NOCNI ORTAKLUCI

Sarajevo Dec 6, 1996

Putevi kriminala

Banjaluka, 6.decembra (AIM)

Sverceri i lopovi iz Republike Srpske nikada nisu bili u ratu sa "kolegama po profesiji" iz Federacije Bosne i Hercegovine. Cak i u vrijeme najzescih ratnih sukoba, kriminalci iz oba entiteta su nacionalu odredjenost i osjecaje podredili - ekonomiji i profitu. Njihova zastava je novac, a medjusobne veze povjerenja ucvrscivali su tokom cijelog rata.

Medjuentitetska saradnja tajnim svercerskim kanalima odvijala se nesmetano i na najzescim frontovskim linijama. Trgovalo se svim i svacim. Na Vucjoj planini kod Teslica, pricaju ocevici, radila je jedno vrijeme prava pijaca. Srbi su nudili raznovrsnu robu, a Muslimani dobro devizno placali. Tako je cijelo vrijeme rata bilo na linijama "odbrane" prema Bihacu, Maglaju, Brckom...

Ako sverceri nekako i mogu pronaci moralno opravdanje za svoju djelatnost - lopovi to tesko mogu uciniti. A upravo su oni, tek sto je mirovni sporazum potpisan, poceli da u organizovanim grupama prelaze medjuentitetsku liniju. Uspjeli su u onome sto privrednici mogu samo da sanjaju. Sloboda kretanja, protoka robe i kapitala, kod njih je besprijekorno funkcionisala. Nekadasnju liniju fronta, oni su prelazili kada to malo kome pada na pamet: nocu.

Ali, i njihov biznis ima svoju cijenu. Nedavno je dobojski Centar sluzbi bezbijednosti izdao saopstenje u kome izmedju ostalog pise da je "u naseljenom mjestu Cerovica, zaseok Brezik, opstina Doboj, u pokusaju izvrsenja kradje stoke, smrtno stradao Almir Pilac iz Piljuzica kod Tesnja".

U saopstenju stoji da je nesretni Almir sa jos "najmanje dva, za sada nepoznata lica, pokusao ukrasti stoku iz stale jednog od mjestana. Prilikom provale u stalu smrtno je stradao od udara elektricne energije, dok su njegovi saucesnici pobjegli sa mjesta dogadjaja".

Nedaleko od Cerovice nalazi se i selo Ljeskove Vode. Nekoliko porodica iz tog sela je pokradeno. Za samo jednu noc ostali su bez nekoliko grla goveda. Uvjereni su da su lopovi izveli dogovorenu i isplaniranu akciju. Po tragovima koje su otkrili na zemljistu, ustanovili su da je stoka "otisla" na onu stranu entitetske linije.

"Tvrdimo da Muslimani nisu sami dosli do nasih stala. U tome su im pomogli nasi lopovi. Izvrsili su izvidjanje terena, a onda pozvali "ortake" sa muslimanske strane. Vjerovanto se i oni slobodno krecu po njihovoj teritoriji", prica Dusan Pantic iz Ljeskovih Voda. Osteceni mjestani Ljeskovih Voda obavjestili su o kradji i Medjunarodnu policiju. Ne nadaju se nikakvim rezultatima istrage. Pokradena stoka za njih je pravo bogatstvo. Kazu da su osteceni za hiljade maraka. "Te noci, kada smo pokradeni, trcali smo prema glavnoj cesti. Ni na kraj pameti nam nije bilo da ce nasa stoka zavrsiti kod Muslimana", - nastavlja pricu Dusan Pantic.

I ostali stanovnici bili su zacudjeni kada su saznali da su kradljivci stoke bez straha prelazili nekadasnju liniju fronta. Teren je poprilicno izrovan, a ni sve mine nisu uklonjene. Cak su pojedini vojnicki bunkeri koristeni kao sklonista. U Ljeskovim Vodama nemaju namjeru ponovo ici na strazu, ali su organizovali nocna dezurstva. Prijete da ce pucati na svakoga ko nocu pridje njihovim stajama.

I u drugim selima medjuetnicki kriminal je uzeo maha. Nedavno su u policijsku stanicu Doboj, privedeni Senad Smajlovic iz Stjepan Polja kod Gracanice i Senad Omercevic iz Klokotnice, takodje opstina Gracanica. Oni su uhapseni u naselju Kostajnica kod Doboja. U policijskom izvjestaju stoji da su 17. jula "samovoljno presli sa teritorije BH Federacije na teritoriju Republike Srpske" i da su oko 21 cas "istog dana pokusali krasti stoku iz stale jednog od mjestana. U kradji su otkriveni i zadrzani od strane mjestana Kostajnice, a zatim predati policiji Centra javne bezbjednosti Doboj".

Zbog porasta kriminala, policijski predstavnici iz Doboja i Tesnja bili su prinudjeni da na sastancima, koje su odrzali u bazama Nordijsko-poljske brigade IFOR-a, razgovaraju i o ovim problemima. "Pregovori" lopova iz oba entiteta, za sada su uspjesniji. Oni vrlo brzo prelaze sa rijeci na djela. Prvi su uspostavili slobodu kretanja, ali ne i postivanja entitetskih zakona koji se odnose na "otudjenje imovine". Oni zakon krse kad god im se ukaze prilika.

U ratu oformljena opstina Petrovo, ranije Bosansko Petrovo Selo, ima slicnih problema. Predsjednik Skupstine Opstine Mladen Djuric, poslao je nekoliko pisama Svedskom bataljonu IFOR-a koji je lociran u naselju Sockovac. Djuric je svedjanima ulozio protest na dogadjaje koji su se desili u istocnom dijelu planine Ozren. U protestu se kaze da je pet civilnih i jedno uniformisano lice sa teritorije Federacije BiH, izvrsilo ulazak na teritoriju Republike Srpske. Djuric navodi da se to desilo u selu Kaludjerica. "Navedena lica su vrsila krivicna djela kradje imovine i bila su naoruzana sa automatskim pjesadijskim naoruzanjem i rucnim bombama", pise Djuric.

Nema sumnje da ce savladjivanje medjuentitetske granice i dalje biti unosan posao lopovima i kriminalcima iz oba entiteta. Oni bi uskoro mogli postati glavni problem za vlast (ukoliko se i ona, iz nekih svojih ciljeva, i sama ne utopi u ovu vrstu kriminala). Zbog toga bi izmedju entiteta sto prije valjalo uspostaviti slobodu kretanja i slobodu trgovine. Jedino tako ce granice nestati iz svijesti ljudi, a sa njom i problemi kriminalizacije drustva sa obje strane entitetske linije.

(AIM) Cvjetko Udovicic

x y x y