TRIJUMF PORAZENIH

Sarajevo Oct 2, 1996

Izbori u BiH

AIM, Banjaluka, 2.oktobra 1996.

Momcilo Krajisnik, predsjednik Skupstine Republike Srpske (RS) sisao je u Sarajevo i rukovao se sa Alijom Izetbegovicem. To je prvi rezultat bosanskih izbora. Skeptici se plase da bi mogao biti i poslednji.Bila bi to najkraca ocjena zavrsenih izbora za "visi nivo" u Bosni i Hercegovini.

Predizborne prognoze mnogih medjunarodnih zvanicnika da ce izbori u BiH biti najkomplikovaniji koji su do sada igdje sprovedeni, pokazale su se tacnim. Glavni problem cijelo vrijeme odnosio se na ogranicenje slobode kretanja i neispunjenje odredaba Aneksa 7.Dejtonskog sporazuma. U takvim uslovima, s pravom se ukazivalo, izbori ne mogu biti ni slobodni ni demokratski. Prvi ozbiljniji talas buke i nezadovoljstva izazvao je obrazac P-2, koji je izbjeglicama dao pravo da glasaju u mjestu novog prebivalista. Muslimani su upozoravali da je ovo izborno pravilo svojevrsni izborni inzinjering koji omogucava Srbima apsolutnu vecinu u gradovima gdje su prije rata bili izrazita manjina (Brcko, Srebrenica) i zaprijetili da ce bojkotovati izbore.

Rjesenje ovog problema organizator izbora pokusao je ublaziti odlaganjem lokalnih izbora na neodredjeno vrijeme i uvodjenjem nekih rjesenja koja ce ostati kurioziteti po kojima ce se ovi izbori pamtitiu. Iz bezbjednosnih razloga Privremena izborna komisija (PIK) je za izbjegle Muslimane otvorila glasacka mjesta i u satorima uz liniju razgranicenja a za one koji su zeljeli da glasaju u mjestu iz kojeg su izbjegli obezbijedjen je prevoz uz pratnju. Doda li se tome glasanje u odsustvu i dopremanje glasova u vrecama, izborni mozaik zanimljivosti postaje potpun.

U izbornoj kampanji, koja se vodila u znaku vladajuce stranke, profitirala je jedino Srpska Televizija. Sekund spota po njenom cjenovniku iznosio je 200 dM a za sat televizijskog predstavljanja trebalo je platiti 100.000 DM. Prakticno, gotovo sav novac koji je OSCE dodijelila politickim strankama za izbornu kampanju slio se u kasu drzavne televizije.

Na drzavnoj televiziji i radiju promocija SDS trajala je neprekidno. Glavni i odgovorni urednik SRT pravdao je to cinjenicom da je televizija pratila rad drzavnih organa, a to sto se na taj nacin afirmise vladajuca stranka, po njemu je sticaj okolnosti koji koriste sve partije na vlasti. Ipak, direktni televizijski i radio prenosi promotivnih skupova SDS ostace u pamcenju kao surovo podsjecanje na period monopartijske diktature.

Nekoliko TV termina besplatnog stranackog predstavljanja voditelji emisija su koristili za promociju vladajuce stranke i kompromitaciju sagovornika. Gledaoci ce se sjecati krajnje tendencioznog, neprofesionalnog i nekulturnog nastupa voditeljice Milke Cemeridzic u razgovoru sa Sejfudinom Tokicem i Ruze Kasalovic sa generalom i predsjednickim kandidatom Slavkom Lisicom..

Pored dobro organizovane medijske promocije vladajuca SDS je veoma dobro organizovala i svoje promotivne skupove u svim gradovima i vecim naseljenim mjestima.Svoju predizbornu kampanju ona je pocela prije zvanicnog pocetka izborne kampanje sa mitinzima podrske predsjedniku Radovanu Karadzicu. Za promotivne skupove angazovana je gotovo cjelokupna partijska infrastruktura, zaposleno stanovnistvo i ucenici osnovnih i srednjih skola. Skupove su redovno pratili estradni umjetnici i javni radnici iz Jugoslavije, koji su opozicija rezimu u Srbiji a na prostarima RS poznati kao ekstremni nacionalisti (dr.Miroljub Jeftic, dr.Veselin Djuretic, Dragos Kalajic i dr.)

Promocija ostalih partija vrsena je uglavnom klasicnim metodom javnih mitingovanja na kojima su nastupali kandidati za glavne drzavne funkcije i lokalni politicari. Savez za mir i progres (SMP) je u ovoj vrsti promocije pokazao najvise organizacionih sposobnosti, zahvaljujuci politickom iskustvu svojih clanova i izgradjenoj infrasrukturi. Medjutim, ovakvi skupovi su se mahom pretvarali u okupljanja vlastitog clanstva tako da nisu ostvarivala cilj pridobijanja neopredijeljenog birackog tijela.Tako si i ekscesi koje su pripadnici vladajuce sDS pravili na skupovima SMP bili promocija vladajucoj stranci.

