RASELJENI HRVATI KONJICA

Sarajevo Nov 13, 1996

OPTUZBE IZETBEGOVICA

Sarajevo,13.11.96. (AIM)- Ovih dana u Sarajevu se pojavila nevelika "brosura", formata A 4, sa pedeset stranica. Radi se o svojevrsnoj optuznici, naslovljenoj sa "Ratni zlocini Alije Izetbegovica, dr. Safeta Cibe and comp. nad Hrvatima opcine Konjic tijekom 1993. godine" Na koricama u razmjeru 1:200.000 sire podrucje Konica, motto Vergilija " Animus meminisse horret" /Duh mi se uzasava kad se sjetim/ i stambilj izdavaca u gornjem dijelu Bosna i hercegovina, Hrvatska republika Herceg- Bosna, a u donjem Opcinski odbor Konjic raseljenih Hrvata BiH- Mostar, Zajednica prognanih izbjeglica, a u sredini stambilja silueta zene izbjeglice sa zavezljajem na ramenu i djetetom koje vodi sa sobom.

Prva stranica "uredno protokolisana" BiH, Federacija Bosne i Hercegovine, broj 01-250/96. Konjic/Mostar: 1.III. 1996. Slijedi velikim slovima PISMO TUZITELJU MEDjUNARODNOG SUDA ZA RATNE ZLOCINE, HAAG. U oci upada i takodjer velikim masnim slovima ispisana KRIVICNA PRIJAVA PROTIV ALIJE IZETBEGOVICA, Dr SAFETA CIBE and comp. za pocinjena krivicna djela protiv covjecanstva i medjunarodnog ratnog prava po zenevskim konvencijama iz 1949.

Tu je i napomena da su opisali samo dio konkretnih ratnih zlocina muslimanske vojske Alije Izetbegovica nad Hrvatima opcine Konjic tijekom 1993. godine, uz opasku, malo ne samo stilski nego i sadrzajno nespretnu, da se govori o "muslimanskoj vojsci islama, ali se tu misli samo na vojsku Alije Izetbegovica, koji su pocinili opisane i neopisane zlocine i to nisu izvrsili istinski vjernici islama, stovatelji Kur'ana, jer je islam vjera tolerancije i u svetoj knjizi Kur'anu izricito se zabranjuje prolijevanje neduzne krvi bez obzira na vjerui, nacionalnost, rasu". Ovo uvjerenje se u knjizi, kako se kaze, argumentira uglavnom izvadcima iz Islamske deklaracije Alije Izetbegovica, iz 1970, odnosno po autoru, iz dzumadel-ula 1390, kao i izvadcima o sudjenju i odbrani Alije Izetbegovica koji se iz focanskog zatvora 1986. obraca Saveznom javnom tuziocu u Beogradu.

Jednu trecinu ove optuznice cini registrovanje, kako navode, konkretnih zlocina MOS-a nad pripadnicima HVO-a i civilnim stanovnistvom u konjickoj opcini. Sve po ovim sastavljacima optuznice pocinje 20.III 1993. kada "Alija Izetbegovic naredjuje stravicne ratne zlocine, aktivira FERMAN sa Sotonskog sabata na vrhu iz rane jeseni 1992. godine. U organizaciji ministarstva odbrane i unutarnjih poslova RBiH, u Jablanici, 20.III.1993. voni komandanti brigada i nacelnici policijskih postaja : Konjica, Jablanice, Prozora i Hadzica donose plan o jos jednoj muslimanskoj okupaciji Hercegovine, od Konjica do sinjeg mora". Kao dokaz ove tvrdnje navode prilozeni dokument broj 3. Radi se o zapisniku, strogo povjerljivom, a u vezi odbrane zemlje u kome se kaze, izmedju ostaloga, "Nakon analiziranja vojno-bezbjednosnog stanja, na slobodnim teritorijama pomenutih opstina, utvrdjeno je da se u posljednje vrijema, a narocito od pocetka nastavka pregovora u Njujorku znatno pogorsava odnos izmedju HVO i legalne drzavne vlasti Republike BiH i Armije R BiH na navedenom prostoru. Razlozi za to su sto HVO silom uspostavlja paralelnu vlast, sto se ocituje kroz: provodjenje poreskog sistema, kontrola protoka robe i ljudi gdje su ispoljene nezakonite radnje privodjenja vlasnika privatnih radnji radi prisilnog oporezivanja (porez je visi od 50 posto kupljene robe), prisvajanje repro-materijala DP "Igman" i drugih i isticanje na vozila registarskih tablica tzv.v. Herceg - Bosne..."

A kako su se "stvari sredjivale", po piscima ove optuznice, vidi se iz poimenicnog navodjenja 91 ubijenog Hrvata, pripadnika HVO ili civila. Registruje se mjesto(zaselak), ime zrtve, godina rodjenja, a najcesce se navodi i izvrsilac ili prisutni MOS- ovac. Tako na primjer," 18.4. 1993. tisuce MOS-ovaca upadaju u hrvatska sela. Galjevo Borovac, Repovicu..., desna strana ulaza u grad Konjic iz Sarajeva, panika civilnog stanovnistva, bijeg, hvatan je i premlacivanje, sve je u dimu, pa i grad Konjic - opljackano i zapaljeno 38 hrvatskih kuca, svirepo umaraju : Matu Azinovica i Apoloniju (Nikole) Azinovic, koju je umorio Muharem Habibija. 24. 4. 1993. u selo Bjelovcina MOS-ovci upadaju u kucu Mate Solde i kolju Matu Soldu,rodjenu 1930, civila, i njegovu suprugu Ivku Soldu, rodjenu 1931. civila...

I tako redom, a iza svega pored prvooptuzenog Izetbegovica, po njima stoji i lokalni ljekar Safet Cibo (danas radi u Klinickom centru u Sarajevu), koga u ovoj brosuri nazivaju "satrapom sjeverne Hercegovine. Licno ga je Izetbegovic postavio za predsjednika ratnih predsjednistava opcina Konjic, Jablanica i Prozor, a "na dusu" mu se posebno stavlja odnos prema zarobljenim pripadnicima HVO-a u logoru Musala u Konjicu.

Sve u svemu, anonimni sastavljaci ove stampane brosure se uzdaju u "stovanog gospodina tuzitelja ", uz napomenu da stoje "i dalje na usluzi i kooperativnosti, kako bi Medjunarodni sud za ratne zlocine u Haagu dosao do pune istine o zlocinima i primjerno kaznio one koji su ih naredili ili izvrsili". Jedino novinari, pa tako ni saradnik AIM-a nisu u prilici da dodju ni do jednog sastavljaca optuznice, koja se sto javno, sto tajno, ipak prelistava i cita.

Senada KOSO