KONACNO KONSTITUIRAN PARLAMENT FEDERACIJE

Sarajevo Nov 7, 1996

DOBAR DAN, DRAGI BOLESNICI

AIM, SARAJEVO, 7.11.96. Federacija Bosne i Hercegovine u srijedu je u Sarajevu, na konstituirajucoj sjednici Parlamenta, konacno dobila zvanicna obiljezja - grb i zastavu. Vecinom glasova u oba doma novoizabranoga parlamenta usvojena su rjesenja koja su "kreirali" predsjednik BiH Alija Izetbegovic, predsjednik Federacije Kresimir Zubak i zamjenik visokog povjerenika Medjunarodne zajednice Mihail Steiner. Tako su poslanici na prvoj sjednici uradili ono sto su zastupnici u ranijoj, Ustavotvornoj skupstini usuglasavali sedam mjeseci, na bezbroj komisija i uz pomoc cak javno raspisanog natjecaja.

Nova obiljezja Federacija Bosne i Hercegovine predstavljena su grbom podijeljenim na dva dijela. U gornjem se nalazi stit zelene boje sa zlatnim ljiljanom i povijesni grb Hrvata sa 25 crveno - bijelih polja. Donja polovina je plave boje, na njoj su u krugu poredane deset sestokrakih zvijezda, sto predstavlja s jedne strane aluziju na europske asocijacije, a s druge 10 federalnih jedinica odnosno kantona.

Konsultativna sjednica Parlamenta Federacije imala je uglavnom svecarski karakter, koji je podrazumijevao verificiranje mandata izabranih poslanika i polaganje svecane izjave svih 140 poslanika i zastupnika Predstavnickoga doma. Od ukupnoga broja 78 su clanovi SDA, 36 iz HDZ, Zdruzenoj listi pripada 11 mandata, Stranci za BiH 10, dok Demokratska narodna zajednica ima tri, a Hrvatska stranka prava dva poslanika.

Izvjestaj verifikacjske komisije bio je povod za reagiranje Mirsada Veladzica, clana Stranke demokratske akcije, inace guvernera Unsko-sanskog kantona, koji je ostro protestirao zbog prisustva clanova DNZ na zasjedanju. On je DNZ-ovce nazvao zlocincima i pozvao poslanike da ih iskljuce iz rada Skukpstine, a "organe gonjenja", kako veli, da rade svoj posao.

"Nisam zlocinac i zato preporucujem da odlucujete po svojoj savjesti", kazao je za govornicom Ibrahim Djedovic, clan DNZ. "Smatram da je parlament mjesto gdje trebamo razgovarati. Ja sam spreman odgovarati po zakonu. Ali ovdje sam zato sto je mojim kolegama i meni mandat dao narod".

No, to nije bilo dosta Alagi Topicu (SDA) iz Cazina, koji je ustvrdio da je Djedovic osobno odgovoran za smrt preko 3 tisuce kladuskih Bosnjaka, da je jedan od prvih organizatora rusenja legalne vlasti u tom kraju, kao i jedan od najvjernijih "cetnickih" suradnika.

Raspravu izmedju SDA i DNZ prekinuo je ( privremeni) predsjedavajuci Abdulah Konjicija. On je istakao da se ne moze suditi na osnovu dvije izjave i da postoje sudski organi, koji mogu na osnovu dokaza omoguciti Mandatsko-imunitetskoj komisiji Skupstine da iskljuce clanove DNZ iz Skupstine.

Inace, zacijedanje Skupstine i ovoga puta bilo je - vec vidjeno. Nakon gotovo svakih petnaestak minuta po jedna pauza koja obicno traje vise nego i samo zasjedanje. Poslanici se malo bune pa onda i popustaju. Svaka pauza je obicno prilika za razmjenjivanje stranackih ideja. Onoga sto se inace radi na klubovima poslanika ili stranackim sastancima.

O samom predsjedavajucem, Abdulaui Konjiciji, inace nekada uvazenom lijecniku ,treba potrositi i koji redak. Na ovu funkciju (srecom, privremeno) izabran je kao najstariji poslanik. Istina, velika cast za njega, ali velika sramota i za Skupstinu. Gospodin Konjicija lose vlada skupstinskom procedurom, a ruku na srce, povremeno smetne s uma i gdje se nalazi. Tako je na konstituirajucoj sjednici nekoliko puta zaboravio da li se ili nije glasalo o pojedinom prijedlogu, a bilo je i zapazanja da je "vecina jednoglasno s 11 glasova protiv usvojila" neki prijedlog. Pazljiviji promatraci trde da je na pocetku poslanike pozdravio rijecima - "Dragi bolesnici!"

U Domu naroda po 30 mjesta pripalo je Bosnjacima i Hrvatima, a preostala cetiri ostalima. U ovom domu najvise zastupnika ima HDZ ( 30), SDA ima 27, a Stranka za BiH 5, a Zdruzena lista ima dva mandata.

Za predsjedavajuceg je izabran dosadasnji predsjednik skupstine Fedracije Mariofil Ljubic, a njegov zamjenik je kandidat SDA Mirsad Ceman.

Nakon konsituiranja federalnog parlamenta Stranka za Bih uputila je javni protest zbog izostavljanja imena drzave Bosne i Hercegovine iz teksta svecane izjave. U protestu se istice da poslanicima ove stranke tijekom sjednice nije data mogucnost da interveniraju zbog ovoga propusta.

Senka KURTOVIC