STRANKE U FEDERACIJI BiH

Sarajevo Sep 12, 1996

BOSANSKA DEMOKRATSKA UNIJA

BDU je osnovana 27.11.1991.godine, sa sjedistem u Sarajevu. BDU nije ucestvovala na prethodnim izborimaa, a broji oko 7.100 clanova. BDU ucestvuje na kantonalnim i opcinskim nivoima na izborima u Federaciji. Kandidati BDU za Sarajevski kanton: su Hamdija Surkovic, nosilac liste, Sead Jelec, Safeta Kovo, Nedzed Kulenovic i Seid Karic

BOSANSKA STRANKA

Formirana u Tuzli u aprilu 1994.godine pod imenom Bosanski Omladinski Savez, a u decembru 1995.godine dobila sadasnje ime. Predsjednik i ideolog BOSS Mirnes Ajanovic platformu politickog djelovanja Stranke objavio u politickoj studiji "Manifest Bosnjacke Republike", objavljenoj u februaru 1995.godine. Ucestvuje na kantonalnom nivou, a predsjednik Mirnes Ajanovic kandidat je za clana Predsjednistva Bosne I Hercegovine.

BOSANSKO - HERCEGOVACKA PATRIOTSKA STRANKA

BPS je formirana 6.06.1996.godine kod privremene izborne komisije OSCE-a, nakon sakupljena samo za tri dana cetrnaest hiljada potpisa. Prijavila je kandidate za drzavni, federalni i opstinski parlament sa ukupno preko 500 kandidata, s osnovnim ciljem sticanja legaliteta i zahtjeva za odgodu izbora do ispunjenja uslova predvidjenih Daytonskim sporazumom. Predsjednik Predsjednickog vijeca BPS je gospodin Sefer Halilovic. Ova stranka odlucila je bojkotovati izbore, s obzirom da smatra da oni priznaju I legaliziraju etnicko ciscenje, te svakodnevno putem medija potiva gradjane da ne izadju na glasanje.

BOSNJACKA STRANKA PRAVA

Bosnjacka stranka prava formirana je u Bihacu 23.05.1994.god. Politicku fizionomiju su joj odredili ratni procesi, socijalna nezasticenost gradjana i boraca, a profilaciju programa zahtjevi clanova i gradjana. Izdaje Bilten koji izlazi 2 puta mjesecno. Centralno sjediste BSP je u Bihacu, i ima oko 17.000 clanova. Izlazi na kantonalne izbore. Predsjenik stranke je Besim Saric

DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA

Stranka Demokratske Narodne Zajednice osnovana je 3.oktobra 1993.godine u Velikoj Kladusi, a ponovo registrirana u Mostaru

  1. februara 1996.godine. Njeno sjediste je u Velikoj Kladusi, odnosno Rijeci. Predsjednik stranke je Fikter Abdic, od suda u Bihacu osumnjicen za ratne zlocine nad civilima i vojnim zarobljenicima, a kandidira se za clana Predsjednistva BiH.

EKOLOSKI POKRET ZELENI ZENICA

Ekoloski Pokret Zeleni Zenica formiran je 1989.godine, poslije nekoliko ekoloskih incidenata i enormnog zagadjivanja vazduha, vode i okoline. Cilj ovog pokreta je odbrana totaliteta covjeka i prirode. Predsjednik je Mustafa Omanovic, a stranka izlazi na kantonalne izbore.

GRADjANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BIH

Gradjanska demokratska stranka Bosne i Hercegovine osnovana je 1990.godine kao DSS, da bi 25.marta 1993.godine na Konferenciji promjenila ime u GDS BiH. Sjediste GDS BiH je u Sarajevu, predsjednik je Ibrahim Spahic.

Na izborima 1990.godine GDS je (kao DSS) osvojila jedno samostalno mjesto u Vijecu gradjana Skupstine BiH, 5 mjesta sa zajednickih lista sa SDP BiH u Vijecu gradjana Skupstine BiH i jedno mjesto za zajednicke liste sa SDP BiH u Vijecu opcina Skupstine BiH. Kandidati za Predsjednistvo BiH na zajednickoj listi DSS i SDP BiH bili su Mirko Pejanovic (DSS), Nijaz Durakovic i Ivo Komsic (tada SDP). Po ovim rezultatima GDS (DSS) imala je u vise od 40 opcina po jednog od 14 odbornika i u Skupstini grada Sarajeva cetiri odbornika.

GDS BiH je od 1992. do 1996.godine stalno u Vladi R/F BiH sa: Jusufom Pusinom, Nedeljkom Despotovicem, Nikolom Kovacem, Ilijom Rozicem i Fahrudinom Sebicem.

