VLASTITO PREPOZNAVANJE

Sarajevo Nov 25, 1996

Rehabilitacija cetnika

Banjaluka, 25.novembra (AIM)

Vrhovi vladajucih nacionalnih politickih stranaka u Hrvatskoj i BiH nisu odustali od namjere da rehabilituju ustase i cetnike i njihovu slugansku ulogu njemackom i italijanskom fasizmu u drugom svjetskom ratu. Nisu, jer ovi pokreti u ustasama i cetnicima prepoznaju sebe. Otuda njihova nastojanja da se zrtve iz drugog svjetskog rata pokupe sa raznih stratista i zajedno sahrane, kako bi se postiglo "pomirenje".

Rezim u Hrvatskoj ima namjeru da u Jasenovcu, jednom od najvecih stratista u Evropi, sahrani zajedno dzelate i zrtve. U Omisu je to nedavno ucinjeno. Koliko znamo, to niko u istoriji nije radio.

Ustaska i cetnicka ideologija dovode se do perfekcije. Onima koji su tu ideologiju zaceli odaju se sva priznanja. Njima se pjevaju ode, velicaju njihova imena, dodeljuju nazivi ulica, trgova i skola, a imena partiznaskih heroja iz drugog svjetskog rata se brisu i biste ruse. Ne cini se to zbog proslosti nego zbog sadasnjosti. Hoce se rehabilitovati jedan istorijski i pravno osudjeni i pregazeni nacifasisticki i kvislinski pokret, jer se na njegovoj ideologiji zasnivaju sadasnji politicki nacionalisticki rezimi. A to je ideologija etnickog ciscenja, genocida, stvaranja nacionalnih drzava i ustanova, poistovjecivanje naroda i drzave.

Ako se zeli pomirenje, zasto se oslobodicaki pokret iz drugog svjetskog rata bagatelise i ignorise? Ima li smisla sa takvim pokretom se miriti i njegove pripadnike sahranjivati u istu grobnicu sa ustasama i cetnicima? Medjutim, radi se o obmani. Ne zele se ti pokreti izjednaciti, vec ustaski i cetnicki rehabilitovati. Oni su, ustvari, prvoborci sadasnjih politickih rezima. Sadasnji nosioci nacionalisticke ideologije i politike u ustasama i cetnicima vide sebe. Zato ih i velicaju. Po njima kuju odlikovanja, odrzavaju parastose, dodjeljuju njima i njihovim porodicama penzije, i sve to rade radi sebe, a ne njih. Nastoji se na sve nacine dokazivati da su sadasnji nacionalisticki pokreti najzad pronadjeni politicki oblik nacionalne emancipacije i buducnosti.

Javnosti se govori:"Sta je bilo, bilo je. Doslo je vrijeme opsteg pomirenja". A ti isti koji to pricaju, napravili su najvece zlocine u istoriji ovog podrucja. Po njihovoj logici, sada bismo mogli sahraniti u istu grobnicu i zrtve i dzelate u Buhenvaldu, Dahauu, Jasenovcu, Sumaricama... Po njima, mogli bismo sahraniti zajedno zrtve i dzelatei i iz ovog rata. Zamislite, nasta bi to izgledalo!

U velikom dijelu svijeta javio se neofasizam. Poslije raspada bipolarnog sistema on je krenuo u ofanzivu i zahvatio je i Balkan. Pomogao je domacim neofasistima da razbiju Jugoslaviju i da uspostave neofasisticke politicke rezime iz doba 1941-1945 godine. Ostalo im je jos da se "izmire" partizani, ustase, cetnici. Na tome su mnogo radili posljednjih godina ustaski i cetnicki pisci.

Partizani, ustase i cetnici su bili napomirljivi neprijatelji u drugom svjetskom ratu. Ali, potomci ustasa i cetnika su nesmetano postizali svoje ciljeve u struci, privredi, u organima vlasti, politici. Dakle, "pomirenje" je davno izvrseno. U ovim godinama "preokreta" taj odnos su narusili novi nosioci vlasti, koji su dugo pamtili. Oni danas zive partizane ponizavaju, sikaniraju, nasilno ih izbacuju iz stanova. Oduzeli su im prava koja su imali kao borci, ocrnili i odbacili partiznasko nasledje.

U Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Republike Srpske (Sl.glasnik br. 16/96) u clanu

  1. definiste se ko se smatra borcem i kaze da je to "lice koje je ucestvovalo u antifastistickoj borbi tokom 20. vijeka kao pripadnik srpske, crnogorske, vojske u otadzbini (cetnici), ili jugoslovenske vojske". Ako su stavili da su to i cetnici, mogli su staviti i ucesnici narodnooslobodilacke borbe 1941-1945. Nisu to mogli priznati, jer ne priznaju NOB-u.

