OSUMNJICEN ZA RATNE ZLOCINE

Sarajevo Nov 20, 1996

U Tuzli pocelo sudjenje Dragi Ilicu

AIM, TUZLA, 20.11.96. Jucer je pred velikim vijecem Viseg suda u Tuzli, kojem predsjedava Rozalija Dzanic, pocelo sudjenje Dragi Ilicu (44), rodjenom u Potpeci kod Srebrenika.Optuzba ga tereti da je u vremenu od oktobra 1992. Do 21. jula 1994. godine - kao zamjenik komandanta Logora u Batkovicu (14 kilometara udaljenom od Bijeljine) pocinio ratne zlocine nad zatocenim civilima i vojnim zarobljenicima Armije BiH. Prema tekstu optuznice Ilic je radio protivno odredbama Cetvrte zenevske konvencije o zastiti civila za vrijeme rata, te Trece zenevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.Ilicu je pocelo sudjenje po zakonima BiH za krivicno djelo ratnog zlocina po clanu 142. stav jedan, preuzetog iz KZ SFRJ i isto djelo za ratne zarobljenike iz clana 144. istog preuzetog KZ.

Interesantno je da je tokom dosadasnjeg postupka optuznicu pregledao i Medjunarodni tribunal u Haagu, te dao saglasnost da se osumnjicenom Dragi Ilicu sudi na Visem sudu u Tuzli.

Prvog dana sudjenja zastupnik optuznice Alija Sukalic procitao je optuznicu od desetak strana i predlozio sezdesetak svjedoka - prezivjelih logorasa, koji su jos tokom istrage dali iskaz. Branilac osumnjicenog Ilica, Dusan Kalaba, advokat iz Sarajeva, vec na prvoj raspravi radi odbrane svog sticenika predlozio je Sudu da saslusa 11 svjedoka, takodjer prezivjelih logorasa - Hrvata i Bosnjaka.

Za hapsenje i istragu nad osumnjicenim Dragom Ilicem javnost u Tuzli nije nista znala, a tek se iz medija doznalo za pocetak sudjenja. Dosad je odrzana samo jedna rasprava, na kojoj je procitana optuznica, a osumnjiceni dao kraci iskaz. Sudjenje ce biti nastavljeno u naredni ponedjeljak kada je predvidjeno saslusanje tri prva svjedoka.

Sta se stavlja na teret optuzenom Dragi Ilicu? Optuznica ga tereti da je za vrijeme obavljanja funkcije zamjenika komandanta Logora - u prosjeku 1.000 do 1.500 Bosnjaka i Hrvata - upucivao zatocenike na prisilni rad na poljoprivredna dobra, na kopanje rovova i transeja, te prenosenje municije na prvim linijama vojske Republike Srpske, gdje su neki ranjeni, a neki i poginuli; zatocenike drzao u logorima bez dovoljno hrane, vode i u stravicnim smjestajnim uvjetima...Zatocenici su spavali na betonu prekrivenom malim kolicinama slame, u prostorima zimi nedovoljno zagrijavanim, bez skoro ikakvih higijenskih uvjeta. Neke od njih je sam mucio, tukao pesnicama, pendrekom i drskom od pistolja, pojedine vezao u krugu logora i tukao sam, ili sa komandirima vodova obezbjedjenja - Milenkom Lujicem i Miloradom Osapovicem, zbog cega su neki i podlegli, a neki ostali invalidi...Takodje ga terete za smrt izvjesnog Huseina iz Tuzle, te smatraju odgovornim za smrt dva Bosnjaka iz Krajine...U sustini, optuzba ga tereti da je sam ili sa drugim osobama mucio zatocene, te da ih je drzao u neljudskim uvjetima, a nista nie poduzimao da ih zastiti, kako to nalazu norme medjunarodnog i prava BiH.

  • Nisam nikoga mucio, niti tukao.Samo sam jednom udario dva-tri samara zarobljeniku, te drugog svezao koji je pokusao da sam sebi sijece vene. Nisam nikog vezao za stubove i tukao, niti sam niti u drustvu s drugima.Nisam prisiljavao druge logorase da gledaju takve scene, rekao je Drago Ilic, odgovarajuci na navode optuzbe.

U svom iskazu osumnjiceni Ilic je kazao da je kao rezervni vodnik u bivsoj JNA pozvan u rezervni sastav marta 1992. godine. U civilu je bio vozac, zaposlen u tuzlanskom "Transservisu". Iz Tuzle je sa formacijama bivse JNA otisao 15. maja l992. godine, kada je u Tuzli pocela oruzana borba. Nakon toga u Bijeljini je prekomandiran u vojnu policiju. Kao pripadnik vojne policije upucen je na sluzbu u Logor Batkovic.

