TUZLA: OPTUZENI ZA GENOCID

Sarajevo Jan 4, 1997

AIM, TUZLA, 04.01.97.

Pred velikim vijecem Viseg suda u Tuzli u toku je sudjenje Tesi Tesic (26) sinu Marinka iz Vlasenice i Dusanu Borovicu (42) sinu Miodraga iz Cacka (SR Jugoslavija). Optuznica ih tereti da su ucestvovali u planiranom i organiziranom sistematskom unistenju pripadnika nesrpske nacionalnosti, sto je u suprotnosti sa Zenevskom konvencijom i kaznjava se kao zlocin genocida. Po zakonima BiH oba su osumnjicena za pocinjeno djelo genocida iz clana 141 KZ u vezi sa clanom 22. Tokom istrage tuzilastvo je prikupilo i dokumentaciju o pripadnistvu jedinicama i razne dozvole osumnjicenih koje su posjedovali tokom ucinjenih djela.

Teso Tesic je optuzen da je od maja do augusta 1992. godine, kao pripadnik paravojnih formacija SDS iz Vlasenice, ucestvovao u progonu, hvatanju, pritvaranju i likvidiranju gradjana bosnjacke nacionalnosti u naseljima sjeverno od Vlasenice. U optuznici se navodi da je sa pripadnicima srpske paravojske u naseljima - Zaklopaca, Pijuci, Piskavica, Drum, Begici, Kuljancici i drugim ucestvovao u progonu, ubijanju i transpotiranju u logore muslimanskog stanovnistva, pri cemu su ubili desetine osoba, medju kojima i maloljetnu djecu: Sedin Hodzic (16), Sadmir Hodzic (14), Admir Hodzic (sest godina), Anisa Hodzic (pet godina), Asim Hodzic (dvije), Edina i Edin Salihovic (po sest godina), Mejra Hodzic (6), Mersudin Hodzic (15), Mirzet Hajdarevic (tri), Enes Becirovic (12)... Osim ubijanja Tesic je optuzen za pljacke po naseljima gdje su terorizirali civilno stanovnistvo, te zarobljavali i deportirali civila u logore.

Prema navodima u optuznici Teso Tesic je u toku istrage priznao izvrsenje krivicnog djela, a u svoju odbranu istakao da je srpskim paravojnim formacijama pristupio 25. aprila 1992.godine, nakon dolaska Novosadskog korpusa u Vlasenicu. Tada je svu vlast u Vlasenici preuzeo Krizni stab SDS-a i sve se odvijalo po nalozima toga staba. Oni su naredjivali akcije "ciscenja" muslimanskih sela, a mobilizirani su morali ucestvovati u tome. Nakon "ciscenja" muslimanskih sela oko Vlasenice, Teso Tesic je - prema navodima optuznice - u septembru 1992. godine prekomandiran na bojiste kod Gojcina (Kalesija) na osiguranje borbene linije. Od tada je prekomandiran u vojnu policiju.

Dusan Borovic u cijelosti negira izvrsenje krivicnog djela, koje mu se optuznicom stavlja na teret. Tvrdi da je u Bosnu dosao kao dobrovoljac 1995. godine, zbog porodicnih problema i dugova. Po dolasku u Vlasenicu prijavio se u vojsku Republike Srpske. U istrazi je tvrdio da su mu dogadjanja uoci i s pocetka rata dobro poznata na osnovu prica njegovih prijatelja. Priznao je kako mu je poznato da je mobilizacija dobrovoljaca u Srbiji pocela 1991. godine u organizaciji Srpske radikalne stranke, Srpskog pokreta obnove, Srpske narodne odbrane i arkanovaca. Zna da je u Vukovaru sacinjen spisak dobrovoljaca, koji su upuceni na obuku u Erdut, gdje je osnovan kamp za obucavanje elitnih jedinica. Tvrdi da mu je iz prica drugih poznato kako je obukom rukovodila JNA, te da su tu formirane elitne jedinice koje su izvrsile napad na Bijeljinu, zatim Zvornik i ostala mjesta u Podrinju.

Optuznica Dusana Borovica tereti da je kao pripadnik dobrovoljacke jedinice iz Srbije - nakon obuke u Erdutu - pod komandom izvjesnog Novkovica sa grupom od 80 dobrovoljaca 30.marta krenuo iz kasarne u Bijeljini sa zadatkom zauzimanja vitalnih objekata u gradu. Tom prilikom ubijeno je 28 civila bosnjacke nacionalnosti. Mnogi su pobijeni u privatnim kucama, a nakon ubistava naoruzani dobrovoljci su pljackali novac i ostale dragocjenosti.

Osim optuzivanja za masakr, zastrasivanje i progon civila u Bijeljini, Dusana Borovica optuznica tereti i za napad na Zvornik, koji su dobrovoljci izvrsili osmog aprila. Pored likvidiranja desetina civila - medju kojima je bilo i Srba koji su stitili susjede - Borovica optuznica tereti za masakr 14 osoba bosnjacke nacionalnosti - djece, zena i muskaraca - u ulici Filipa Kljaica, iznad benzinske pumpe na putu prema Tuzli. Bjegunci su se sklonili ispod jedne stijene, ali su ih dobrovoljci pronasli iz grupe izdvojili Safeta Selimovica, Hajrudina Jusica, Mehmeda Tucica, Mehu Jusica i Mehmedaliju Tucica, koje su ubili na licu mjesta, nakon cega su od mrtvih i prezivjelih opljackali sav novac i dragocjenosti.

Optuzeni Dusan Borovic je tokom istrage trazio da se njegov postupak razdvoji od Tesicevog, ali je odbijen, kako se u obrazlozenju navodi zbog cjelishodnosti postupka.

Optuzene po sluzbenoj duznosti brane tuzlanski advokati Rifat Konjic i Sesenam Cosic. Tokom postupka - osim materijalnih dokaza - bice saslusano nekoliko desetina svjedoka optuzbe i odbrane.

VEHID JAHIC