OTKUP STANOVA U FEDERACIJI BiH

Sarajevo Nov 4, 1996

METAR KVADRATNI - 100 DEM?

AIM, SARAJEVO, 4.11.96. Dugo najavljivani i ocekivani zakon po kojem ce gradjani Federacije BiH moci otkupljivati stanove na kojima postoji stanarsko pravo, uskoro bi trebao ugledati svjetlo dana. Vlada Federacije nedavno je usvojila Prijedlog ovog zakona koji je u javnosti izazvao veliko interesovanje.

Zakon polazi od toga da stan mogu otkupljivati nosioci stanarskog prava koji su sa vlasnikom stana sklopili ugovor, odnosno, clanovi njihove uze obitelji. Zakon, medjutim, ne precizira vrlo aktuelnu temu hoce li se prilikom otkupa stanova uzimati u obzir njihovi predratni nosioci stanarskog prava koji tokom rata nisu boravili u svojim stanovima. Odnosno, hoce li se privremenim korisnicima stanova izdati trajna rjesenja cime bi se zapravo ne samo onemogucio otkup stanova onima koji su ih koristili prije rata vec i povratak u zemlju.

Da je rijec o velikom broju ljudi koji ce na neki nacin biti osteceni ukoliko se ne rijesi ovo pitanje govori i podatak da je samo u Sarajevu vise od 12.000 stanova koje su tokom rata koristili privremeni stanari. To im je omogucio zakon o napustenim stanovima iz 1992. godine, na ciju nezakonitost i potrebu izmjene je nedavno ukazao i visoki predstavnik Karl Bildt. Medjutim, da li su vladajuce strukture u Federaciji ista ucinile po pitanju omogucavanja predratnim stanarima da se vrate u svoje domove, u javnosti se malo zna. S druge pak strane sve se vise, kao javna tajna, govori o tome da bi veliki broj privremenih rjesenja, njih samo oko 9.000 u Sarajevu, ukoro moglo da postanu trajna.

I dok se ta dilema ne razjasni gradjani Federacije koji su nosioci stanarskog prava u ovom trenutku preracunavaju se u skladu sa prijedlogom pomenutog zakona po kojoj cijeni ce ih moci otkupljivati.

Pocetna gradjevinska vrijednost stana iznosi 600 DEM po metru kvadratnom s tim sto ona u startu moze biti do 20 odsto manja ili veca zavisno od lokacije gdje se stan nalazi, opremljenosti stana, katnosti.

Zakon je potom predvidio da se vrijednost stana umanji i za vlastita sredstva koja su njegovi korisnici ulagali i to najvise 30 odsto od gradjevinske vrijednosti stana. Vrijednost stana umanjuje se i po osnovu amortizacije po stopi od 1 odsto godisnje a najvise do 60 procenata. Kupcu se priznaje i radni staz u visini od po 1 odsto godisnje, a popust po osnovu toga supruznicima koji otkupljuju stan zajedno obracunava se kumulativno, a najvise do 75 posto.

Zakon je predvidio i popust od 0,25 procenata za svaki mjesec proveden u Armiji RBiH i HVO, te Policiji, odnosno, 0,12 posto za svaki mjesec proveden na radnoj obavezi za vrijeme ratnog stanja. Predvidjeni su i posebni popusti i to 100 posto kada stan otkupljuju malodobna i djeca na redovnom skolovanju ciji su roditelji stradali u ratu, te osobama koje su ratni vojni invalidi sa najmanje 90 posto tjelesnog ostecenja. Popust od 75 odsto predvidjen je za osobe kojima su u domovinskom ratu poginula dva ili vise clanova obiteljskog domacinstva i supruzniku nosiocu stanarskog prava koji je poginuo ako zivi u obiteljskom domacinstvu s predskolskim, usvojenim djetetom. Supruzniku nosioca stanarskog prava koji je poginuo u ratu, ratnim vojnim i civilnim invalidima rata sa tjelesnim ostecenjem od 60 do 90 odsto, te roditelju kojem je dijete s kojim je zivio poginulo u ratu, priznaje se popust od 50 odsto pri kupovini stana. Vojni ili civilni invalidi rata sa tjelesnim ostecenjem od 20 do 50 posto imace popust od 25 posto.

Placanje otkupne cijene stana, prema Prijedlogu zakona, moci ce se vrsiti novcem i certifikatima po osnovu potrazivanja gradjana, a koji su utvrdjeni posebnim propisima. Zakon u ovom dijelu nigdje izricito ne govori da li certifikati podrazumjevaju i placanje stana deviznim vojnim knjizicama. I dok jedni, hrvatski predstavnici u vlasti, tvrde da ce se koristenje vojnih deviznih knjizica utvrditi odredjenim propisima, drugi (bosnjacki predstavnici) kategoricni su u tome da je zakon predvidio i tu mogucnost. Razlike partnerskih SDA i HDZ po ovom pitanju odnose se na nerijeseni status pripadnika HVO kod dodjele deviznih vojnih knjizica. Ovo ce, medjurim, do konacnog usvajanja zakona morati biti rijeseno, a imaoci deviznih vojnih knjizica, pripadnici Armije RBiH nadaju se da ce ih moci koristiti u svrhu kupovine stana.

Kada se placanje vrsi novcem, certifikatima po osnovu devizne stednje i restitucije cijena stana se umanjuje za 30 odsto utvrdjene otkupne cijene. Rok otplate stana ne moze biti duzi od 25 godina, a placat ce se u 25 jednakih godisnjih obroka sa 1 posto godisnje kamate.

Clanom 39. pomenutog zakona utvrdjeno je da ce nosiocima stanarskog prava koji su zakljucili ugovor o otkupu stana na osnovu Zakona o obezbjedjenju u JNA i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima i duznostima deviznih organa u pogledu sredstava u drustvenoj svojini koji oni koriste ("Sl. list SFRJ" broj 84/90), a koji su neprekidno koristili stanove, prilikom zakljucivanja ugovora o prodaji stana priznati revalorizirani iznos otplacene cijene.

Bilo kako bilo, grube procjene govore da bi cijena kvadratnog metra stana racunajuci predvidjene povlastice ustvari mogla iznositi izmedju 80 i 100 DEM. To znaci da bi stan od nekih 60 kvadratnih metara mogao kostati oko 6.000 njemackih maraka.

Mirjana MICEVSKA