IZJAVE LIDERA NAKON IZBORA

Sarajevo Sep 21, 1996

AIM, Sarajevo, 21.09.96. Politicka struktura vlasti u Bosni i Hercegovini, nakon prvih, poslijeratnih izbora, ostaje ista, a na politickoj sceni bice samo izvjesnih personalnih izmjena.

Za dosadasnje stranke na vlasti, SDA i HDZ izborni rezultati su "ocekivani i potvrda su volje naroda".

Predsjednik SDA i pobjednik na izborima za clana i predsjednika Predsjednistva BiH Alija Izetbegovic, pobjedu svoje stranke smatra kao pobjedu centra, razumne politike, a svoj rad u predsjednistvu vidi kao nastavak borbe na potpunoj implementaciji Dejtona.

  • Na sceni je njegova parcijalna, nepotpuna provedba, sto mi ne prihvatamo, kaze Izetbegovic i dodaje da se Aneks 7 Daytonskog sporazuma ne postuje nikako i teziste treba staviti na njegovu implementaciju.

  • U njemu je glavni instrument reintegracije BiH,smatra Izetbegovic.

Ulazak u Predsjednistvo BiH, kandidat HDZ-a i dosadasnji predsjednik Federacije BiH Kresimir Zubak, docekao je kao logican slijed politike koju je njegova stranka dosada vodila na homogenizaciji hrvatskog naroda BiH.Vidno odusevljen Zubak izbornu pobjedu tumaci kao nesto sasvim ocekivano.Pri tome, istina, ne krije iznenadjenje procentom, odnosno, brojem glasova koje je dobio.

-Ocekivao sam pobjedu, ali moram priznati da nisam ocekivao toliki broj gladsova u srednjebosanskom kantonu. Imao sam utisak da su tamo mnogo bolje pozicije kandidata "Zdruzene liste BiH" Ive Komsica, izjavio je Zubak,I sticuci odgovornost i obaveze koje mu predstoje kao clanu Predsjednistva BiH.

O izbornim rezultatima, ali i predstojecim obavezama neki od kandidata sa liste SDA,za Parlament BiH i federalni parlament kazu:

  • Prema jos nepotpunim rezultatima SDA je dobila 50 odsto ili 21 mjesto u Zastupnickom domu Parlamenta BiH. Mi bismo voljeli da taj postotak do ozvanicenja izbornih rezultata bude i veci. Tako bismo mirnije mogli pripremati zakone i raditi na reintegraciji Bosne i Hercegovine. Kroz drzavni i parlamentarni sistem,kroz njihov rad i nadledjnost,nadam se da ce se reintegrisati cijeli bh prostor- rijeci su Edhema Bicakcica.

  • Izborni rezultati, ovi brojevi i cifre, potvrda su realnosti, raspolozenja i volje naroda. Oni su ujedno pokazatelj da SDA nije popunjavala obrazac P-2, kaze Halid Genjac i ulazak DNZ,stranke Fikreta Abdica u parlament unsko-sanskog kantona ne smatra vaznim, jer SDA tamo ima apsolutnu vecinu.

Ulazak u Zastupnicki dom parlamenta BiH, Fatima Lacevic (SDA) komentarise:

  • U protekle cetiri godine zene su doista mnogo radile i sasvim je logicno da se nadju medju kandidatima.One su u politici upravo zbog toga sto su radile, bile uz svoj narod, pomagale mu. To sto su kandidatkinje na listama politickih stranaka i sto ih ima mnogo medju izabranim samo potvrdjuje da nije u pitanju blagonaklonost muskaraca,vec izboren status medju njima. Slicno se ocekuje i u skupstinskim klupama.

Sa liste HDZ-ovih kandidata za Prlament BiH,Jadranko Prlic o postizbornom periodu kaze:

  • U posljednjih nekoliko dana,nakon objavljivanja izbornih rezultata najvise se govori o Predsjednistvu, kada ce se i gdje sastati kao i o centralnoj vlasti. Malo se govori o izgradnji Federacije, o potrebi da se sastane federalni parlament,Vlada, te parlamenti kantona, zupanija jker oni delegiraju kandidate za Dom naroda federalnog parlamenta.