  • U pocetku su logor cuvali vojnici JNA. Kasnije su ga preuzeli pripadnici TO Republike srpske, koja je prerasla u vojsku RS. Logorase nisam tukao. Nakon 15-20 dana saznao sam da neki tuku logorase. O tome sam izvijestio komandanta logora Djoku Vasiljevica. Nista vise nisam mogao uciniti za zarobljene, kazao je tokom pretresa Drago Ilic.

Optuzeni je negirao navode iz optuznice da je bio zamjenik komandanta logora. Tvrdi da je samo dezurao, dok je drugi dezurni bio Aleksandar Djuric - Aco, a red su odrzavali cuvari i vojnici iz vodova za obezbjedjenje logora. Za mnoge navode iz optuznice tvrdi da se to nije dogadjalo u njegovoj smjeni, ali da je za neke dogadjaje cuo od ostalih sluzbenika logora. Negirao je optuzbe o slanju zatocenih na borbene linije.

  • Zatvorenike su ujutro vodili cuvari na sjecu drva. U tome ja nisam ucestvovao. Cuo sam da su do podne sjekli drva, a popodne su ih vodili na front. Cim sam to saznao, obavijestio sam komandanta logora. S obzirom na poslove koje sam obavljao, nista vise nisam mogao uciniti za zatvorenike, kazao je Drago Ilic.

Optuzeni je negirao da je u logoru Batkovic stalno bilo 1.000 do 1.500 zatocenika: "Zarobljeni su bili smjesteni u dva objekta koja su ranije sluzila kao silosi za psenicu. Ti objekti su s jedne strane imali uske prozore, ali visoko na zidu. U tim silosima je bilo po oko 350 zarobljenih".

Jesu li uvjeti smjestaja bili kao i kod vojnika Republike Srpske, pitao je tuzilac: "Ma, ne. Gdje ce biti isti uslovi u logoru i kod vojske, ili strazara", odgovorio je Ilic. Pri tome je tvrdio da su u svakom silosu bile po tri-cetiri pecice, da im je dovozen ugalj, ali da se silosi nisu mogli zagrijati kako treba.

  • Zarobljenika Ilijaza Bakica nisam tukao, nisam ga izveo iz prostorija na krug logora.Po njega je dosla vojna policija iz Prve semberske. Izveli su ga pretresli i kod njega nasli neke papire o rasporedu pusaka i drugim materijalima u logoru. Oni su ga tukli. Niti sam ga tukao, niti sam prisiljavao druge zarobljenike da to gledaju, rekao je Ilic odgovarajuci na pitanje tuzioca.

Odgovarajuci dalje na pitanja optuzbe, Drago Ilic je tvrdio da mu pri dovodjenju novih zarobljenika niko nije davao njihova dokumenta, niti je objasnjavao - zasto su dovedeni u logor. Cuo je samo "da su doveli Muslimane iz Brezova polja, da ih ne bi pobila vojska Republike Srpske koja je kroz to naselje prolazila. Kasnije su te zarobljenike zamijenili za Srbe sa prostora koje je kontrolisala Armija BiH."

Optuzeni je potvrdio da u logoru nije bilo propisanog kucnog reda, vec da su pravila odredjivali nadlezni po hijerarhiji. Branio se da nije mogao uticati na obim i kvalitet ishrane i smjestaja zatocenika, jer to nije bilo u njegovoj nadleznosti. O umorstvu dvojice Bosnjaka iz Krajine kaze da je samo upoznat i to licno: "Nisam bio u smjeni, ali sam pozvan da vidim sta se desilo sa dva zarobljenika kod 'Zitokombinata' u Bijeljini. Tamo sam vidio dva Muslimana iz Krajine, jednog ubijenog, a drugog zaklanog. Cuo sam da su to ucinili vojnici jedne krajiske jedinice, koji su prepoznali zarobljene. Ubijene sam stavio u korito radi transporta sa mjesta nesrece", kazao je Ilic.

Na pitanje svog branitelja Dusana Kalabe, optuzeni Drago Ilic je na Sudu rekao da su ga dvojica pripadnika CSB iz Srebrenika, nakon hapsenja odveli u Kamenolom Srebrenik, gdje su ga tukli. Jedan je sa njim isao i u Tuzlu - radi pratnje - i ponovo ga tukao.

  • U CSB Tuzla niko me nije tukao, osim ovoga sto sam rekao za pripadnike CSB Srebrenik, koji su inace bili u civilu, kazao je Drago Ilic.

Pretres optuzenom Dragi Ilicu nastavlja se slijedece sedmice na Visem sudu u Tuzli.

Vehid JAHIC