PROJEKT POVRATKA IZBJEGLICA

Sarajevo Oct 30, 1996

U PROGONSTVU NEMA ZIVOTA

AIM, TUZLA, 30.10.96. Prije par dana Forum gradjana Tuzla - u saradnji sa Helsinskim komitetom iz Bijeljine - poceo je evidenciju prognanih Bosnjaka koji se zele vratiti u Bijeljinu i Republiku srpsku. Do danas se prijavilo oko 1.500 domacinstava sa oko 5.500 clanova. Iz dana u dan u prostorijama Foruma gradjana Tuzla dolazi sve vise prognanih Bosnjaka. Javljaju se gradjani koji su - prije rata - zivili na raznim prostorima, ali u ovom slucaju u evidenciju se uvode samo Bosnjaci iz opcine Bijeljina. U obradi podataka pomoc pruza i Odbor za zastitu ljudskih prava u Tuzli.

Paralelnu akciju vode prognani Srbi u Bijeljini, ali se o tome manje prica zbog bojazni od tamosnjih lokalnih vlasti.Zbog ove akcije Foruma gradjana Tuzla, objasnjenje je trazio i Ured UNHCR-a u Tuzli, ciji predstavnici zasad vode akcije za povratak prognanih samo na prostorima separacije medju entitetima.

Otkud iznenadna zainteresiranost prognanih za suradnju sa Forumom gradjana i ostalim nevladinim organizacijama na prostorima Bosne i Hercegovine.

  • Ja sam Alija Mujkanovic (26) sin Mustafe iz Janje.Vec nekoliko godina zivim prognanickim zivotom u Tinji - selu na putu Tuzla-Srebrenik.U progonstvu nema zivota.Na tudjem nisi covjek.Vlasti stalno obecavaju da cemo se vratiti, ali na tome ne rade skoro nista.Forum gradjana je prva institucija koja pokusava nesto konkretno uraditi.Zato sam dosao da se prijavim.Bio bih srecan ako ovakvih institucija ima i u Bijeljini, jer se vecina i prognanih Srba zeli vratiti na svoje.Taj povratak izgleda nije po volji samo vlasti, a obicni gradjani jedva cekaju, kazuje nam Alija Mujkanovic koji je za povratak prijavio oca Mustafu, suprugu Sabiru, te kcerke Eminu i Aldinu.

Prognani Bosnjaci iz Janje i Bijeljine dolaze iz svih opcina Tuzlansko-podrinjskog kantona i prijavljuju se za povratak. Alija Aganovic dosao je iz Dobasnice, Mehmed Djezic iz Zivinica,Mehmed Bilalic iz Dubrava...

U razgovoru sa prognanicima koji se prijavljuju za povratak culi smo dosta kritika na racun vlasti u BiH, na racun medjunarodnih institucija.Prognani smatraju da se nadlezne drzavne i medjunarodne institucije - malo ili nikako - ne angaziraju na planu povratka prognanih.Smatraju da na prostorima Federacije drzavni organi pruzaju samo deklarativnu podrsku, ali nista konkretno ne cine, dok vlasti u Republici srpskoj nece cak ni da razgovaraju o mogucnostima povratka.Prognanici ne zele da budu citirani, ali pretpostavljaju da vlasti u oba entiteta prakticno trguju sa imovinom prognanih, u cilju ucvrscivanja svojih rezima.One imovinu nesrecnih prognanika daju svojim sljedbenicima, uvlaceci tako veliki broj gradjana u kriminal i otimacinu.U slucaju povratka prognanih rezimi u oba entiteta bi izgubili dobar dio mogucnosti za manipulaciju sa populacijom kojoj su "na grbac". Cudno im je i ponasanje medjunarodnih faktora, od kojih su - nakon Dejtona - ocekivali radikalniji pritisak na strukture vlasti, koje po boljsevickom receptu zadrzavaju pravo manipulacije tudjim vlasnistvom, koje su otimale njihove vojne formacije.

-Nama je dosta kriminalaca koji zele vladati i manipulirati tudjim sudbinama.Zato su nam "oci uprte" u nevladine organizacije poput Foruma gradjana.Kad bi neko pitao sve prognanike na svim prostorima, svaki bi kazao - povratak mi je najveca zelja.Medjutim, mora se javno reci, to onemogucavaju vlasti, koje podrzavaju i neki medjunarodni faktori, kaze jedan anonimni prognanik, koji se nada povratku.

U ovom poslu Forum gradjana Tuzla koordinira sa Helsinskim komitetom za ljudska prava u Bijeljini na cijem je celu Branko Todorovic.

  • Mi nemamo prerogativa da naredimo povratak.Ali, svojim aktivnostima zelimo skrenuti paznju svim odgovornim faktorima da se zelje obicnih gradjana na prostorima Bosne i Hercegovine, odbijaju od tvrdoglavih i totalitarnih vlasti na svim prostorima.Manipuliranje sa sudbinom prognanika je civilizacijska sramota.Toga sve vise postaju svjesni gradjani na svim prostorima.Civilni pokreti jacaju iz dana u dan.Ostvarili smo kontakte sa mnogim nevladinim organizacijama sirom BiH, a ovu akciju vodimo na relaciji Bijeljina - Tuzla.Nadamo se uskoro slicnim aktivnostima i za druga mjesta.Interes za povratak pokazuju i Srbi na svim prostorima Republike srpske, kaze Vehid Sehic.

Ured UNHCR-a u Tuzli prakticno je trazio objaznjenja od Foruma gradjana u vezi s ovom akcijom.Nakon sastanka Vehida Sehica i novog sefa UNHCR-a u Tuzli Santjaga Romera, sve je razjasnjeno.Mandat za povratak prognanih ima UNHCR, a njihovi aktivisti zasad rade samo na povratku svih prognanika u zone separacije medju entitetima, dok ce u narednoj fazi zapoceti aktivnosti na povratku prognanih u ostale krajeve oba entiteta.

U zapocetom projektu poticaja povratka prognanih Forum gradjana iz Tuzle potice i neposredne kontakte prognanika u Tuzli i Bijeljini.Njima se cesto pridruzuju i domaci Srbi, odnosno Bosnjaci kojima je pravo na posjed privatne imovine normalna civilizacijska norma, za razliku od balkanskih vlastodrzaca, koji jos uvijek primjenjuju Staljinove metode raseljavanja cijelih populacija. U neposrednim kontaktima obicni gradjani podrzavaju nastojanja prognanika za povratkom.Ti kontakti su sve cesci, a raspolozenje javnog mnjenja na obje strane ide u prilog zeljama prognanika. Drzavne vlasti u oba entiteta svojim nemarnim odnosom prema sudbini prognanika sve vise gube podrsku medju obicnim gradjanima. O tome svjedoci i zelja mnogih prognanika, koji cesto govore: "Sta vise Karl Bildt ceka sa donosenjem Zakona o napustenoj imovini.Ako to on i medjunarodna zajednica ne rijesi, ove nase vlasti nece nikad".

Vehid JAHIC