SINONIM MIRA I LJUDSKIH PRAVA

Sarajevo Jan 7, 1997

Povodom jos jedne nagrade Selimu Beslagicu

AIM, TUZLA, 07.01.1997. Uoci same Nove godine Komitet za ljudska prava Bosne i Hercegovine u Tuzli organizirao je svecanost u povodu dodjeljivanja "Nagrade za mir fondacije Kurta Waldheima za 1996.godinu", koja je nedavno u Becu urucena tuzlanskom gradonacelniku Selimu Beslagicu. Na tuzlanskoj se ceremoniji okupilo mnostvo gradjanskih aktivista, kojima se obratila Vesna Sehic - predsjednik Komiteta u Tuzli. Ona je ponovila rijeci koje je na ceremoniji dodjeljivanja u Becu kazao dr Alojz Mock: "Tuzla i njen gradonacelnik Selim Beslagic danas su poznati sirom svijeta, jer su uspjeli sacuvati posljednje ostrvo slobode, mira i nade u Bosni i Hercegovini, u vrijeme okrutnog rata. Gradonacelnik Beslagic je zastitio gradjanska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeroispovijed. Bosnjaci, Hrvati i Srbi u Tuzli su zivjeli i zive zajedno i ravnopravno."

Tuzla i njen gradonacelnik postali su tokom posljednjih godina sinonim mira i ljudskih prava. Ovo je jedini grad u BiH gdje su gradjani glasali za gradjanske, a ne nacionalno-sovinisticke stranke, a Selim Beslagic - inace predsjednik UBSD BiH - jedini je gradonacelnik u BiH koji ne pripada bloku vladajucih stranaka u drzavi. Tuzla i njen prvi covjek su nakon predratnih izbora dosljedno stajali na pozicijama savremenih svjetskih tokova u izgradnji gradjanskog drustva, ciji su temelji sloboda, tolerancija i ljudska prava.

  • Kredo mojih politickih opredjeljenja je gradjanska demokracija u kojoj do izrazaja mora doci jedinstvo razlicitosti, gradjanske slobode, mir i tolerancija. Na lokalnom planu to je visestoljetni duh bosanskog drustva koje je uvijek bilo protkano covjekoljubljem i tolerancijom, sto je bilo osnova za milenijski suzivot razlicitih vjerskih entiteta u multikulturi i multitoleranciji. Oni koji su zagovarali podjele tvrdili su da je rat morao poceti, jer razlicite nacije u BiH ne zele zivjeti zajedno. Medjutim, to je obrtanje teza - pokazalo se da ni rat nije mogao podijeliti drzavu. To je propast nacional-sovinisticke politike u BiH. Najnoviji procesi u drzavi pokazuju da su i promotori politike sukoba i podjela shvatili da se moze zivjeti samo u miru i toleranciji, kaze Selim Beslagic.

Beslagicevo zalaganje za gradjansku demokraciju i borba protiv nacional-sovinistickih podjela, te istrajavanje na visestoljetnoj multieticnosti i multikulturi Bosne i Hercegovine prakticno je spasilo Tuzlu i njene gradjane. Takva politika dobila je veliku podrsku cijelog svijeta u najtezim vremenima za BiH gradjane.

Evropski parlament je 1993. godine donio Rezoluciju o podrsci gradu Tuzli i lokalnoj samoupravi, nakon cega je slijedila permanentna podrska ove institucije, te mnogih demokratskih i mirovnih inicijativa. Iste godine grad Barcelona je svoje najvise priznanje "Alfonso Comin" - za odbranu demokracije i tolerancije u teskim uslovima rata - dodijelila gradu Tuzli.

Potom su slijedile mnoge internacionalne nagrade uglednih institucija gradonacelniku Selimu Beslagicu. Grad Weimar je 1995. godine Beslgicu dodijelio nagradu za ljudska prava. Nagrada Internacionalnog instituta za mir "Sin Mekbrajd" dodijeljena mu je 1996. godine, potom mu je dodijeljena Zlatna povelja za mir Internacionalne lige humanista i na kraju nagrada za mir fondacije Kurta Waldheima, koju mu je u Becu nedavno urucio dr Alois Mock.

  • Uvijek sam se trudio da u nenormalnim uvjetima vodim normalnu politiku. To su shvatili svi miroljubivi ljudi u svijetu i davali mi podrsku. Nagrade koje su mi dodijeljene za mene su obaveza i motiv da se jos aktivnije angaziram na promociji dosadasnjih politickih opredjeljenja. Vjerujem da ce gradjani na svim prostorima Bosne i Hercegovine veoma brzo shvatiti kuda ih vode aktualne vlasti u drzavi i doci do zakljucka da bez gradjanskih sloboda - ljudskih prava, tolerancije i multikulturne suradnje nema progresa, niti ukljucivanja u suvremene svjetske tokove, gdje mjesto BiH i njenim gradjanima bez obzira na vjerska, nacionalna i druga opredjeljenja, ocekuje Selim Beslagic tuzlanski gradonacelnik, koji je u posljednje dvije godine na prostorima BiH dobio najvise nagrada i priznanja internacionalnih institucija, koje se bore za demokraciju.

VEHID JAHIC