PRES - KONFERENCIJA UBSD

Sarajevo Sep 22, 1996

EUFORIJA SDA

Sarajevo, 21.09.96.(AIM)- Euforicnim tumacenjem izbornih rezultata, naglasavanjem da se radi o trijumfu Stranke demokratske akcije stvara se atmosfera koja u narednom periodu Bosne i Hercegovine ne moze nicim konstruktivnim doprinijeti- naglaseno je na juce odrzanoj redovnoj pres- konferenciji UBSD u Sarajevu.

"Neprimjerenim dijeljenjem packi, diskvalifikacijama i samoproizvoljnim tumacenjem izbornih rezultata, SDA ocito ulazi u proces u kome nastavlja tumaciti opoziciju kao osnovni politicki problem BiH, a ne ono sto je sustina danasnjice - rekao je Sejfudin Tokic, potpredsjednik UBSD, naglasavajuci kako je neshvatljivo da predsjednik SDA nakon izbora glavninu svoje analize posveti opoziciji i to opoziciji koja je u ovim izborima uspjela uci u sve parlamente, ukljucujuci i parlament Republike Srpske.

Istovremeno, Unija bosanskohercegovackih socijaldemokrata zakljucuje da se u medijskoj prezentaciji izbornih rezultata prenaglaseno potencira da je Alija Izetbegovic izabran za predsjednika Predsjednistva BiH, a izostavlja cinjenica da su za clanove tog istog tijela izabrani Momcilo Krajisnik i Kresimir Zubak.To, po Tokicevim rijecima, ne treba previdjati, utoliko prije sto su ustavne nadleznosti predsjedavajuceg Predsjednistva u odnosu na ostale clanove tog tijela zanemarljive.

"Izetbegovic se ponovo proklamovao samo kao drzavnik za jedan dio drzavne teritorije jer se u njegovoj analizi izbornih rezultata ne osjeca svijest o cjelovitosti BiH", kazao je Tokic.

Tokic je govorio i o uocljivim manipulacijama birackim tijelom i greskama Privremene izborne komisije koje su u proceduri glasanja i preobrojavnja glasova omogucile da svi koji su 1991. godine bili na popisu stanovnistva, bilo zivi ili mrtvi, ili nisu izasli na glasanje, budu knjizeni kao glasaci vladajucih politickih stranaka. No, i pored toga, UBSD smatra da ne postoje pretpostavke, niti bi politicki bilo racionalno dovoditi u pitanje ukupnu validnost i rezultat izbora, iako je stepen manipulacija u RS izuzetno visok:

"Ocekujemo da ce medjunarodna zajednica, odnosno OSCE na lokalnim izborima sprijeciti ovu vrstu manipulacija, te da ce spisak biraca za pojedine opcine odgovarati broju zivih gradjana te opcine. Jucer smo oficijelno obavijesteni, u razgovoru sa Kristijanom Svarc- Silingom da su sadasnja rjesenja za obrazac P2 takva da niko koga medjunarodnae organizacije nisu evidentirale u mjestu boravka najmanje sest mjeseci, nece se moci prijaviti za popunjavanje obrasca P2. To znaci da niko van granica BiH, izbjegli i prognani, nece moci glasati na drugom mjestu izuzev za strukture vlasti opcine u kojoj su zivjeli 1991. godine. Time je izbjegnut pokusaj manipulacije koji je srbijanski rezim, zajedno sa rezimom RS, htio izvesti prijavljujuci desetine hiljada biraca za podrucje Brckog, Srebrenice itd. Time se stvaraju pretpostavke da lokalni izbori budu organizovani do kraja ove godine. Bez jasnog definiranja birackih spiskova po pojedinim opcinama Zdruzena lista nece biti spremna prihvatiti izbore", naglasio je Tokic.

Predstavnici Zdruzene liste, informisao je on, odnosno UBSD u parlamentu Republike Srpske svoje ce aktivnosti usmjeriti ka rjesavanju vitalnih, prvenstveno ekonomskih pitanja u tom entitetu i insistirati da se strukture vlasti u RS mjere, prije svega, po rezultatima u poboljsanju standarda i rjesavanju zivotnih pitanja ljudi, a ne po naduvanom, cesto iracionalnom konceptu nacionalizma i tezama o navodnoj ugrozenosti srpskog naroda. Vec u srijedu ce delegacija UBSD otici u Banjaluku gdje ce sa onima sto su izabrani u parlament RS i parlament BiH iz RS razgovarati o pripremama zajednickog sastanka opozicionih politickih stranaka socijaldemokratske orijentacije koja ce se odrzati 28. septembra u Sarajevu. Cilj tog sastanka je saradnja na jacanju mirovnog procesa, odnosno koordiniranje nastupa u institucijama vlasti BiH i oba entiteta.