Stranka se kandidirala na svim nivoima, a predsjednik GDS-a Ibrahim Spahic kandidat je za Predsjednistvo BiH.

HRVATSKA CISTA STRANKA PRAVA

Registrovana 5.aprila 1996.godine u Visem sudu u Mostaru. Sjediste stranke je takodjer u Mostaru. Predsjednik HCSP je Bozo Jelic iz Sirokog Brijega. Nije se islo na siroko clanstvo, iako samo u Hercegovini HCSP ima cetiri do pet hiljada clanova. U ovom trenutku Stranka ima devet opstinskih odbora, uglavnom u Hercegovini, ukljucujuci Glamoc. Izlazi na kantonalne izbore.

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA

Hrvatska demokratska zajednica BiH je utemeljena 18.kolovoza 1990.god. Sjediste Stranke je u Mostaru.

Do pocetka rata Stranka je imala sjediste u Sarajevu. Na trecem Opcem saboru Stranke odrzanom u Mostaru 10.srpnja 1994.godine, donijet je Statut Hrvatske demokratske zajednice BiH po komu je sjediste Stranke u Mostaru, uz unosenje odredbe u Statut po kome ce sjediste biti vraceno u Sarajevo, ali po okoncanju ratnog stanja i potpunom ozivljavanju Washingtonskih sporazuma. Sa uspostavljanjem nesmetane komunikacije sa Sarajevom, Stranka je osigurala vecu nazocnost duznosnika i svojih sredisnjih tijela u Sarajevu. Trenutno u Sarajevu postoji i djeluje ured HDZ BiH. Sadasnji predsjednik stranke je Bozo Rajic, inace nosilac liste za federalni parlament, a stranka izlazi na sve nivoe u Federaciji BiH. Kandidat za clana Predsjednistva BiH je Jadranko Prlic.

HRVATSKA SELJACKA STRANKA

Hrvatska seljacka stranka BiH utemeljena je 12.travnja 1993.godine, sa sjedistem u Sarajevu. Clanica je koalicije pet oporbenih stranaka, Zdruzene liste. Predsjednik stranke je Stanko Sliskovic, a kandidat za Predsjednistvo NiH ispred Zdruzene liste je Ivo Komsic, clan HSS-a. Cilj formiranja Stranke bio je: zaustavljanje politickog obezglavljivanja naroda u BiH, posebice hrvatskog; odbrana od agresije, domovine i drzave Bosne i Hercegovine; politicki razobliciti sustinu agresije i politiku podjele BiH na etnicke drzavice; i sacuvati drzavu BiH, tako sto ce se sacuvati njene institucije, te politiku rata zamjeniti politikom mira. U cilju osiguranja konstitutivnosti i jednakopravnosti svih naroda i gradjana BiH, HSS BiH je bila idejni tvorac i stvarni zagovornik federalnog uredjenja BiH na kantonalnoj osnovici, na citavom njenom prostoru. Po svom politickom profilu HSS BiH je stranka koja je, osloncem na politicki i humanisticki nauk brace Radic, utemeljena na tradicijskim vrijednostima puckog zivota, rada, ljudskim pravima, moralu, postenju i vjeri, ali moderna politicka stranka europske provenijencije.

HRVATSKA STRANKA PRAVA

Hrvatska Stranka Prava registrirana je 10.04.1991.godine. Okuplja oko 18.000 clanova, a izdaje i svoje glasilo, mjesecnik "Hrvatsko pravo". Tajnistvo je u Mostaru, a ured predsjednika u Ljubuskom. Predsjednik stranke je Zdravko Hrstic. Kandidira se za federalni I kantonalni nivo.

ILIJASKA LISTA

Na osnivackoj skupstini odrzanoj 20.06.96. osnovana stranka, I izabrano radno tijelo stranke. Predsjednik I dopredsjednik su Enver Ljubijankic I Senad Custovic. Ilijaska lista podrzava politiku SDA I predsjednika SDA Aliju Izetbegovica.

LIBERALNO-BOSNJACKA ORGANIZACIJA

LBO osnovana je 1990. godine pod nazivom Muslimanska bosnjacka organizacija, da bi na prvom ratnom saboru 1993. Godine izdvojila se kao zasebna stranka LBO. Predsjednik je Muhamed Filipovic, a stranka se kandidira na federalni I kantonalni nivo. Stranka je do danas imala kao MBO dva poslanika u skupstini BiH.

