ZDRUZENA LISTA U SARAJEVU

Sarajevo Sep 12, 1996

MI NE OBECAJEMO

Sarajevo,12.09.96.(AIM)- Zdruzenoj listi nije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine trebao stadion niti dvorana. Svoj miting zakazala je i odrzala u glavnoj ulici, koja jos uvijek, doduse samo do tog mjesta, nosi ime Marsala Tita, odatle do Bascarsije ima novi naziv Mula Mustafe Baseskije. I tako mijenjala je ulica imena vladara, zastave i obiljezja, samo je tesko uspijevala podnijeti sve one koji su se gradjanima htjeli zvati. Danas u Sarajevu postoji gorko- smijesna dosjetka - Vidimo se gdje gori guma. Tako, naime, pridoslice zovu centralnu zgradu ispred koje od 1945. godine gori vjecni plamen u spomen pobjedu nad fasizmom. Kuca je to koju je svojevremeno jedan znameniti Jevrej iz porodice Salom izgradio kao Grand hotel. Sudbina je htjela da se brzo odustalo od prvobitne namjere, pa je to bila banka, pa zgrada SDK, pa u ovom ratu i kuca za vojsku ( najvise cinove).

Kuca je to koju mnogi pamte kao mjesto sa cije su se terase, dugo ukrasavane bosanskim cilimima i Titovim slikama ( najveci portret, iz dva dijela jer veceg platna nije bilo, radio je 1945 . cuveni slikar Vojo Dimitrijevic) obracali najpozvaniji u najsudbonosnijim danima ove zemlje i njene istorije.

Juce su pokusali da od ranog jutra sprijece danas najpozvanije da se obrate gradjane - a njih je najvise i bilo- da dodju na njihovo tradicionalno mjesto okupljanja. Kao slucajno (nagadja se visina novcane (DEM) nadoknade) cijeli grad je od jutra zivio "u ritmu" duge kolone taksista, kamiona, privatnih automobila, oblijepljenih transparentima, zastavama SDA! U nekim dijelovima grada cuo se, kazu, i pokoji pucanj. Trestala je himna SDA, momci su senlucili, i opet kao slucajno zakrcili glavne prilaze centru. U atmosferi je bilo u jednom trenutku kako se priblizavalo vece ( i opet kao slucajno nestalo je i struje) i vrijeme odrzavanja predizbornog skupa Zdruzene liste, cak neceg prijeteceg...Kako bi izbjegli provokacije mnogi su ostajali u kucama, kao i neki sminkeri sto lagodno zive uz razne Sorose i koji bas ne preferiraju mitinge i javne skupove.

Tek, na predizbornom skupu Zdruzene liste njihovo odsustvo nije se primijecivalo. Pozdravljali su se bivsi gradonacelnici, pa oni sto se ne stide partizana, i nisu od "lubenicara" ( iznutra crveni, a izvana zeleni) zbog koji istinski vjernici ne mogu petkom uci u dzamiju. Bilo je tu prave sarajevske raje, urednika i novinara nezavisnih medija, onog finog sarajevskog svijeta- profesora sto se ne stide demode odijela, godpodja koje nikada ne izlaze na ulicu bez rukavica, cuvenih ljekara, mladih majki sa klincima i klincezama, djevojaka kao da su sisle sa prvih stranica Voguea, Gioe, Elle... Samo je jedan novopeceni Sarajlija, jedan od onih zbog kojih se uz esdeaovski slogan "U "svojoj vjeri, na svojoj zemlji", dodaje,"I u tudjem stanu"- "strsio". Na najvisem balkonu kaundka zgrade covjek objesio veliki zeleni barjak, pa iza njega virio sta se to dole desava.

A desavao se centralni predizborni skup Zdruzene liste, pod motom Ujedinili smo sebe, ujedinit cemo i Bosnu i Hercegovinu. Skup pet opozicionih parija (SDP, UBSD, HSS, Republikanska stranka i MBO) proticao je u atmosferi od koje je ako nista drugo bilo bar malo normalnije, ljudskije, gradskije, u kojoj je Sarajevo ponovo bilo uz sve prozivljeno ono staro. Kao da rampe izmedju govornika i nekoliko hiljada prisutnih nije bilo. Tesko je mjeriti duzinu aplauza koju su dobili Zdravko Grebo, Sejfuduin Tokic, Dragan Vikic, Slavisa Sucur, Zlatko Lagumdzija , fra Luka Markesic, Ivo Komsic, ili Bogic Bogicevic, Selim Beslagic, Sead Avdic, Mustafa Berganovic, Husein Hasibovic.

Za ilustraciju samo nekoliko akcenata:

"Jedan plakat SDA je najbolja reklama Zdruzene liste. Na njemu se sugerise gradjanima da biraju druge ako vjeruju njihovim obecanjima. Oni nam to govore, oni koji su nam obecavali Federaciju od nove godine, pravnu drzavu od ponedjeljka, obecavali da ce biti srece, da ce biti penzija, da ce biti skole, a svi ranjeni na brizi drzave. Mi vam to ne obecavamo, mi vam nudimo rad."(Z. Lagumdzija)

"Oni su izdali Broza. Tvrde da su se pronasli u Tudjmanu i Izetbegovicu. Izdace oni i Aliju i Franju. Oni nisu vjerovali ni u Marksa, isto tako ne vjeruju ni u Boga. Oni nisu prihvatili ni Vasington, ni Dayton, njima su Amerikanci zavrnuli ruku, i vikali : Potpisi!" (S. Kljic)

"Ja kazem asfalt, zato sto su oni rekli zemlja,ja kazem uvjerenje, zato sto oni kazu vjera. Oni kazu da je sve dobro njihova stvar, ja kazem ostao sam ovdje tokom cijelog rata i sve dobro je i dio mene, i vas i njih."(Z. Grebo)

"Bili smo cijeli rat s vama. I nismo vas iuznevjerili. Bit cemo i u miru s vama i necemo vas iznevjeriti." (D. Vikic)

"Problem im je HSS, a ne njihova politika ciji je rezultat danas manjak petsto hiljada Hrvata u BiH. Njima nisu problem razruseni hrvatski gradovi i sela. Njima nisu problem oni koji su vrsili etnicko siscenje. Pa oni su napravili HSS. Kada su izdali Hrvate sarajeva, kada su izdali Hrvate centralne Bosne, kada su izdali Hrvate Posavine, napravili su HSS. Danas varaju Hercegovce i zato mi danas pravimo HSS tamo." (I. Komsic)

"Narod zasluzuje istinu. Zdruzena lista nije lista nacionalista, Zdruzena lista je lista Bosne i Hercegovine." (S.Tokic)