SARAJEVO: KANTONALNA SKUPSTINA BEZ ZASTUPNIKA HDZ

Sarajevo Oct 7, 1996

UOBICAJENI POTEZI VLADAJUCIH STRANAKA

Sarajevo, 7.10.96. (AIM) - Problemi konstituiranja vlasti u Sarajevskom kantonu, koji nisu novi, nastavljaju se I dalje. To je pokazala i konstituirajuca sjednica Kantona, odrzana u subotu, odnosno neucestvovanje u njenom radu zastupnika iz reda Hrvatske demokratske zajednice.

Zbog medjustranackih nesporazuma na relaciji koalicionih (ili kako se sada vole nazivati - kohabitacionih!?) partnera SDA - HDZ, i nedostatka volje da se nadje zajednicko rjesenje, nisu formirani organi vlasti Sarajevskog kantona, sto se naravno negativno odrazava na grad i njegove gradjane.

Najnoviji problem je, cini se, u tome sto zastupnici HDZ ne zele ucestvovati u radu Skupstine, dok se ne postigne globalan sporazum o ustroju Sarajeva, a razlog vise za nepostizanje dogovora je i zahtjev HDZ da dobije skoro trecinu vlasti u Kantonu, sto nije u skladu sa izbornim rezultatima. Naime, HDZ djeluje po logici da ekskluzivnim predstavnicima jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, za sto sebe smatraju, automatizmom treba da pripadne i trecina vlasti, ovaj put u Sarajevu, bez obzira sto izborni rezultati te stranke ne odgovaraju zahtjevanom procentu vlasti. Oni, naime, u Sarajevu iznose tek sest posto dobijenih glasova.

Dok su na konstituirajucoj sjednici Skupstine Kantona verifikovani poslanici iz ostalih stranaka polagali svecanu zakletvu, zastupnici HDZ, Jozo Leutar, Mladen Bevanda i Radoslav Ljubas, napustili su zasjedanje. Nakon pauze, Bevanda je obavijestio poslanike da "hrvatski zastupnici ne zele ucestvovati u radu Skupstine", obrazlazuci to cinjenicom "da nema nikakvih jamstava da ce vitalni interes hrvatskog naroda u Sarajevu biti zasticen, da ce poslanici hrvatskog naroda imati bilo kakav utjecaj na donosenje vaznih odluka".

"Ne zelimo, stoga, tek formalno sudjelovati u radu takve Skupstine sve dok se ne osiguraju odgovarajuci uvjeti za to", stoji, izmedju ostalog, u priopcenju koje su potpisali Bevanda, Leutar i Ljubas, a u kojem se dodaje da je "samovoljno suspendirana legalno konstituirana Skupstina grada, a nametnut jednonacionalni kanton". Ova potonja opaska u priopcenju zastupnika HDZ zapravo vraca sarajevski problem na proslogodisnja politicka naduravanja SDA I HDZ. Prvi su, pozivajuci se na Washingtonski dogovor, raspustili gradsku Skupstinu i proglasili Sarajevski kanton u kojem je vecina gradjana (a time i vlasti) bosnjacke nacionalnosti, dok su drugi osporavali takvu odluku pozivajuci se na Dayton i nikad ispostivani Rimski dogovor o Sarajevu kao distriktu, potom gradskoj cjelini, pa konacno Kanntonu.

Jos tada izabrana predsjednica Kantona Sabira Hadzovic (SDA), izjavila je da posljednji odlazak hrvatskih zastupnika nece utjecati na daljnji rad Skupstine, jer su njihovi mandati verifikovani, a Skupstina i bez njih ima dovoljan kvorum da punovazno donosi odluke.

Poslanik opozicijke Zdruzene liste BiH Nermin Pecanac pak smatra da je problem oko ustrojstva Sarajeva mnogo veci nego sto je manifestacijsko napustanje sjednice od strane zastupnika HDZ.