LIBERALNA STRANKA BiH

LS je osnovana 20.04.1990, kao nasljednica Saveza socijalisticke omladine SR BiH. Na proslim izborima dijelila jedno mjesto u skupstini zajedno sa Pokretom zelenih. Predsjednik stranke je Rasim Kadic, nosilac liste za federalni parlament, a kandidat za Predsjednistvo BiH je Vinko Curo. Dopredsjednici stranke su Klelija Balda I Hasib Salkic. Sjediste stranke je u Sarajevu, a broji oko 3.000 clanova.

MUSLIMANSKA BOSNJACKA ORGANIZACIJA

Registrovana 10.10.90. godine u Sarajevu. U politickom pogledu MBO je gradjansko-liberalne orijentacije I njen naziv ne odrazava I stukturu njenog clanstva. Na proslim izborima MBO imala dva poslanicka mjesta. Najvisi organ stranke je Sabor, a najvise politicko tijelo Glavni odbor. Predsjednik stranke je Adil Zulfikarpasic, zamjenik predsjednika Salih Burek, podpredsjednici Mujo Kafedzic I Muris Dizdarevic. MBO je clanica ZDRUZENE liste I kao takva se kandidira na svim niovima u Federaciji BiH, ali I RS.

REPUBLIKANSKA STRANKA

Osnovana je 5.06.1994. godine u Sarajevu. Predsjednik stranke je Stjepan Kljuic, a Republikanci su clanovi oporbene koalicije Zdruzena lista I kao takvi se kandiduju na svim nivoima.

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA

SDP je sljedbenik Saveza komunista, a na proslim izborima nastupila je kao Stranka demokratskih promjena - Saveu komunista. Predsjednik stranke je Nijaz Durakovic, a podpredsjednici su Zlatko Lagumdzija, Sead Avdic, Bogic Bogicevic I Gradimir Gojer. U ratu usli u vlast zajedno sa SDA I HDZ I obaavljali visoke funkcije u Vladi I Skupstini BiH. SDP je clanica Zruzene liste, I ima kandidate na svim nivoima. Sead Avdic je kandidat za clana Predsjednistva, a Zlatko Lagumdzija nosilac liste za parlament Federacije.

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE

Osnovana 26.05.199. godine u sarajevu. Lider stranke je Alija Izetbegovic, a potpredsjednici Ejup Ganic I Edhem Bicakcic. Na proslim izborima dobila 86 od 240 poslanickih mjesta I do rata bila u koaliciji sa SDS-om I HDZ-om. Prije rata brojala preko 700 hiljada regostrovanih clanova, i u 44 od 109 bh. opcina osvojila veccinu glasova.

Stranka se kandiduje na svim nivoima u Federaciji BiH, Alija Izetbegovic je kandidat za Predsjednistvo BiH, a ima kandidata I za predsjednika RS.

STRANKA PRIVREDNOG PROSPERITETA

Jedna od najmladjih stranaka u Federaciji, osnovana u maju ove godine sa sjedistem u Zenici. Predsjednik je Kasim Vejzagic, a izrasla je iz Stranke privatne inicijative Zenice. Clanovi su joj pretezno privatni biznismeni I menageri, I podrzavaju politiku SDA.

STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Osnovana u proljece 1996. Godine. Iako nije ucestvovala na proslim izborima, ima cetriri republicka poslanika koji u ovu stranku prelaze, kao I njen predsjednik Haris Silajdzic, iz Stranke demokratske akcije. Haris Silajdzic kandidat je za clana Predsjednistva BiH, a stranka se kandidira na svim nivoima u Federaciji BiH.

UNIJA BOSANSKOHERCEGOVACKIH SOCIJALDEMOKRATA

Osnovana je u julu 1990. Godine kao dio Saveza reformsih snaga posljednjeg
saveznog premijera Ante Markovica. Osvojila na proslim izborima oko 10 posto glasova, a u tuzli vecinu u gradskom parlamentu, te tamo ima I vlast. Ima oko 40.000 clanova, najjaca je opozicijska stranka, a njen predsjenik je Selim Beslagic, nocilac liste za Tuzlansko podrinjski kanton, a dopredsjednk Sejfudin Tokic nocilac liste za parlament BiH. UBSD je punopravna clanica Socijalisticke internacionale, kao I njihovi Mladi UBSD I Zene UBSD. UBSD je takodjer clanica Zdruzene liste.

STRANKA ZENA BiH

Najmladja stranka na izborima, osnovana u maju ove godine. Predsjednica joj je Amila Omersoftic, bivsi clan rukovodstva SDA, a stranka se kandidovala na svim novoima u Federaciji i za parlament RS.