembra prethodila je, inace, sjednica Predsjednistva HDZ BiH. I celnistvo ove stranke tada je konstatovalo kako je "... u cjelosti izvrsen prijenos funkcija civilne vlasti sa tijela vlasti HR Herceg-Bosne na nadlezna tijela vlasti FBiH u opcinama, zupanijama i Federaciji", te da "sukladno tome Predsjednistvo za vrsenje vlasti i organizaciju zivota na prostoru Federacije drzi odgovornim novouspostavljena tijela vlasti na svim razinama FBiH".

Dakle, nije ostavljeno ni najmanje prostora za bilo kakva nagadjanja, a pogotovo oko javnih preduzeca, penzionih fondova i socijalnog osiguranja, jer sve to bi trebalo da stane pod kapu Federacije. Stoga bi bilo iluzorno povjerovati kako iza najnovije verzije o razlozima postojanja "Herceg-Bosne", a sto je plasira Zubak, stoje neki tehnicki, a ne politicki motivi.

Indikativno je da Zubakova izjava dolazi u vrijeme kada je i novi premijer Vlade Federacije Edhem Bicakcic (SDA) dobio pismo od predsjednika HDZ Boze Rajica u kojem se trazi novi dogovor oko raspodjele fotelja u buducim ministarstvima, kojima bi trebalo da bude prosiren kabiet Vlade. Vijest o tom pismu, pozivajuci se na dobro ovabijestene izvore, objavio je sarajevski "Dnevni avaz", list blizak SDA. Ova novina nagadja i da ce SDA uzvratiti aktueliziranjem pitanja predsjednika Federacije. Naime, SDA je dugo vremena trazila da naredni predsjednik Federacije bude Bosnjak, da bi potom to mjesto bilo prepusteno Hrvatima, te su mnogi na njemu vec vidjeli Vladimira Soljica, nekadasnjeg federalnog ministra odbrane.

SDA je, bez sumnje, nagovijestila da ce na ozivljavanje "Herceg-Bosne" i HDZ-ovo insistiranje za vecim ucescem u vlasti uzvratiti kontraudarcem, sto ce voditi samo daljem zaostravanju odnosa unutar Federacije. Istovremeno, i HDZ ima mnogo razloga da ne bude zadovoljan ponasanjem partnerske stranke.

Naime, predsjednik Federacije, koji od neuspjelog licitiranja sa davanjem ostavke nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, pazljivo vodi racuna da ne skrene sa stranacke linije, u decembru je od SDA trazio da se izjasni oko ukidanja Agencije za dokomentaciju i istrazivanje (AID), reorganizacije Radio- televizije Bosne i Hercegovine, te osnivanja novih opstina. SDA je, bez vecih objasnjenja, bar do sada sutke presao preko tih Zubakovih pitanja.

Sve upucuje na ponovno zaostravanje odnosa unutar Federacije pred naredno zasjedanje federalnog parlamenta, koje se ocekivalo polovinom mjeseca. Moguce je da zbog najnovijih nesporazuma dodje i do njegovog odlaganja, cime se cini jos jedan korak ka cementiranju fakticke, nacionalne podjele unutar ovog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo je da je polovinom decembra, kada je Zubak najavio ukidanje "Herceg-Bosne" najveci optimizam zbog takvog razvoja dogadjaja iskazivala upravo SDA. Njen portparol, Ismet Grbo, komentarisao je to "dugoocekivanim potezom", izrazavajuci "nadu da su stvoreni potrebni preduslovi za implementaciju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma". Cak su i predstavnici HDZ, sudeci po prvim reakcijama, bili spremni za taj korak. Vencel Lasic, tajnik Gradskog odbora HDZ Sarajevo, izjavljivao je da "dok postoje drzavni surogati - Republika BiH i HR Herceg-Bosna - nema nista ni od drzave".

Iako je Karl Bilt tada negirao na bilo kakav pritisak medjunarodne zajednice na HDZ u donosenju odluke o ukidanju "Herceg-Bosne", Kresimir Zubak je u izjavi za Hrvatsku radio-televiziju tvrdio upravo suprotno. On je objasnjavao da je zapravo medjunarodna zajednica ta koja je postavila rok za prenos vlasti na Federaciju do kraja 1996. godine.

Vec te rijeci bile su upozorenje da ukidanje "Herceg-Bosne" nije posljedica dobre volje HDZ i da ce ova stranka traziti nacina kako bi toj paradrzavi produzila zivot. Ocigledno da je, sudeci po Zubakovoj izjavi, pronadjen alibi i da se HDZ nije htjeo olako odreci jakog argumenta u politickom nadmetanju sa SDA. Odosi izmedju nacionalnih partija na vlasti, cinjenica je, nisu ni blizu stepenu na kojem bi se moglo ocekivati medjusobno povjerenje. Uostalom, kako da se to i desava u klimi neprestalnih protjerivanja Bosnjaka iz zapadnog Mostara, ili u danima kada Kresimir Zubak primanjem delegacije Hrvata iz Bugojna aktuelizira njihove nevolje. Sve su to potezi koji mogu izroditi samo nove nesporazume. Da li je Zubak sa osivljavanjem "Herceg-Bosne" upravo to i zelio?

Ibro KOVACEVIC