IZBORNI REZULTATI

Sarajevo Sep 17, 1996

Banja Luka,17.septembra(AIM)

Zvornik: U Zvorniku je zavrseno prebrojavanje clanova za troclano predjsednistvo BiH.Momcilo Krajisnik,kandidat SDS-a dobio je 52 odsto glasova, a Mladen Ivanic,zajednicki kandidat koalcija SMPi DPB je na drugom mjestu sa 23 odsto osvojenih glasova.

U toku je prebrojavanje glasova za predstavnicki dom skupstine BiH. Prema dosadasnjim rezultatima ubjedljivu prednost ima lista SDS.

Brcko: Prema rijecima Miladina Jelica, predsjednika komisije za brojanje glasackih listicka, od 29912 glasaca, 24494 je glasalo za Momcila Krajisnika, kandidata SDS, 3986 za Mladena Ivanica, zajednickog kandidata koalicija SMP i DPB, 419 glasova je Milivoje Zaric,kandidat SPaS-a i 320glasova Branko Latinovic, kandidat Srpske stranke Krajine, nevazecih je bilo 611 listica.

Za predstavnicki dom skupstine BiH Srpska demokratska stranka osvojila je 18310 glasova, Srpska radikalna stranka 3760, Narodni savez za slobodan mir 3432, DPB 6681 i Narodna stranka 625 glasova. Stranka demokratske akcije osvojila je 145 glasova a Zdruzena lista BiH 285. Nevazecih je bilo 1644 listica.

Biljana Plavsic,kandidat SDS-a za predsjednika Republike, dobila je 22740 glasova, a Zivko Radisic, kandidat Narodnog saveza za mir 4422 glasa. Slijede Slavko Lisica, kandidat SPAS-a sa 825 glasa i Predrag Radic sa 729 glasova.

Adib Djozic,kandidat SDA za predsjednika RS, dobio je 164 glasa, cak 55 vise od Dragana Djokanovica, kandidata Demokratske stranke federalista.

Banja Luka: Prema podacima, koje AIM saznaje iz izvora bliskih lokalnoj izbornoj komisiji Momcilo Krajisnik, kandidat SDS-a za predsjednistvo BiH osvojio je 70 posto glasova ukupnog birackog tijela u izbornoj jedinici Banja Luka. Njegov protivkandidat dr Mladen Ivanic je na drugom mjestu sa 20 posto osvojenih glasova.

Do sada je za predstavnicki dom skupstine BiH prebrojano preko 30 hiljada glasackih listica i preko 60 posto glasackog tijela dalo je svoje povjerenje Srpskoj demokratskoj stranci. Po 8 posto osvojili su Srpska radikalna stranka i demokratski patriotski blok, iza kojih slijede SMP, SDA, Narodna stranka i SPAS.

Doboj: Od predstavnika politickih partija koje u Doboju nadgledaju prebrojavanje glasackih listica,AIM saznaje da postoje veliki broj nevadjecih glasackih listica zbog poruka koje su glasaci ispisali uz imena pojedinih kandidata.

"Utvrdili smo da na mnogim listicima pored imena kandidata postoje ispisane rijeci:"lopovi", "izdajnici", "cetnici", "komunjare" i slicno. Na mnogim listicima je pored imena Momcila Krajisnika,kandidata SDS-a za predsjednistvo BiH dopisano "cetnik", izjvaio je Velibor Ristic, jedan od posmatraca koji je pratio proceduru prebrojavanja glasackih listica.

Pelagicevo: Prema izjavi Slobodana Sofica,predsjendika opstinske izborne komisije u Pelagicevu je jutros zavrseno prebrojavanje galsackih listica.

Momcilo Krajisnik,kandidat SDS za predsjednistvo BiH osvojio je 2972 glasa, a Mladen Ivanic,kandidat SMP i DPB zajednicki kandidat, samo 345 glasova.

Dr Biljana Plavsic,kandidat za mjesto predjsednika SDS-a, dobila je 2809 glasova, a Zivko Radisic, kandidat SMP-a 355 glasova.