Srecko Vucina, generalni tajnik HDZ-a, prve izborne rezultate, po kojima je ispred HDZ-a usao u federalni parlament komentarise:

  • Mi smo u globalu zadovoljni izbornim rezultatima ali ne radom OSCE-a tokom prebrojavanja glasova jer su dvije opcine u herceg- bosanskoj zupaniji ispustene. Na razini zupanija smo zastupljeni od onih sa nadpolovicnom vecinom do svih ostalih. U Parlamentu BiH imacemo od 7 do 9 mandata a u federalnom 33. Ocekivali smo puni uspijeh, kaze Vucina.

O ucescu u vlasti, nakon izbora kandidata "Zdruzene liste BiH"za parlament BiH i federalni parlament kazu:

Selim Beslagic: Imamo zastupnike na svim nivoima,sto je uspijeh zdruzene liste i rezultat postojanja i prihvacanja ideja cjelovite BiH. Tokom naredne dvije godine nastavicemo djelovati i biti snaga koja ucestvuje u usmjeravanju pravilnoga razvoja i reintegracije BiH. Takodjer cemo biti kooperativn sa svim opozicionim strankama.

Ivo Komsic: Ocjenjujemo ove izbore kao nas uspijeh, jer je nacionalni fasizam triju stranaka okrnjen nasim ulaskom u parlament.Vladajuce stranke su ove izbore dobile na lazima.SDS je svoju kampanju vodio tako da svojim simpatizerima nije rekao istinu o tome da pripajanja republike Srpske u SR Jugoslaviju nece÷biti. Taj proces, prema Daytonu je neizvodiv. HDZ je takodjer izbore dobila na lazima. Pricali su o ideji ucvrscivanja Federacije, a istovremeno su vrsili preseljenje Hrvata, u posebno cista podrucja. I SDA je izbore dobila na lazima,jer su se prividno zalagali za reintegraciju BiH a sve svoje predizborne skupove su organizirali tako da rastjeraju i ovo malo gradjana koji nisu Bosnjaci. Narod je osjetio da treba da da glas ovim strankama, jer treba adrese na koje ce isporuciti racun za protekli rat.Nas posao u svemu tome bice da se borimo za istinu,legalnim putem-kaze Komsic.

Stjepan Kljuic misljenja je da niko nije mogao pretpostaviti da ce se i u RS i u BiH pojaviti tako jaka opozicija koja ce svojim idejama i programima ozbiljno privuci gradjane.Ta ideja je da i u RS i u BiH postoje snage koje zele cjelovitu BiH.U tom pogled u ohrabreni smo sto je veliki broj ljudi dao glas za alternativu nacionalnim strankama.Smatram da su nasa prava sansa izbori 1998.godine-kaze Kljuic.

Mujo Kafedzic smatra da izbori nisu bili ni pravedni ni demokratski, ni fer ni posteni. Na proteklim izborima nacionalno je pobijedilo gradjansko i to je opasno za buducnost BiH. Zablude u koje su gradjani ove zemlje zavedeni treba razbiti legalnim sredstima. To ce uciniti "Zdruzena lista BiH" jer su njeni sljedbenici po opredjeljenju legalisti.

Svoje skromno mjesto u vlasti obezbijedila je i Stranka za BiH.

-Kao mlada stranka mi nememo razloge za nezadovoljstvo.Medjutim,izborni rezultati su ispod ocekivanja.Ishod izbora mjerice se stepenom reintegracije BiH. Izborni rezultati pokazali su totalnu nacionalnu homogenost, koja moze imati za cilj samo podjelu BiH. Geografska, kulturna i politicka homogenizacija vodi u dezintegraciju BiH -kaze predsjednik Stranke za BiH i kanndidat za Predsjednistvo, Haris Silajdzic.

I dok su stranke koje su ipak usle u vlast,manje ili vise zadovoljne izbornim rezultatima, kandidatima politickih partija koje nisu u tome uspjele preostala je nada u opcinske izbore.

-Nikada nisam ni sumnjao da ce izborni rezultati biti drugaciji negi jesu. Ocekujem vise od opcinskih izbora jer sada gradjani mogu normalno,bez straha razmisljati za koga ce glasati na lokalnom nivou, izjavio je predsjednik GDS i kandidat za clana Predsjednistva Ibro Spahic.

Mirjana MICEVSKA