  • Oni su, kaze Pecanac, prije napustanja sjednice javno rekli da vode dogovore s SDA ustroju Sarajeva. Za Zdruzenu listu je neprihvatljivo da dvije stranke ponovno vaninstitucionalno odlucuju o buducem ustroju grada. Zdruzena lista ce dati svoj prijedlog organizacije Sarajeva, koji treba da bude racionalan, efikasan, moderan i ne previse skup.

Sekretar Kantonalnog odbora Zdruzene liste BiH Nusret Biber smatra da je napustanje sjednice zastupnika HDZ uobicajena praksa i HDZ i SDA, jer, kako on kaze, "oni medjusobno poturaju klinove gdje god stignu".

  • HDZ u Sarajevu pokusava da ostvari daleko vise od onog sto su im gradjani ukazali povjerenjem na izborima. Narod im je dao toliko koliko su dobili - sest odsto, ali HDZ u kantonalnim vlastima trazi daleko iznad toga. Oni traze paritet u vlasti, odnosno jednu trecinu, sto bi znacilo od 25 do 33 odsto, rekao je Biber I dodao: "Mi cak ne bi ni imali toliko zamjerki kada bi se SDA i HDZ uistinu mogle dogovoriti, mada sumnjam da ce se to desiti I da cemo morati sacekati opcinske izbore".Po njemu, SDA i HDZ na ovakav nacin zele da drze tenzije kako bi osigurali da "njihovi narodi"
  • Bosnjaci i Hrvati - glasaju za njih I na lokalnim izborima.

Poslanik SDA u Skupstini Sarajevskog kantona Midhat Haracic smatra da je odlazak hrvatskih zastupnika nastavak kontinuirane politike HDZ, koji u startu pokusava opstruirati cak i verifikaciju i pocetak djelovanja Skupstine Kantona.

Haracic tvrdi da ovakav gest hrvatskih zastupnika nije neocekivan, ali da to nece utjecati na rad Skupstine. "Nama valja raditi. Brojni su problemi u gradu i ovaj parlament mora raditi i donositi odluke vazne za gradjane Sarajeva, smatra Haracic.

"Ocito je da su Kanton Sarajevo i gradjani Sarajeva ponovno taoci naduravanja vladajucih SDA I HDZ, gdje HDZ pokusava napraviti mostarizaciju sarajeva", tvrdi lider opozicije Sejfudin Tokic (UBSD):

  • Ne postoji bas pretjerana briga za istinske uvjete zivota gradjana hrvatske nacionalnosti u Sarajevu. Cijela situacija oko statusa grada - distrikt, grad, kanton - pokusava se instrumentalizirati za neke druge ciljeve, ciljeve etnicki cistih prostora od kojih HDZ u praksi jos nije odustao, tvrdi Tokic.

Po njemu neophodno je da se sto hitnije odredi distrikt Sarajevo u kojem bi funkcioniranje policije i vlasti bili sasvim drukciji od ostalog dijela drzave:

  • Svjedok sam da u federalnom parlamentu SDA kontinuirano odbija da se to stavi na dnevni red. Ocito je, dakle, da ni jednima ni drugima nije mrsko ovo nerjesavanje problema statusa sarajeva. Jer, naprosto, kada bi rijesili problem grada Sarajeva, ili grada Mostara, vladajuce SDA I HDZ bi se suocile s necim mnogo tezim po nih - problemom zivotnih interesa gradjana BiH, smatra Tokic.

I dok rasprava o Sarajevu, po ko zna koji put zapada u slijepu ulicu, na onim pravim, gradskim ulicama Sarajeva, danas strajkaju nezadovoljni rudari. Jucer su to cinili ratni vojni invalidi, sutra mozda penzioneri, nezaposleni, gladni... Hoce li se politika praznih stomaka vratiti kao bumerang danasnjim "kohabitacionim" partnerima?

Ibro KOVACEVIC