Slucajevi politickog nasilja i terora, koji su bili usmjereni iskljucivo prema SMP i clanovima Sosijalisticke partije, takodje su bili u funkciji izborne kampanje. Ova politicka partija realno je predstavljala najvecu opasnost za SDS, kako zbog svoje otvorene naslonjenosti na Beograd, tako i zbog dobro organizovane partijske mreze i velikog broja iskusnih, obrazovanih i nekompromitovanih kadrova. Strategija politickog nasilja, opominjali su socijalisti, vrsena je sa ciljem zastrasivanja clanstva i simpatizera kako bi se omela izborna kampanja.

Sam tok izbora protekao je bez incidenata i vecih problema. To je bilo prvo postizborno iznenadjenje koje je mnoge obradovalo. Tome ne bi trebalo pridavati posebnu vaznost. Razlog treba traziti u prisustvu posmatraca i cinjewnici da su izbore pripremali i sprovodili drzavni organi RS koji su fakticni izvrsni servis SDS. Sve izborne komisije i svi biracki odbori bili su sastavljeni iskljucivo od uglednih clanova SDS pa cak i clanovi izvrsnih organa stranke.Opozicione partije su upozoravale na ovu nelogicnost i trazile paritetnu zastupljenost u izbornim tijelima. Posto su ove primjedbe opozicije ignorisane, a zbog niza manipulacija u toku izbora, opozicija najavljuje bojkot lokalnih izbora ukoliko se ovi njeni zahtjevi ne usvoje.

Rezultati izbora primljeni su kod opozicije sa velikim iznenadjenjem. Neocekivan ishod najvise je iznenadio ljude u Socijalistickoj partiji (koalicija SMP) koja je racunala sa 35 posto glasova i postizbornom koalicijom koja ce onemoguciti parlamentarnu vecinu SDS. Socijalisti su sa sigurnoscu racunali na pobjedu prof.dr.Mladena Ivanica, kandidata SMP I DPB za clana troclanog predsjednistva BiH nad Momcolom Krajisnikom, kandidatom SDS. Odlucujuci glasovi za Ivanica trebali su stici iz Federacije BiH, ali se prognoze ocigledno nisu ostvarile. Ipak, 300.000 glasova koje je odnio Ivanic predstavljaju najveci uspjeh opozicije i odlucili su ko ce preuzeti ulogu predsjednika troclanog predsjednistva BiH. Ako su glasovi Muslimana uticali na uspjeh Ivanica, fakticki su bili od koristi Aliji Izetbegovicu, jer je zahvaljujuci njima pretekao u broju glasova svog takmaca Momcola Krajisnika.

Ubjedljiva pobjeda predsjednickog kandidata SDS dr Biljane Plavsic nad predsjednickim kandidatom SMP Zivkom Radisicem, covjekom sa "bigrafijom za manastir", bila je drugo neprijatno iznenadjenje lijevo orijentisane opozicije. Radisic je covjek blistave biografije, iskusan politicar i privrednik, a uz to i rodjeni Krajisnik (Malo Palanciste kod Prijedora).Mnogi su racunali da ce biracko tijelo Krajine, koje sa Posavinom cini oko 65 posto stanovnistva RS,zbog odranije ispoljenog sukoba Banja Luka - Pale, ukazati nepodijeljeno povjerenje Radisicu kao "svom kadru".

Vladajuca SDS najlosije je prosla na izborima za parlament RS. Osvojila je 45 poslanickih mjesta, od mogucih 83. To je relativna vecina ali ne i dvotrecinska, koja je uslov za donosenje vaznih odluka koje su od interesa za ostvarivanje nekih vaznih nacionalnih interesa. Cak ni sa 6 poslanickih mandata koalicionog saveznika Radikalne stranke RS, SDS nece imati potrebnu vecinu, tako da ce saveznike morati potraziti medju drugim opozicionim partijama sa kojima do sada nije zeljela da odrzava bilo kakav kontakt. Ovakav raspored snaga u Skupstini RS sigurno ce dovesti do novih i neocekivanih koalicija u kojima saveznistvo sa Strankom demokratske akcije, koja ima 14 poslanika, nijednoj parlamentarnoj stranci iz RS nece ici u prilog.

U izbornim kalkulacijama iznenadjenje predstavlja i relativno mali broj biraca iz Federacije BiH na glasanju u RS. Od 140.000 ovih glasaca samo 14.000 je glasalo u RS.Procjenjuje se da je i ovo posledica izbornog inzinjeringa SDA, kojoj su glasovi tih biraca trebali u Federaciji.

Sumnju u regularnost izbora izazvao je podatak medjunarodnih zvanicnika da je u BiH federaciji na glasanje izaslo 103 posto biraca a u RS 98,5 posto. Naime, broj biraca u RS, po evidenciji OSCE, iznosio je 1.100.000, a u BiH je prije rata bilo oko 1.350.000 Srba. Ispostavilo se da u RS nije bilo ni umrlih, ni poginulih, ni izbjeg lica...Zvanicnici OSCE izjavili su da im vlasti RS nisu dostavile trazene podatke o ovim kategorijama lica i da zbog toga velicinu birackog tijela nije moguce pouzdano utvrditi.Doda li se tome brojka od 100.000 nevazecih listica, sumnje u regularnost izbora bice tesko otkloniti.

Izbori su potvrdili da se nacionalizmi medjusobno hrane i uspjesno odrzavaju. Izabrani su stari ljudi za novu politiku.

(AIM) Branko Peric