U takvoj situaciji deplasirano je i cinicno insistirati na "pomirenju", jer je jedna strana do te mjere ponizena da nije partner za pomirenje. Podjele ce ostati u bicu naroda, u njegovoj psihologiji, pa i u prakticnom ponasanju i nece se moci izbrisati nikakvim aktom, odlukom ili zajednickim grobovima. Njih ce moci izbrisati samo vrijeme.

U Kalendaru godisnjica znacajnih licnosti i dogadjaja iz istorije srpskog naroda, koje treba proslaviti u 1996.godini (Sluzbeni glasnik RS br.15/96), Republika Srpska kao drzava i vladajuca SDS nastoje da falsifikuju i prekrajaju istoriju. Tako u tacki 3. Kalendara govori se o pocetku antifasisticke borbe srpskog naroda, koju su, navodno, zapoceli cetnici. U tacki 13. podsjeca se na 50 godina od ubistva Draze Mihajlovica i kaze da je on "bio prvi vodja oruzanog antifasistckog otpora u porobljenoj Evropi, prvi gerilac u Evropi!"

Ovako nesto su mogli napisati bestidni ljudni. Sta ce im reci one hiljade zivih Srba cije su najblize poklali cetnici po spisku "Z" (zaklati), cije su najblize predavali Njemcima, koje su ovi ubijali ili odvodili u logor, oni koji su gledali kako se cetnici na kamionima zajedno voze sa Njemcima, Talijanima i ustasama, pale srpske kuce i ubijaju zene, djecu i starce. Vec bi jednom trebalo reci u cemu je bio taj njihov "pocetak", koje su to akcije izveli cetnici 1941. godine protiv okupatora i pitati ih gdje se nalaze grobovi okupatora kojima su oni pruzili otpor.

Za vrijeme pete neprijateljske ofanzive na njemackom dokumentarnom filmu se vidi kako se u dolinu Sutjeske spustaju tri kolone: njemacka, ustaska i cetnicka i kako cetnici "procesljavaju" teren i ubijaju ranjene i iznemogle partizane. To su ti "prvoborci" 1941.godine!

U pojedinim mjestima u BiH dolazilo je do sporazuma izmedju cetnickih komandi i organa vlasti NDH o zajednickoj borbi protiv partizana. Takav sporazum je bio i izmedju vlasti NDH u Banjaluci i cetnika oko Banjaluke, koji su se po Banjaluci slobodno setali. Te odnose prihvatila je i vlada NDH svojom odlukom od 24.7.1942.godine.

Cetnicke komande priznavale su vlast NDH, a ova je prepustila kontrolu cetnicima u srpskim selima. To su cetnici nazivali "zastita srpskog naroda". Sto onda nisu zastitili srpska sela Draksenic i Motike od totalnog pokolja koji su izvrsile ustase uoci Bozica 1942. godine? Za sluzenje ustasama, svaki cetnik je po ugovoru dobijao dnevno 19 kuna i "streljivo". Tako su se na istoj strani nasli Njemci, Talijani, ustase i cetnici. To se vidi i na mnogim fotografijama u istorijskim arhivima.

General Nedic se jednom deklaracijom 1942.godine obraca srpskom narodu i u njoj velica Nijemce, kao "viteski i kulturan narod", koji je u Srbiju dosao "kao prijatelj", a ne okupator. U Srbiji Njemci nisu ni morali biti tako okrutni, jer su za njih to cinili Nedic, Ljotic, Kosta Pecanac i druge cetnicke vojvode. Nedic je za to "junastvo" u drugom svjetskom ratu u publikaciji "Ko su u istoriji bili najveci Srbi" svrstan medju stotinu!

Tako su i Hrvati medju najistaknutije Hrvate svrstali Stepinca, Milu Budaka i Kvaternika! I sve tako po nekoj simetriji.

Jedan istorijski i pravno osudjeni i pregazeni nacifasisticki i kvislinski pokret nastoji se rehabilitovati jer se na njegovoj ideologiji zasnivaju sadasnji nacionalisticki politicki rezimi. To je ideologija etnickog ciscenja, genocida, stvaranja nacionalnih drzava i ustanova i poistovjecivanja naroda i drzave.

(AIM) Mico Carevic (Autor je profesor Ustavnog prava u Banjaluci)