Lista SDS za narodnu skupstinu RS dobila je 78,22 posto glasova, a poslanicka lista SMP-a 8,75 glasova.

Kandidati SDS za predstavnicki dom skupstine BiH dobili se 2542 glasa, SMP 300 glasova, a Srpska radikalna stranka 199.

Sarajevo: Prema poslednjim rezultatima koje je objavio Glavni stab OESC-a u Sarajevu Momcilo Krajisnik, Alija Izetbegovic i Kresimir Zubak kao kandidati za predsjednistvo BiH, osvojili su ubjedljivu vecinu glasova. Momcilo Krajisnik osvojio je 78 posto glasova, Mladen Ivanic 19,6 posto, Milivoje Zaric 1,3 posto i Branko Latinovic 0,9 posto glasova.

Alija Izetbegovic osvojio je 81,6 posto, Haris Silajdzic 14,5 Sead Avdic 1,5 posto i Fikret Abdic 0,9 posto glasova.

Kresimir Zubak osvojio je 87,5 glasova , Ivo Komsic 11,3 posto, Anton Stitic 0,7 posto i Vinko Curo 0,5 posto glasova.

Za novinare AIM-a izjave povodom dosadasnjih rezultata izbora dali su:

RADOSLAV BRDjANIN: predsednik Narodne stranke RS

Banja Luka, 17. septembra , (AIM) - "Pobjeda SDS mozda nije najbolje rejesenje, ali je jedino moguce rjesenje u ovom trenutku, a to su nam pokazali izbori u Mostaru", rekao je Radosav Brdjanin, predsjednik Narode strane (NS) dodajuci da je srpski narod uzeo sebi politiku "kako nase okruzenje tako i mi".

"Jutros smo cestitali kandidatima SDS-a na trijumfalnoj pobjedi i to ne iz kurtoazije, vec iskreno", izjavio je Brdjanin na pominjuci da je narod tako odlucio i da njegova stranka to prihvata, a kako je rekao on bi bio zadovoljan sa jednim ili dva mesta u parlamenta Republike Srpske i da se ozbiljno priprema tek za sledece izbore.

Brdjanin je naveo da su sve sankcije medjunarodne zajednice prema SDS-u pomogle toj stranci da pobedi velikom vecinom, jer kako je rekao"nas narod ne voli nametanje i pritiske i to je kod njih izazvalo revolt i prelomilo ih da glasaju za SDS".

"Smatram da se mir moze ocuvati i da Republika Srpska moze dobiti sve atribute drzavnosti kao sto je to bio slucaj sa Slovenijom i drugim drzavama u bivsoj SFRJ", konstatovao je Brdjanin napominjuci da ce jednog dana i Republika Srpska da se odcepi kao sto su to uradile spomenute drzave.

SLAVKO ZUPLJANIN: predsednik Srpske patriotske stranke (SPaS)

Banja Luka, 17. septembra (AIM) - "Mislim da su izbore odlucile pare i kontrola medija od strane SDS-a", rekao je Slavko Zupljanin,predsednik Srpske patriotske stranke (SPAS) komentarisuci lose rezultate kandidata ove stranke za clana predsjednistva BiH Milivoja Zarica.

Zupljanin smatra da ovako ubedljiva pobeda Krajisnika odgovor srpskog naroda u Republici Srpskoj na rezultate izbora u Federaciji BiH, jer kako je rekao:"ocigledno je bilo da ce u federaciji pobijediti dve nacionalne stranke.

"Ocekujem bolje rezultate parlamentarnih izbora, ali je ocigledno da demokratsko vrijeme nije jos nastupilo na ovim prostorima", naveo je Zupljanin i dodao" destimulativno je u narednom periodu biti castan i posten, jer to ocito nije mjerilo vrijednosti, nego samo goli kapital".

Predsjednik SPaS-a je konstatovao da problem nije resen pobedom SDS-a nego samo odlozen, a da ce se to vratiti SDS-u kao bumerang.

"Ocito je da je narod oprostio SDS-u sve ono lose sto je radio u toku rata" rezignirano je zavrsio Zupljanin.

y y