SARAJEVSKI KANTON I VLADA

Sarajevo Dec 11, 1996

PONOVNO LEDENO DOBA

SARAJEVO, AIM, 11.12.96.

Zgrada Skupstine Kantona Sarajevo, poznatija kao Skupstina grada, u posljednja dva mjeseca popriste je velikih promjena. Od onih da vas na vratima docekuje prijazan vratar sa obaveznom kravatom, do krupnijih, personalnih, kojima se Sarajevski kanton napokon probudio iz sestomjesecne kome.

Zazivljavanju devetog kantona u Federaciji BiH predhodio je izbor njegove Skupstine, Vlade I kantonalnih celnika. No, Postavljanje Mirsada Kebe (SDA) na funkciju predsjedavajuceg Skupstine Kantona Sarajevo nije teklo uobicajeno. Ispostavilo se, naime, da su ga na prvoj konstituirajucoj sjednici, posjeli na klimavu stolicu, bukvalno receno. Da je to uradjeno vjerovatno nehotimice, uvjerio se I sam Kebo vec na narednom zasjedanju Kantonalnog parlamenta. Stolica je, potom, ili popravljena ili zamjenjena, svejedno Vaznije je da je njegov izbor potvrdjen, te da je Sarajevo, po prvi put, dobilo "domaceg medijatora" (kako za sebe cesto voli Kebo reci), a sto je vjerovatno spoznala I njegova stranka (SDA) kandidirajuci ga na mjesto s kojeg ce, u sta je uvjeren, poslanike, bez obzira na vjeru I naciju, voditi naredne dvije godine. Uporedo sa Kebinim mandatom, izgleda, ostvarit ce se najcistiji kanton u Federaciji BiH, ali I u cijeloj BiH. Kebo, naime, nema namjeru napustiti mjesto direktora Javnog komunalnog predizeca "Rad" jer "menadzerstvo je najljepsi posao na svijetu I ko rodjen je za njega".

Ljekar Sabira Hadzovic, poznatija po isuvise "domacinskim" primanjem gostiju grada, ustupila je mjesto guvernera kolegi iz esnafa - Midhatu Haracicu (SDA). Operativnijim dijelom posla za njenog mandata, bavili su se vjerni joj saradnici. Da li joj je takva uloga nametnuta "odozgo", odgovor mozda dobijemo ako Sabira Hadzovic jednom progovori o svom izletu u politiku koji je trajao svega sest mjeseci. Njen nasljednik, Haracic svakako nece raditi bez instrukcija "odozgo" kao sto to nije ucinio prilikom imenovanja premijera Vlade Kantona Sarajevo. Insistirat ce stoga na "radu, redu I disciplini", te na "ambicioznim I ljudima realnih procjena", kakav je I on sam, veli. Porucuje: jednostranacka Vlada ne dolazi u obzir! Nova lica, svjeza energija I kvalitet, po njemu moraju biti prioritet. A sve to s ciljem "poboljsanja krvne slike kantonalne vlasti, a potom I naroda"!? Oni su dobili I svoje zamjenike, oba iz HDZ-a. Kebin je Radoslav Ljubas, dok je Mladen Bevanda potpredsjednik Kantona Sarajevo. Ova mjesta im je "rezervisao", u medjuvremenu potpisani, Protokol o ustroju Sarajeva, koji je istovremeno "izbacio" iz zakonodavne vlasti kandidate Zdruzene liste. Tako su "zdruzeni" (prije par mjeseci politicka "ikebana" vladajucoj stranci) platili ceh medjustranackim carkama na relaciji SDA-HDZ, ciju je kocnicu "popustila" medjunarodna zajednica, stavljajuci ovaj protokol kao politicki dogovor na visu ravan od jos vazeceg Ustava Kantona Sarajevo.

Prema Ustavu slobodno je jos jedno mjesto - zamjenika predsjedavajuceg Skupstine I dva potpredsjednicka mjesta Kantona Sarajevo. Protokol "govoreci" u jednini to suzava, pa predsjedavajucem I predsjedniku Kantona predvidja po jednog zamjenika. Istovremeno, akcentira da predsjednik I potpredsjednik, kao I predsjedavajuci Skupstine I njegov zamjenik, nece biti iz istog konstitutivnog naroda. Stoga, shodno ovom politickom opredjeljenju koji se ogleda ovim dokumentom, dvije vladajuce nacionalne stranke na posljednjem zasjedanju Kantonalnog parlamenta, upravo su tako I postupile. A "zdruzenima" je ostao pokusaj da putem kantonalne Ustavne komisije, svog kandidata Mustafu Resica, "ubace" na mjesto zamjenika predsjedavajuceg Skupstine Kantona!?

