NAKON NEDOLASKA SRPSKIH ZASTUPNIKA U SARAJEVO

Sarajevo Oct 9, 1996

POZURITI NA SLIJEDECI SASTANAK

AIM, SARAJEVO, 9.10.96. Poigravanje izabranih predstavnika SDS-a u novu vlast s medjunarodnom zajednicom, nastavlja se naocigled domace i inostrane javnosti. Svoje pravo lice i namjere poslanici Zastupnickog doma Parlamenta BiH iz Republike Srpske, te clan Predsjednistva Momcilo Krajisnik, jos jednom su pokazali nedolaskom u Sarajevo proteklog vikenda na svecanu inauguraciju Zastupnickog doma Parlamenta i Predsjednistva BiH.

Visokom predstavniku Karlu Biltu, s jedne strane, desilo se ono sto je malo ko vjerovao s obzirom na njegove ingerencije koje ima u provedbi Daytonskog sporazuma. Miniran mu je pokusaj ozvanicenja rada Parlamenta i Predsjednistva BiH i samim tim zazivljavanje rada zajednickih institucija. Odnosno, dogodilo mu se ono cega su se mnogi pribojavali - da se srpski poslanici i sam Krajisnik nece pojaviti u Narodnom pozoristu na pomenutoj ceremoniji, i time pokazati zapravo da I dalje ne prihvataju Dayton.

Pripreme za svecanu inauguraciju izvrsene su po svjetskom receptu, pocev od unutrasnjeg dekora, pozivnica, pa do ucesca Sarajevske filharmonije i izvanrednog, pomalo i iritirajuceg, obezbjedjenja. Mjesto odrzavanja inauguracije, Narodno pozoriste, koje je, eto, ispalo razlogom nedolaska Srba, odredio je sam Karl Bilt premda se sa Pala porucuje kako je Izetbegovic osobno izabrao mjesto, mada su oni nudili drugih sest (aerodrom, hoteli na Ilidzi, liniju razgranicenja na Vracama i americka ili engleska ambasada kao eksteritorijalni dio Sarajeva). Prema informacijama iz Kabineta predsjedavajuceg Predsjednistva BiH, za odrzavanje svecanosti bile su, od domacih vlasti, ponudjene neke od zgrada Vlade u centru grada, pocev od Vjecne vatre, do Marijin Dvora. Bilt je, prema ovim informacijama, izabrao Narodno pozoriste kao najpogodniji objekat. Sto se tice nabrojanih prijedloga s Pala, ocito da nisu ni mogli zadovoljiti Bildtove I medjunarodne kriterije, jer nisu u centru Sarajeva koje je po Daytonu glavni grad Bosne I Hercegovine.

Da li Srbi nisu dosli zbog lokacije, sigurnosti kako vele, ili zakletve koju su morali poloziti na Ustav BiH, sada je malo vazno, ali je vjerovatno da ce za to svoje ponasanje americkom posredniku Dzonu Kornblumu morati podastrijeti debelo i uvjerljivo obrazlozenje koje on ocekuje, i s kojim ce u skladu vjerovatno, i uciniti odredjene korake.

Posljednja Krajisnikova poruka kako je oosbno spreman sudjelovati u zajednickim organima BiH, jasno govori da je primio bumerang proslonedjeljnog nedolaska u sarajevo. Prema nepotvrdjenim informacijama americki izaslanik Korblum predocio je Krajisniku jedno od mogucih rjesenja u slucaju daljeg odbijanja suradnje: svaki slijedeci takav cin okatakterisati ce se kao definitivno odbijanje Daytona, te raspisati novi izbori u Republici Srpskoj za ona mjesta ciji danasnji obnasatelji odbijaju potpisani Mirovni sporazum. Drugim rijecima, slijedece okretanje glave od Bosne I Hercegovine, Krajisnika I zastupnike SDS-a mogu kostati izvojevanih fotelja, bez mogucnosti da se kao kandidati pojave na ponovljenim izborima.

Ceremonija je, kao sto je poznato, onako kako je i planirana, odrzana bez srpskih predstavnika iz RS. Svoju oficijelnu obavezu izvrsilo je 28 zastupnika iz Federacije BiH, tri iz Republike Srpske (kandidati SDA), te predsjedavajuci Predsjednistva BiH Alija Izetbegovic i clan Predsjednistva Krecimir Zubak. Time je, de facto, prestala postojati Republika Bosna I Hercegovina, onakvka kava je priznata od UN, i pocela svoj neizvjesni put drzava Bosna I Hercegovina, onakva kakva je zapisana u Daytonu. Cinjenica da se niti jedan kandidat za Zastupnicki dom BiH nije (shodno Mirovnom sporazumu i Pravilima izborne komisije)
nacionalno izjasnjavao na svom kadidacijskom listicu, nesporno ukazuje da nedolazak devet srpskih zastupnika ne predstavlja "nedostatak jednu od strana" u Parlamentu, te pruza mogucnost legalnog rada kako-tako inaugurirane BH skupstine. Naime, s vecinom zastupnika koji su polozili zakletvu (bez obzira sto se radi o dvonacionalnom sastavu kvoruma) sve njene odluke smatrat ce se legitimnim.

Upravo stoga nije tesko povjerovati da ce, bez obzira na nesimpatije ili cak mrznju prema daytonskom sporazumu, SDS-ovi zastupnici na celu s Krajisnikom uskoro sici s brda u grad. U protivnom, i politicki i teritorijalni zapecak im jedino preostaje.

MIRJANA MICEVSKA