HDS: SRECKO VUCINA

Sarajevo Sep 12, 1996

Srecko Vucina, procelnik Hrvatske demokratske zajednice BiH

Sarajevo, 12.09.96.

* Koji su danas osnovni principi HDZ, odnosno na osnovu cega bi glasaci glasovali za stranku koju predstavljate?

  • Ponajprije, treba kazati, kako je Hrvatska Demokratska Zajednica BiH stranka koja svoj program temelji na nacelima kriscanske demokracije. Nastala je iz potrebe i kao potvrda stoljetne teznje hrvatskoga naroda u BiH za ostvarenjem svoje slobode i samobitnosti. Ona nastupa kao promicateljica i zastitnica kulturnih, nacionalnih, politickih, povijesnih tradicija i identiteta hrvatskoga naroda u BiH. Nacela i program Hrvatske Demokratske Zajednice BiH kao i njena orijentacija odredjuje i potencijalne glasace. Uvjereni smo kako su vecina njih u HDZ-u prepoznali istinsku demokratsku snagu koja zeli da ovi prostori ponovo budu europski. Jer, nas program ukljucuje sve one koji u nama prepoznaju snagu koja je usmjerena gradjenju demokratskog drustva, razvitka gospodarstva, vladavini prava, socijalnoj sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu, te europskim integracijama. U pogledu uredjenja drzave BiH jedino je Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine zastupala njeno unutarnje uredjenje kao slozene drzavo-pravne zajednice jednakopravnih naroda. Pogledajmo Sporazum iz Daytona i sve ce biti jasno. Jer, mi nismo stranka duboko izrecenih obecanja, nego dosljednog ispunjenja programa.

* Ukoliko pobojedite na izborima, kako cete rjesavati posljedice rata I nacionalno pitanje, da li cete se zalagati za medjunacionalno povjerenje I na koji nacin cete obezbijediti ekonomski napredak?

  • Za nas je nedvojbeno hocemo li pobijediti na izborima. Na svim izbornim razinama imamo svoje liste i svoje kandidate. Nama nije potrebna nikakva koalicija poradi izbornih rezultata. Pobijediti na rujanskim izborima, koji se odrzavaju prema Sporazumu iz Daytona, za nas znaci ostvariti sve moguce mandate u zakonodavnim tijelima zupanije, Federacije BiH, Parlamentu BiH, koje prema ovim Pravilima i Propisima, te Ustavom moze imati hrvatski narod. Jednako tako, za nas pobijediti na izborima znaci imati troclano predsjednistvo BiH, clana koji je kandidat Hrvatske Demokratske Zajednice BiH. Ostvarenje naseg programa, kao i dosad, osigurat cemo demokratskim sredstvima kroz zakonodavnu i izvrsnu vlast u Federaciji BiH, kako u sredisnjim tijelima tako i zupanijskim, a na razini BiH kroz Parlament, Predsjednistvo i Ministarsko vijece. Jer, temeljem izbornih rezultata imat cemo takovu snagu u zakonodavnim tijelima koja ce osigurati da nas program bude sastavnicom politike Vlade. Medjunacionalna pitanja rjesavat cemo na principima jednakopravnosti sva tri naroda, za sto se zalazemo od izbora 1990. godine. Nase temeljne vrijednosti su sloboda, pravednost, solidarnost i supsidijarnost. Na temelju ovih vrednota, trazeci slobodu za sebe, osoba i naroda, priznajemo to drugima.

* Sto je za vas I stranku koju predstavljate drzava Bosna I Hercegovina, I u kakvom bi medjusobno odnosu trebali biti drzava I njeni entiteti?

  • Treba se prisjetiti referenduma iz 1992. godine i vidjeti tko je ishodio neovisnost Bosne i Hercegovine. Treba se prisjetiti parlamentarnih rasprava koje su prethodile referendumu i visebrojnih pokusaja HDZ BiH da se u Parlamentu BiH ishodi takova odluka. Ovo spominjem samo radi toga da javnost ne izgubi iz pamcenja tu bitnu cinjenicu jer se HDZ BiH optuzivalo kako nije za neovisnu drzavu Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine polazi od demokriscanskog nacela kako je drzava ustanova zajednickog dobra. Uvazavajuci najbolju europsku tradiciju i politicku misao ovog stoljeca, HDZ BiH kao stranka europskog programa, drzavu shvaca kao demokratsku, pravnu i socijalnu. HDZ BiH podupire sva temeljna prava i slobode covjeka i gradjanina zapisane u pravnim aktima Bosne i Hercegovine. HDZ BiH ce se zalagati i braniti stupove demokracije: suverenitet naroda, vladavine utemeljene na pristanku onih za koje se vlada, vecinsko pravo, manjinsko pravo, jednakost pred zakonom, drustveni, gospodarski i politicki pluralizam i suradnja. HDZ BiH se zalaze za vladavinu prava. Vladavina prava temelj je demokracije. U najuzoj svezi s demokratskom i pravnom drzavom jest socijalna drzava. HDZ BiH se zalaze za djelotvornu socijalnu drzavu. Socijalna drzava je drzava koja, skrbi, osigurava svoje gradjane od najrazlicitijih rizika koji se mogu pojaviti usljed razlicitih okolnosti. Socijalna drzava treba stititi ukupnu socijalnu sigurnost, socijalnu stabilnost, i jamciti socijalnu pravdu. Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, kao narodna stranka se bori i zalaze za ostvarenje neovisne drzave zajednice tri konstitutivna i suverena naroda, koji osiguravjau svoj suverenitet kroz unutarnje uredjenje drzave na funkcionalnom i podrucnom principu. HDZ BiH se bori i zalaze za puno ostvarenje odredbi iz ustava Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine sukladno potpisanim Washingtonskim i Daytonskim Sporazumima.