BOSANKA NA IZBORU MISS

Sarajevo Nov 23, 1996

BELMA, SAMA NA SVIJETU

AIM, SARAJEVO, 23.11.1966.

Uz burne proteste vjerskih, moralnih i ostalih cistunaca, pracenih cak i samospaljivanjem, i nestrpljenje trgovaca zenskom ljepotom, u Bangaloreu, cuvenom indijskom okupljalistu bjelosvjetskog dzetseta, u noci izmedju subote i nedjelje bice izabrana (zvanicna) najljepsa djevojska svijeta. Prvi put u svojoj istoriji Bosna i Hercegovina imace svoju zvanicnu predstavnicu na ovom vasaru ljepote: to je 18- godisnja Belma Zvrko, gimnazijalka iz Travnika, prva poslijeratna miss BiH.

Za Belmu bosanskohercegovacka javnost je prvi put cula pocetkom septembra ove godine, kada je simpaticna Travnicanka izabrana za najfotogenicniju - Sarajku. Mjesec dana kasnije Belma Zvrko jednoglasno je u Sarajevu izabrana za miss Bosne i Hercegovine. Svi koji su bili na priredbi na kojoj je Belma izabrana za najljepsu bili su sokirani niskim nivoom organizacije ovog dogadjaja, iza koga je stajao Studio "Nara Sayo" i njegova vlasnica Suzana Egonjic, koja je od Dzulije Morli iz Londona, prema vlastitom priznanju, za 50.000 dolara otkupila petogodisnje ekskluzivno pravo za izbor zvanicne miss BiH.

Provincijski primitivan nivo izbora najljepse bh. djevojker pratice i sve kasnije dogadjaje vezane za put Belme Zvrko u vrhove svjetske ljepote. No, najprije ko je Belma Zvrko?

Gimnazijalka, koja zivi u Travniku, a skolu pohadja u Zenici, dijete je roditelja koji su prije nesto vise od dvije decenije iz Sandzaka doselili u Travnik. U ovom gradu Belmin otac Hamid vlasnik je ekskluzivnog restorana "Pecina" - oko 250 kvadrata atraktivnog i supermoderno uredjenog prostora duboko pod planinom - dok je majka Mirsada vlasnica trgovine u centru ovog srednjobosanskog grada. Jedan Belmin amidza je vlasnik pekare u Travniku, a drugi, Husein Zvrko, direktor je u Sarajevskom "Grasu" i on je u vrhu porodicne piramide, ustrojene po strogim drevnim pravilima, tipicnim za ljude sandzackog porijekla. Dakle, porodica Zvrko veoma je bogata, samim tim i mocna, pa je, s te strane gledajuci, Belmin izbor za najljepsu u BiH malo koga iznenadio, iako je na takmicenju bilo i ljepsih od nje.

Uz titulu miss, Belma je od organizatora izbora dobila tortu, a od sponzora takmicenja - gomilu jeftine garderobe. Uoci odlaska u Zagreb

  • odakle je avionom odletjela u Hag, gdje su je "pod svoje" uzeli organizatori izbora za najljepsu djevojku planete i odveli u Bangalore - u sarajevskom restoranu "Bazeni", ciji su vlasnici braca Colpa, Suzana Egonjic je organizovala zvanican ispracaj Belme Zvrko na daleki put. Zamisljen kao spektakl, ispracaj je bio obicna sjedeljka, uz hranu i pice, uz prisustvo Belmine rodbine, nekoliko saradnika Suzane Egonjic, gomile plecatih mladica, mracna pogleda i tek cetiri-pet sarajevskih novinara.

Prilikom oficijelnog predstavljanja miss BiH, Belma Zvrko je pred mikrofon izasla u izguzvanoj odjeci (Suzana Egonjic: "Ona najvise voli bas ovaj komplet, sta ces!"), a kada je violinom htjela da dokaze svoju svestranost, ovako se obratila prisutnim: "A sada cu vam na violini odsvirati poznatu pjesmu 'Zute dunje' cuvenog Davorina Popovica!"

Sponzoru Belminog putovanja do Zagreba, sarajevskom "Centrotrans- busu", vlasnica "Naro Saye" je kazala da ce miss BiH do zracne luke Pleso pratiti gomila novinara, organizatora, rodjaka i prijatelja. Zato je najveci bh. prevoznik za tu priliku obezbijedio veliki superluksuzni autobus, kojim je u Zagreb otputovalo - devet osoba: Belma, njen otac Hamid, big amidza Huso, dvoje novinara, zvanicnik "Centrotrans-busa", dva vozaca ove firme i, jedva, Suzana Egonjic. Njena agencija platila je Belminu povratnu avionsku kartu Zagreb- Bombaj, a dzeparac je misici obezbijedio njen otac.

Belma Zvrko, kako je pricala novinarima, voli da "putuje": "Stalno putujem od Travnika do Zenice, cesto sam u Sarajevu, a prije rata, kad sam bila mala, mnogo sam putovala do Sandzaka, odakle su mi roditelji, a jednom cak do Ulcinja, gdje imamo rodbinu. Da, jednom sam putovala i do Umaga, to Vam je u Istri. Nikad u zivotu nisam sjela u avion!" - pricala je. No, bez obzira na tako oskudno putnicko iskustvo, Belma Zvrko je bez ikakve zvanicne pratnje otpremljena na suprotnu stranu planete. Doduse, cvrsto se na aerodromu Pleso drzala najljepse djevojke Republike Hrvatske, uzdajuci se da je makar ona ponijela - peglu.

Belma je sretno stigla u Bangalore, gdje je odmah ukljucena u masinu za cijedjenje dolara iz djevojacke ljepote. Tamo se takodjer nije odvajala od hrvatske misice i ekipe koja je stigla u njenoj pratnji.

Sama u bijelom svijetu, jedva je cekala 15. novembar, kada su u Bangalore trebalo da otputuju njen amidza Huso i Suzana Egonjic sa uobicajenom ekipom strucnjaka za dodatno uljepsavanje ljepotica. Medjutim, Suzana i ostali iz Studija "Nara Sayo" uopste nisu otputovali (oni ce Belmu docekati u Sarajevu). Otputovao je samo amidza Huso, ali se do 21. novembra nije pojavio u hotelu Hilton, gdje su smjestene sve ljepotice.

Tako ce mlada Travnicanka, prva zvanicna poslijeratna misss Bosne i Hercegovine, kako je novinaru AIM-a ispricao Belmin otac Hamid Zvrko, u Bangaloreu biti potpuno sama.

Na primjedbe zbog katastrofalno lose organizacije dogadjaja koji prate ulazak najljepse bh. djevojke u svijet ljepote i biznisa, Suzana Egonjic ovako je odgovorila: "E, moj gospodine, da Vi samo znate kroz sta sve ja prolazim da bih lijepe djevojke naucila necemu i sacuvala ih od ulice i drugih poroka! Bicu najsretnija kad se sve ovo zavrsi i kad se rijesim ekskluzivnog prava za izbor miss Bosne i Hercegovine. Eto, sretna sam sto sam ziva, bukvalno, sto od mafije nisam dobila noz u ledja. Nemate pojma koliko su mu ove godine kostali samo tjelohranitelji za djevojke. Sve je tako skupo, a zarada nikakva. Vjerujte mi, Belmi je najlakse..."

U to je zaista tesko povjerovati. Zato: Belma, sretno u Bangaloreou, a narocito u Tvojoj Bosni, gdje se jos uvijek pozdravlja sa "Cuvaj se!" i gdje desetine novcanika zeljno cekaju Tvoju ljepotu.

Ibro KOVACEVIC