Vjerujuci naivno u izborne rezultate, "zdruzeni" ne samo da su izgubili na cupriji, vec I na mostu. Ovaj put, iskljucivsi sami sebe iz izvrsne vlasti jer ne pristaju vise da budu dezurna stranka za popunjavanje funkcija Srbima, Hrvatima, Jevrejima. Prostor moguceg politickog sukobljavanja sa Zdruzenom listom vjerovatno ce p(ostati) bezazlen, i postavljen na marginu u odnosu na zivotne gradske probleme koji ocekuju novoizabranu kantonalnu vlast. Prije svega Vladu koju, kako obicno kantonalni celnici vole da istaknu, "krase" tri atributa. Ona je visestranacka (14 SDA, 4 HDZ, 3 Stranka za BiH I 3 vanstranacka kandidata), visenacionalna (19 Bosnjaka, 4 Hrvata I jedan Srbin), djelom je I ekspertna mada se po kuloarima vec prica "zar nije grijeh, u nestasici medicinara, vrsnog ljekara - specijalistu ubaciti u upravu". Ali I sa jednom mrljom - apstiniraju "zdruzeni". Bilo kako bilo, neki su joj vec priznali da joj je sastav impresivan, zvucan, cak bi joj mogli pozavidjeti oni "odozgo": tri su redovna profesora fakulteta, dva doktora nauka, cetiri inzinjera, cetiri profesora, pet ekonomista I po jedan diplomirani agronom I specijalni predavac. Mahom rodjene Sarajlije!

Predvodi ih Mustafa Mujezinovic (SDA) popevsi se na mjesto premijera Vlade Kantona Sarajevo sa funkcije nacelnika sarajevske opcine Stari Grad. Dosadasnji predsjednik Gradske Vlade, Sevkija Okeric, tim biva zaustavljen na svom putu u trenutku kad je pohvatao sve konce unutar I van grada (drzave). Iako je, zbog kontinuiteta, drzavni vrh bio za njega, istovremeno naglasivsi da "mu se mora naci mjesto vise od onog sto je do sada obavljao ako ne prodje", dovoljno je da nije bio po smeku samo jednog covjeka u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo I da njegov izbor padne u vodu. Okeric je trenutno na leru mada "kruze" price da bi mogao postati predsjednik Gradskog vijeca unutar Sarajevskog kantona, ili pak ministar za izbjeglice I raseljena lica.

Bilo kako bilo, naravoucenje je za Okerica, a za novog premijera Mujezinovica su izazovi koji mu nisu strani. Sa opcinske razine prenijet ce borbu na kantonalnu za, kako rece, kapital u smislu otvaranja fabrika I radnih mjesta, nastojati da boracke devizne knjizice postanu I operativne, zahuktati obnovu.

Svi takvi istupi novoizabranih celnika Kantona Sarajevo spadaju u domen visoke politike koja nece ni nahraniti, niti zagrijati, niti gradjanima ovog grada obezbjediti krov nad glavom. Pred premijerom I njegovim ministrima je odgovoriti na to - kako sa sto vise umjesnosti uhvatiti ritam kotaca koji je pokrenula bivsa gradska vlast, pocev od podizanja tvornica, zaposljavanja ljudi da bi zivjeli I platili rezije jer su to navodno "zaboravili ciniti", preko sanacije stanova I kuca, skola, infrastrukture, zavrsetka gasifikacije, do rjesavanja saobracaja, gradske deponije, te pitanja sehidskih I porodica palih boraca, demobilisanih, invalida, penzionera.

Dakle, ekspertna jeste! Medjutim, koliko ce Vlada biti I ekspresna znat ce Sarajlije za stotinjak dana za kad su kantonalni celnici najavili I prve rezultate. Sarajlije vise od svega to ocekuju, ali da Vlada sa 11 ministarstava (dvanaesti, inspektorat, naknadno ce se formirati) dokaze da joj se neopravdano spocitava njena preglomaznost. Ne bude li brzih prvih efekata nove sarajevske vlasti, problem ce se usloznjavati, gomilati I mnoziti na kubik do visina na kojima im nikakva, makar I ekspertna pamet, nece moci pomoci. Pa ce nam se "desiti narod" I prije sljedecih izbora; gladan nece cekati sad vec manje od dvije godine nekoj novoj vlasti da sansu da ga nahrani!

Kantonalnoj vladi je vec prvi test - iz grijanja. Nesto tesko joj ide sa polaganjem. Valjda vjeruju da ce im Sarajlije dozvoliti popravni. Na kraju krajeva, ko gradjane i pita?

Ali, zato pita medjunarodna zajednica kad ce se formirati Grad kao sredisnja institucija vlasti u Kantonu, te Ustav Kantona Sarajevo uskladiti sa Protokolom o ustroju Sarajeva? Rok od mjesec dana je davno prosao na sta upozorava I Stejner I duznosnici HDZ-a. "Ne moze prije zore svanuti", odgovor je guvernera Sarajevskog kantona Midhata Haracica.

JASMINKA CALO