STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE: ALIJA IZETBEGOVIC

Sarajevo Sep 19, 1996

Bosna ce jacati, bice i marama i minica

AIM, Sarajevo, 19.09. (AIM) - Pobjeda Stranke demokratske akcije na izborima je pobjeda snaga centra i jedne razumne politike, izjavio je danas u Sarajevu, na konferenciji za novinare Alija Izetbegovic, predsjednik SDA i pobjednik u izbornoj utrci za Predsjednistvo Bosne i Hercegovine.

Opredjeljenje biraca za, navodno, stranku centra, kao i predstojeci politicki procesi unutar Srbije i Hrvatske za Izetbegovica su garancija da Bosna i Hercegovina kao drzava ima buducnost. Istovremeno, rekao je, Srbija vise nije sposobna ni vojno ni ekonomski da "preuzme avanturu iz

  1. godine, a otrijeznice se i od nacionalne opijenosti", izjavio je Izetbegovic. Sto se Hrvatske tice, on prognozira da ce ona "u buducnosti neizbjezno biti demokratska zemlja", dodajuci kako se "demokratska Hrvatska nece mijesati u poslove Bosne". "Bosna ce, u medjuvremenu, jacati i u tome vidim njenu buducnost", rekao je Izetbegovic.

Opredjeljenje biraca za SDA, po njemu je i opredjeljenje za jedinu stranku, navodno, sposobnu da se suprostavi desnom ekastremizmu u Bosni?! Ova stranka vodi srednju, umjerenu liniju, i samo zahvaljujuci tome "sprijecili smo realnu opasnost da BiH postane drugi Avganistan". SDA je "brana i skretanju ulijevo, gdje se pod parolom slab bosnjacki narod - jaka Bosna, bosnjackom narodu nudi zaborav i imena i tradicije."

Izetbegovic je govorio i o strategiji SDA i sebe kao predsjedniku drzave, podvlaceci znacaj potpune implementacije Daytonskog sporazuma. Na djelu je parcijalna primjena ovog sporazuma, i to kako kojoj strani odgovara. Izetbegovic je ponovio stav koji je izricao vec u nekoliko navrata da Dayjton prihvata "kao cjelinu ili nikako". Naveo je da konkretno nije uradjeno nista u primjeni Aneksa 7, koji se odnosi na povratka izbjeglica. "Mi cemo staviti teziste na to i jos u Dayjtonu smo u povratku izbjeglica vidjeli glavni instrument reintegracije BiH", rekao je predsjednik SDA, i dodao da je po njemu SDA jedina stranka iz Federacije koja je na izborima "prekoracila u srpski entitet", te da je osvajanjem drugog mjesta u nadmetanju za predstavnicka mjesta iz Republike Srpske u parlamentu BiH vec nacinila "prvi korak u reintegraciji drzave".

Na novinarsko pitanje kada ce doci do prvog susreta novih clanova Predsjednistva drzave, dakle njega i njegovih najblizih suradnika Krajisnika i Zubaka, Izetbegovic je uzvratio da ce se morati razlikovati njihovi oficijenili i neoficijelni kontakti. "Oficijelni susret ce se desiti kada gospodin Krajisnik bude spreman da se zakune na Ustav Bosne i Hercegovine i on ce se odrzati samo u Sarajevu, koje je i po Dayjtonskom sporazumu glavni grad drzave", obecava Izetbegovic.
Krajisnikov prijedlog je da se na granici dva entiteta izgradi nova zgrada Predsjednistva. "BiH nije Sjeverna i Juzna Koreja", rekao je Izetbegovic.

Sto se tice neoficijelnih susreta, moguce je da do njih dodje i ranije. Takodjer je pojasnio da se sadasnja politicka situacija ne moze porediti sa onom iz 1992. godine. "Ona jeste slicna, ali se odvija u znatno drugacijim okolnostima u odnosu na 1992. godinu", pronasao je Izetbegovic razliku.

Komentarisuci izborni neuspjeh opozicionih stranaka, Izetbegovic je rekao da to nije bilo neocekivano jer su propagandu zasnivali na dvije netacne teze: izjednacavali su SDS i SDA, a one nisu jednake kao sto "crno i bijelo nisu jednaki". "Izjednacavali su stranu koja je rusila BiH i stranu koja je branila. Jedan opozicioni lider na Palama je izjavio da ne treba glasati za Krajisnika i Ganica, a oni nisu isti. Krajisnik je granatirao ovaj grad, a Ganic je bio sa onima koji su ga branili", rekao je Izetbegovic, za koga je druga netacna teza opozicije da na prostoru koji kontrolise Armija BiH nema demokratije i da ona dolazi da je uspostavi. Izetbegovic je tu tvrdnju negirao podatkom da na ovom prostoru nije bilo cenzure, da je 60 novina izlazilo i radilo 40 radio i 12 TV stanica. Pri tome je iznio ocito svoju jedinstvenu "racunicu" ( istu koristi i televizija koju pominje) da je drzavna televizija je predizbornoj kampanji devet desetina svog prostora posvetila opoziciji, a za SDA izdvojila samo desetinu tih termina!?

I jos jedan "biser"- Izetbegovic je kao protuargument opoziciji, a vezano za uspostavu islamske republike, naveo kako zene u Bosni i Hercegovini, koje je on cini se konacno zamjetio, "nose i marame i minjake i niko nikome ne naredjuje sta ce oblaciti."